2024. április 25. (csütörtök) -
Márk
napja Beszterce
11°C
1€
= 4.9761 lej
      
= 5.7878 lej
      
100HUF
= 1.2649 lej
      
1$
= 4.6567 lej
      

Újabb magyar értékkel bővült Beszterce-Naszód megye

Példaértékű a tekei magyarság összefogása, főként Mihálci János, a tekei RMDSZ elnökének munkája, akik több éves próbálkozás után idén ünnepélyes kereték között Magyar Házat avattak településükön.

Október 14, nagy valószínűséggel emlékezetes nap lesz az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezet számára is, hiszen közbenjárásukkal egy újabb Magyar Ház nyitotta meg kapuját a megyében, ahol különböző tevékenységeket bonyolítanak, valamint egy színvonalas múzeum is meglátogatható.

Mihálci János, nyugalmazott matematika tanárral elbeszélgettünk, aki körbevezetett bennünket a Magyar Ház termeiben. Elsőként a tekei jellegzetességekkel dús múzeumba csöppentünk.

 

Zoltán Sipos Tímea: Mi fogadja a látogatókat, ha kinyitják a tekei múzeum ajtaját?

Mihálci János: Ebbe a múzeumba helyi jellegzetes tárgyak, konyhaberendezés és főként a falusi munkákat elősegítő eszközök láthatók. Van itt asztalos mesterségnél, kádár vagy pékségben használt szerszám. Ezekből a mesterségekből régen nagyon sok volt, manapság már egyre kevesebb. Pékség még létezik nálunk és reméljük még sok ideig fog.

Zoltán Sipos Tímea: Honnan származnak az itt látható kellékek és tárgyak?  

Mihálci János: A legtöbb tárgyat a szászrégeni Konya bácsi adományozta, aki a környékbeli Nagyidáról származik, a többit pedig a tekeiek adományozták.

Zoltán Sipos Tímea: Melyik a múzeum értéktárgya Ön szerint?

Mihálci János: Szerintem a legértékesebb a konyhaberendezés, megtekinthető egy jellegzetes faragott kanapé is, amely még megjelenik ma is néhány tekei családnál.

 

Elmondása szerint már voltak egyéni és csoportos látogatói is a múzeumnak, sőt még a legtöbb tárgyat adományozó Konya bácsi is megfordult már ott egy szászrégeni csoporttal. Mihálci János elmondása szerint reméli, hogy egyre több érdeklődőnek tudják majd felkelteni az érdeklődésüket, hiszen ők nagyon szívesen mesélnek mindenkinek kicsiny településükről, amely körül-belül 250-300 magyar főt számlál.

 

Zoltán Sipos Tímea: Továbbá mit láthatunk a tekei Magyar Házban? Milyen foglalkozások zajlanak itt?    

Mihálci János: Ugyancsak egy érdekesség és számunkra egy érték, a könyvtárunk, amely folyamatos fejlődés alatt áll és reméljük mielőbb új könyvekkel tudjuk majd bővíteni. A könyvtárteremben egy kiállítást is rendeztünk Tekéről, hiszen idén településünk 700 éves. A képek tekeiek saját archívumaiból, valamint a technológia adta internetes felületekről származnak.

Zoltán Sipos Tímea: Milyen más tevékenységek zajlanak majd itt?

Mihálci János: Ebbe a terembe szervezünk majd különböző tevékenységeket a fiatalok számára, és nemcsak, hiszen az időseknek is tervezünk kisebb-nagyobb aktivitásokat. Egy klub is fog működni itt, ezért már vásároltunk is kisebb-nagyobb társasjátékokat, kellékeket, hogy kellemesebben eltöltsék szabadidejüket.

 

Mihálci János elnök úr a Pro Teke Alapítványban tevékenykedő csapatával közösen minden lehetőséget megragad, hogy a Teke községben élő magyarokat összetartsa. Elmondása szerint az általa képviselt község központjában, Tekében körül-belül 300 magyar él, valamint ha hozzászámoljuk a szomszédfalvakban élőket is a szám 350 fele mutat. „A 350 személyből kb. 100 személy a környező városokban dolgozik, vagy más országban, de különböző alkalmakkor hazajönnek. Mi körül-belül 200-250 személyre számítunk, akik mindennap itt laknak, itt vannak és bejöhetnek a Magyar Házba.” – részletezte az elnök úr.

A válasz hallatán felmerült bennünk a kérdés, hogy az ittlévő személyek mivel foglalkoznak?

Mihálci János: Az emberek java része a mezőgazdaságból szerzi meg a mindennapi anyagiakat. Vannak persze, akik különböző intézményekben dolgoznak, valamint néhányan ingáznak Besztercére dolgozni.

Zoltán Sipos Tímea: Ahhoz, hogy hosszú távon élettel töltsük meg a Magyar Házat, szükség van a fiatal generációra is. Mennyire kapcsolódnak be a fiatalok a tekei kulturális élet fellendítésébe? Milyen a jelenlegi magyar oktatás helyzete Tekében, van-e utánpótlás? 

Mihálci János: Sajnos a fiatal családok nagy része elmennek más városba, vagy akár más orszgba dolgozni, de ez általánosan érvényes más településekre is. Emiatt kevesebb a fiatal, csökken a gyerekek száma is. Ez volt az oka annak is, hogy megszűnt a magyar tagozat Tekén, idéntől a magyar óvodai csoport is. De nagy reményeket fűzűnk ahhoz, hogy lesz több gyerekünk és újra beindulhat a magyar óvodai csoport is.

Mi mindent megragadunk, hogy megmaradjunk! Magyar tánccsoportot létesítettünk és a fiatalok jönnek is heti rendszerességgel próbákra. Szászrégeni a tánc oktató, és a csoport tagjai vegyesek: magyar, román és roma gyerekek is vannak, akik büszkén tanulják a magyar táncokat.  

 

Továbbá a Magyar Házban van két különálló terem is, ahol a 16 tagú tekei Tulipán néptánccsoport próbál, valamint a 6-7 tagú tekei fúvószenekar is. Belépve a tekei székházba a falakon rengeteg emlék láható. Mihálci úr büszkén mesélt minden kiállított fényképről, oklevélről.

Mihálci János: Erre a térre, mint kiállító terem tekintünk és itt raktározunk minden szerzet emléket. Főként a Tulipán néptánccsoport fellépéseit és eredményeit mutatja be 2013 óta. 2010 óta működik megfelelőképpen, Kiss Ilona és jómagam, Mihálci János vezetésével.

 

Mihálci János, nyugalmazott matematika tanár, volt igazgató, a helyi RMDSZ elnöke és aktív tanácsosa, a magyar község lelke. Keze nyomai mindenhol megtalálhatóak, az oktatástól a kultúráig. Ő hozta létre a Pro Teke Egyesületet is 2017-ben, ahol egy buzgó csapattal körbevéve tesznek nap-mint-nap azért, hogy megerősítsék az emberekben a magyarságtudatot, ápolják kultúránkat és hagyományainkat. „A Pro Teke Egyesület tagjai azt vállalták, hogy együtt dolgozunk a Magyar Ház működtetésében. 2017-ben létre jött a Pro Teke Egyesület 16 taggal: Barabás Ferenc, Borsos László, Győrke Iosif-Marius, Hari József, Hari Magda, Kiss  Ilona, Mihálci János, ifj. Mihálci János, Mihálci Tibor, Orbán Irén, Pasca-Biro Anna-Mária, Pap  Mihály, Szucsági  György, Szőcs Márta-Hermina, Vékony  Sándor, Zaig  Éva, 2018-ban bővült  még  4  taggal: Demeter  Ana, Magyarosi  János, Papp  Ferenc és  Zaig  Eckehardt).” – árulta el Mihálci János, kihangsúlyozva azt is, hogy kitűnő a kapcsolat a helyi református egyházzal is, akik nem csupán anyagiakkal támogatják az Egyesületet, hanem a tagok munkájával is.

Zoltán Sipos Tímea: Végezetül azt szeretnénk kérdezni, hogy kinek a támogatásával valósult meg a már oly régóta tervezett projekt?

Mihálci János: Az ingatlant a Bethlen Gábor Alapítvány anyagi támogatásával tudtuk megvásárolni, továbbá hathatós támogatást kaptunk az országos és a megyei RMDSZ-től, amellyel folytatni tudtuk a beruházási munkálatokat. Mindemellett támogattak az egyesület tagjai is és még sokan mások.  

 

A tekei magyarok munkája, hozzáállása megcáfolja azt a gondolatot, hogy szórványban hamarosan „lekapcsoljuk a villanyt”. Mindez csak akkor történhet meg, ha engedjük. Amig van kellő akarat és erő, addig minden rajtunk múlik.