2024. március 28. (csütörtök) -
Gedeon, Johanna
napja Beszterce
11°C
1€
= 4.9710 lej
      
= 5.7967 lej
      
100HUF
= 1.2597 lej
      
1$
= 4.5892 lej
      

Besztercei Szüreti Batyus Bál

November 16-án, a Mya vendéglő felújított bálterme adott otthont a közel 200 résztvevővel megrendezett hagyományos besztercei Szüreti Batyus Bálnak.

„Ősszel érik babám a fekete szőlő” így szól a mindenki számára oly ismert dalszöveg. A szüret mindig is fontos része volt a Beszterce vidékén élő embereknek. Főleg, ha jó volt a termés és sok bor lett, ünneplésre adott okot. Régen a szüret, társas eseménynek számított, amelyre egy egész éven át emlékeztek és készültek a családok. Akkoriban a teljes közösségnek, falunak a közös ünnepe volt, amelyet a nap végén mulatságok zártak.  E szép hagyomány mindmáig megmaradt és él a besztercei és a környező települések magyar lakossága körében.

November 16-án hasonló ünnepségre került sor Besztercén is a a Mya vendéglő báltermében, Szüreti Batyus Bál név alatt. A jó muzsika, amely a bál lelkének számít, idén sem maradhatott el. A talpalávalót a kézdivásárhelyi Toto-Band együttes biztosította hajnalhasadtáig.

Régi szokás az is, hogy a bálon a szervezők tombolával kedveskednek a résztvevőknek. Ez alkalommal is értékes nyereményekkel gazdagodtak a szerencsés győztesek. A „szüreti ajándékkosarat” Vajda Ágota vihette haza, a Tefal citrusprést pedig Vajda Emese, míg a főnyereménynek számító Tefal márkájú állványos állítható ruhagőzölőt Vajda Jenő nyerte meg. A szervezők által biztosított nyereményeken kívül, a Ferenczi Arnold által felajánlott 24 mozijegyet is kisorsoltuk, városunk legújabb multiplex mozijába, amelyeknek négy bálozó örvendhetett.

A hagyományos Szüreti Batyus Bált idén is az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete, a Besztercei MADISZ, valamint a Pro Hereditatem Egyesület szervezte. Az eseményt támogatta az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége, a Magyar Ifjúsági Értekezlet és a Communitas Alapítvány. Külön köszönet jár Ferenczi Arnoldnak a tombolára felajánlott mozijegyekért.