2024. április 25. (csütörtök) -
Márk
napja Beszterce
10°C
1€
= 4.9763 lej
      
= 5.8067 lej
      
100HUF
= 1.2671 lej
      
1$
= 4.6386 lej
      

Május 26-án támogassuk az erős magyar képviseletet – IV. rész

Beszélgetés Oltean Csongorral

Tudtad-e?!

Medgyesen született 1988. szeptember 22-én, nős, két kislány édesapja. Végzettsége: közgazdász.

 

Május 26-án minden leadott magyar szavazat a Kárpát-medencei magyar képviselet erejét növeli! Ez a választás magyar ügy, ezért együttes erővel kell képviselnünk a magyar nemzetet Európában. Ezen gondolatokkal indul az RMDSZ az idei európai parlamenti választásokon, amelyre most már formailag is fel van készülve, hiszen a 320 ezer összegyűjtött aláírást, valamint a teljes listát március 27-én iktatta a Központi Választási Irodánál.

Kelemen Hunor, szövetségi elnök többször is kijelentette, hogy az első öt jelölt közül mindegyiknek megvan a kellő tapasztalata, tudása, hogy bárhol megfelelően képviselje a Szövetséget. Oltean Csongor, a SZÁT rangsorolása után a negyedik a listán, aki a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnökeként is arra vállalkozott, hogy az erdélyi fiatalok érdekeit képviselje európai fórumokon.  Vele beszélgettünk a közelgő európai parlamenti választások tétjéről, munkásságáról, valamint a fiatalok nézőpontjáról és hozzáállásáról.      

 

P.J. Amikor bekerült a köztudatba, hogy a MIÉRT elnöke lesz egyike az öt jelöltnek, ez párhuzamosan jött az ernyőszervezetáltal megfogalmazott tíz ponttal, amely szerintetek tartalmazza a fiatalok elvárásait az Európai Uniótól. Mit tudnál erről elmondani?

 O.CS. Azt tapasztaltuk, hogy az elmúlt 12 évben, amióta az unió tagjai vagyunk, sok esetben az idősebb generáció azzal vádol bennünket, fiatalokat, hogy mivel mi nem éltünk a kommunizmusban, ezért fogalmunk sincs arról, hogyan működnek a dolgok itthon Romániában. Úgy gondolom, hogy nekünk az a legfontosabb feladatunk, hogy megértessük a fiatalokkal azt, hogy az Európai Unióra nem hátrányként, hanem előnyént kell tekinteni. Használjuk ki azokat a lehetőségeket, amelyeket az unió biztosít. Tanuljanak, dolgozzanak, tapasztaljanak külföldön, majd jöjjenek haza és mindezt itthon érvényesítsék.

A 10 pont egyike Romániának a schengeni övezethez való csatlakozása, valamint egy másik, az Erasmus program, amelyről fontos tudni, hogy az elmúlt 5 évben a MIÉRT struktúrájából több mint 1 millió eurót hívtunk le az ifjúsági szervezeteinknek. Ezt a keretet szeretnénk bővíteni a következő ciklusban. Ugyanakkor fontos számunkra a DiscoverEU program is, amely a tavaly indult el és  főként a 18 éveseket szólítja meg, de növelni szeretnénk a korhatárt 30 évig. Nagyon jó kezdeményezésnek tartjuk, hiszen ez által több erdélyi fiatalnak adódott meg a lehetőség, hogy körbejárja Európát.

A startup projekteknek a további támogatását szorgalmazzuk és a bürokrácia csökkentését. Egy kiemelt pont a versenyképes oktatás, ahol az innovatív és kreatív gondolkodást fejlesztő projekteket támogatjuk. Felhívjuk a figyelmet a szakoktatás minőségének növelésére itthon, Romániában. Az erdélyi turizmus fejlesztése szintén nagyon fontos, hiszen a fiatalok nem csak utazni szeretnének, hanem azt is, ha külföldi barátaik, ismerőseik meglátogatják őket, akkor itthon is érezzék jól magukat. A vidéki gazdáknak plusz lehetőségeket kell biztosítani, növelni kell a támogatási összegeket, hiszen ma egy fiatal gazda csupán 50.000 euróig pályázhat. Ugyanakkor a Minority SafePack európai kisebbségvédelmi kezdeményezésnek törvényes keretbe való helyezését is prioritásként kezeljük, valamint a környezettudatosság promoválását.

Oltean Csongor a Besztercén megszervezett Humoresten – 2019. április 1.

 

P.J. Mi alapján döntöttél úgy, hogy indulsz a választásokon, sőt befutó helyet kért a MIÉRT a Szövetségtől? Ugyanakkor arra is térjünk ki, mit jelentett számotokra az, hogy idén nem a „megszokott ötödik” hely lett a fiataloké, hanem a negyedik?

 O.CS. Az elmúlt 12 évben a lista ötödik helye valahogy készpénzként volt elkönyvelve, hogy az a fiataloké. Hiszünk abban, hogy mi tudjuk a leghitelesebben képviselni a fiatalok érdekeit, akár az Európai Unióban is. Az elmúlt 15 évben, amióta a MIÉRT létezik, bebizonyítottuk azt, hogy a fiatalok, akikkel együtt dolgozunk, úgy a helyi- mint a megyei önkormányzatokban vagy akár a parlamentben is, képesek helytállni és dolgozni tudnak az erdélyi magyar közösségért. Ezért mi úgy gondoltuk, hogy előrelépés az, ha a MIÉRT jelöltje egy közelebbi helyen van a befutóhoz, ami egy pozitív előrejelzésnek tekinthető, hiszen ezzel is igazoljuk azt, hogy az RMDSZ igen is komolyan gondolja a fiatalok szerepét a politikában.

 

P.J. Szerinted melyik az az erősséged vagy előnyöd, ami motiválhatja a fiatalokat, hogy szavazatukkal támogassák a Romániai Magyar Demokrata Szövetség jelöltjeit május 26-án?

O.CS. Azt gondolom, hogy nem feltétlenül az én személyem az, ami egyfajta garancia a fiatalok számára, ami az európai parlamenti választásokat illeti. Nem én személy szerint fogom tudni őket elvinni szavazni, hanem az a hozzáállás, az a munka, amely visszatekintve az elmúlt évekre minket igazol, amely által közeledtünk feléjük, nekik szerveztünk programokat, megszólítottuk őket. Ezekre alapozva jelentettük ki azt, hogy mi nem egy olyan jellegű kampányt képzelünk el, ahol csak győzködjük a fiatalokat, hogy el kell menni szavazni, hanem meghallgatjuk a véleményüket bizonyos témakörökben, hogy ők mondják el azt, mitől lenne izgalmasabb, jobb itthon élni, milyen körülmények között költöznének haza és élnének itthon.

Meggyőződésem, amit többször is hangoztattunk és ez be is bizonyosodott, hogy a fiatalok nem csak az anyagi jólét miatt jönnének haza, hanem fontos szerepet akarnak vállalni ők is a közösségben, azt szeretnék, ha kikérnék a véleményüket. Ezen dolgozunk mi. Visszatérve a kérdésre, hogy mi az én erősségem, talán azt mondanám, hogy én vagyok az 5 jelölt közül az, aki a leghitelesebben tudja őket megszólítani, hiszen 18 éves korom óta köztük dolgozok. Tehát már 12 éve annak, hogy nap mint nap a fiatalok problémáival szembesülök és próbálunk rá megoldást találni.

A besztercei MADISZ csapata és a fiatalok EP-képviselőjelöltje, Oltean Csongor Besztercén – 2019

 

P.J. Az erdélyi fiatalok hangadójaként mit tudsz elmondani a jelenlegi helyzetről, milyen a viszony a fiatalok és a politikum között? Illetve, hogyan lehetne ezt a viszonyt erősíteni?

 O.CS. Mindig, amikor ezt a kérdést felteszik nekem, a saját példámmal szoktam válaszolni. 2007-ben, amikor bekerültem az ifjúsági körforgásba, engem se érdekelt egyáltalán a politika. Viszont a politika, illetve az ifjúsági szervezet által megvalósított események, élmények, amiket ott kaptam, közelebb hoztak a közszférához. Nekünk ifjúsági szervezetként pont ez a dolgunk, hogy más szemszögből közelítsük meg a politikát és ne a politikusok nyelvén beszéljünk a fiatalokkal, hanem az saját nyelvükön szólítsuk meg őket. Véleményem szerint a MIÉRT-nek és az ifjúsági szervezeteknek, akár a Besztercei MADISZ-nak is, az az erőssége, hogy megtudja szólítani ezeket a fiatalokat, nem csak azokat, akik aktívan tevékenykednek, hanem azokat is, akik egyelőre még kivülállóak.  

 

P.J. Ha volna egy varázspálcád, de csupán egyszer használhatnád és kimondottan szakmai dolgokban, akkor mit és miként változtatnál, hogy Románia helyzete a XXI. században minél közelebb alján az illető korszak állampolgárainak elvárásaihoz?

 O.CS. Ez egy nehéz kérdés, főleg amiatt is, hogy nagyon nehéz egyet kívánni a közéletben, hiszen valamilyen formában minden kötődik mindennel. Talán a legfontosabb, amit változtatnék, ha varázsló lehetnék, az az oktatás kérdése. Úgy gondolom, hogy egy felelős társadalomnak az alapja, hogy egy versenyképes oktatási rendszer legyen Romániában. Ezzel küzdünk már közel 30 éve, elég agresszívan, amióta az új rendszerben élünk. Ma nem kell feltalálni a spanyolviaszt, vannak Európában kidolgozott, jól működő rendszerek, ami az oktatást illeti. Ezeket kellene tulajdonképpen áthozni, lekoppintani és itthon működtetni. Az oktatás a legfontosabb alapja annak, hogy Románia felzárkózzon a többi európai ország mellé.

A MIÉRT elnökének előadása a Mi leszek, ha nagy leszek? című pályaorientációs rendezvényen – 2018. Március 2, Beszterce

 

P.J. Milyen üzenettel erősítenéd még a Beszterce-Naszód megyei magyarokban a május 26-i európai parlamenti választások fontosságát?

 O.CS. Elsősorban megköszönöm az eddigi támogatást, hiszen példaértékű az a munka, amit itthon, egyrészt az RMDSZ, a Besztercei MADISZ, másrészt a Beszterce-Naszód megyei magyar emberek nap mint nap véghez visznek. Köszönjük azt a 3451 aláírást, ami összegyűlt a megyében, és arra kérném Önöket, hogy vegyenek részt a május 26-i választásokon. Ma a tét jóval nagyobb, mint az eddigi években. Nap mint nap szembesülünk azzal, hogy folyamatos támadások érnek bennünket a magyarságunkért, a kilétünkért. A mostani választás egy lehetőség arra, hogy az Európai Parlamentben egy olyan erős képviselete legyen a kárpát-medencei magyarságnak, amely törvénybe tudja ültetni a kisebbségvédelmi kezdeményezést. Ez adott esetben nyomást gyakorolhat Romániára akkor, amikor a kisebbségekkel nem úgy viselkedik, mint ahogyan azt mi elvárjuk tőle.