2024. március 28. (csütörtök) -
Gedeon, Johanna
napja Beszterce
8°C
1€
= 4.9730 lej
      
= 5.8167 lej
      
100HUF
= 1.2583 lej
      
1$
= 4.6085 lej
      

Brüsszeli Napló

Sógor Csaba, európai parlamenti képviselő meghívására, Belgium fővárosába, Brüsszelbe tett látogatást egy öt tagból álló Beszterce-Naszód megyei csapat január 23-25 között. A kirándulás alkalmával a résztvevők meglátogatták a belga fővárost és többek közt az Európai Unió parlamentjébe is megfordultak.

 

Január 23-án indult útnak a kis csapat: Darlaci Zoltán, Gönczel Roland, Máthé Attila, Guther Norbert és Parti János, akik Sógor Csaba, európai parlamenti képviselő meghívására felfedezhették Belgiumot és megismerkedhettek a Brüsszellel és az Európai Unió intézményeivel és intézmény rendszerével.

A kétórás repülés után a fiatalok, akiknek egy része egy történelmi vetélkedőn, másik része meg a Besztercei MADISZ-ban kifejtett munkássága révén utazhatott el Brüsszelbe, sikeresen landoltak a belga fővároshoz közeli Charleroi repülőtéren. Itt csatlakoztak a csapathoz Erdély más vidékeiről meghívott kisebb látogató csoportok is, majd közösen reptéri transzferrel jutottak el, közel egy órás út után a belga főváros szívébe. A szállásuk a Maison du Dragon négy csillagos szálloda volt, ami magyarul annyit tesz a Sárkány Háza. A szállás elfoglalása és uzsonna után, a csapat Visky Anna, Sógor Csaba képviselő úr, parlamenti asszisztense idegenvezetésével meglátogatta a Szent Mihály és Szent Gudula, római katolikus székesegyházat, átsétált a Brüsszel Parkon és megtekintette a Királyi Palotát.

Tovább folytatva útjukat eljutottak Brüsszel történelmi főterére, a Grand-Place-ra. Itt a szemük elé tárult a főtéren található városháza épülete, amelyet a céhek épületei vesznek körbe. Itt található a Broodhuis (Maison du Roi), a kenyérsütők céhének épülete is, amely napjainkban városi múzeumként működik. E gyönyörű tér 1998 óta az UNESCO világörökségének része. Esti kivilágítással pedig egy káprázatos látványt nyújt az oda látogatóknak.

A városlátogatás után, a csapat a vacsorát a Chez Leon étteremben fogyasztotta el, Sógor Csaba EP-képviselő, Visky Anna, asszisztens és Visky Bence, gyakornok jelenlétében. A vacsora alkalmával a képviselő úr minden asztalnál eltársalgott a vendégeivel és megosztotta gondolatait az aktuális helyzetről, de mesélt hazai és brüsszeli élményeket, történeteket is. Az est szabad programmal folytatódott. A besztercei csapat ekkor bebarangolta, Brüsszel addig meg nem látogatott központi részét, majd finom belga sörök társaságában nyugovóra tért.

A második nap is rengeteg meglepetést tartogatott. Reggeli után a csoport Visky Bence kíséretében elindult az Európai Parlament fele. Itt elsőként egy előadáson vettek részt, amelyet Linder Bálint előadó tartott az Európai Unió értékeiről, a Parlament működéséről és munkásságáról. Őt Sógor Csaba követte, akinek kíséretével a csoport bejutott a parlament előterébe és az ülésterembe. Itt a képviselő úr megosztotta élményeit, bemutatta részletesen munkásságát. A jelenlevők ekkor eszméltek rá, hogy egy európai parlamenti képviselő élete nem is olyan egyszerű, mint ahogyan azt sokan elképzelik. A jó fizetés, rengeteg munkával, odafigyeléssel és lemondással jár, no meg rengeteg utazgatással egyik esemény helyszínéről a másikra.

A parlamenti látogatás fáradalmait a csoport a Luxemburg téren pihente ki, ahol az EP-képviselő úr jelenlétében ebédeltek.

A délután hátra levő részében a Parlamentárium – az Európai Parlament látogatóközpontjának megtekintése következett. Itt az EU történelme mellett, részletes audió és vizuális effektusok által megismerkedtek au Unió értékeivel, tagországaival, mindennapjaival, sőt az eltervezett jövőével is. A kimerítő, ámbár annál érdekesebb és tanulságosabb nap után következett a vacsora, majd szabad program.

Harmadnap a besztercei csoport múzeumlátogatáson vett részt, Visky Bence kíséretében meglátogatták a belga Királyi Szépművészeti Múzeumot, majd a szállodánál tett rövid kitérővel visszaindultak a repülőtérre. Újabb kétórás út után a „repülőgépen szétszórt” csapatunk, újra Erdély földjén üdvözölhette egymást.

A brüsszeli látogatásért köszönet jár Sógor Csaba, európai parlamenti képviselőnek, akinek jóindulata révén idén is eljuthatott egy Beszterce-Naszód megyei csapat az EU fővárosába. Köszönet jár továbbá a brüsszeli látogatáson nyújtott segítségért Visky Anna, parlamenti asszisztensnek, valamint Visky Bence gyakornoknak is. E látogatás nem valósulhatott volna meg a Besztercei MADISZ és az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete támogatása nélkül. Külön köszönet jár Décsei Atilla, megyei elnök úrnak és Zoltán-Sipos Tímea, MADISZ elnöknek a támogatásért.