2024. április 16. (kedd) -
Csongor
napja Beszterce
21°C
1€
= 4.9763 lej
      
= 5.8284 lej
      
100HUF
= 1.2591 lej
      
1$
= 4.6818 lej
      

Magyar sorsunk Európában gyerekeink szemében

A Magyar Sors Európában címmel rendeztek történelemi vetélkedőt március 27-én a besztercei Andrei Mureşanu Főgimnáziumban. A verseny, amelyen 9-12 osztályos tanulók vettek részt, célul tűzte ki, hogy népszerűsítse és reflektorfénybe helyezze magyar nemzetünk három fontos történelmi korszakát: a honfoglalást, a Rákóczi féle szabadságharcot és Magyarország európai uniós csatlakozását, valamint az országnak az EU-ban vállalt szerepeit.

A versenyre 32 diák nevezett be négy fős csapatokban. A tematika és a kérdések sem voltak könnyűek, hiszen a verseny szervezői azt szerették volna, hogy a diákok minél jobban elmélyüljenek a témákban. Az anyagot és kérdéseket Antal Attila, történelem tanár, Kovács Zsolt, biológia tanár és Parti János, a Besztercei MADISZ alelnöke állította össze. A verseny díja sem mindennapi, hiszen a nyertes csapat Sógor Csaba, Európai Parlamenti képviselő nagylelkű felajánlásának köszönhetően egy brüsszeli kirándulásra mehetnek, ahol a parlamentet is meglátogatják. A 8 csapat közül 2 csapat holtversenyben lett első helyezett, ezért egy második döntő versenyre is szükség volt, amelyet csütörtök március 29-én tartottak meg.

A döntőben Darlaci Zoltán, Móriczi Sándor, Salak János és Gönczel Roland alkotta csapat, bizonyult jobbnak, így ők utazhatnak majd az Európai Unió fővárosába. A versenyt, amely nemzetünk történelmét hivatott népszerűsíteni a fiatalok körében, a Besztercei MADISZ szervezte. A szervezésben partner volt a besztercei Andrei Muresanu Főgimnázium, köszönet jár Antal Attila és Kovács Zsolt tanügyi kádereknek, a verseny lebonyolításában vállalt szerepükért. A versenyt támogatta Sógor Csaba EP képviselő és az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete.

További képeket >>>ITT<<< láthat az eseményről!