2024. március 29. (péntek) -
Auguszta
napja Beszterce
9°C
1€
= 4.9730 lej
      
= 5.8167 lej
      
100HUF
= 1.2583 lej
      
1$
= 4.6085 lej
      

Kirmec Ünnepe Zselyken

2018. február 10-én, szombaton, rendezték meg a Beszterce-Naszód megyei Zselyken a Kirmec ünnepét, melyen a falu népén kívül részt vettek a Zselykről elszármazottak és számos magyarországi vendég Lajoskomárom nagyközségből. Az ünnepség istentisztelet utáni programjának fő mozzanata a hagyományos zselyki kolbász készítő verseny volt, melyet népdal és borkostóló verseny is tarkított.

Kirmec ma is élő hagyomány, a templomszentelés ünnepe. Minden év február másodika után következő vasárnap tartják, ma már szombatonkén a megváltozott életvitel következtében. Szászoktól átvett szokás. Az ünnep neve idomított szó, a német Kirchmesse-ből, mely templomi ünnepet jelent. Az év legrangosabb táncmulatságának van elkönyvelve a Kirmeci bál, melyre illett és illik ma is meghívni a rokonokat, barátokat, ismerősöket. A Kirmeci ünnepnek emelte fontosságát, hogy azt az egyházközség volt a társszervező. A Kirmec napján a zselykiek „Vivát, jó Kirmec!” köszöntéssel üdvözölték egymást.

Idén a szokásokhoz híven Istentisztelettel kezdődött a Kirmec ünnepe, melyet a helyi evangélikus templomban Nt. Tóth Zoltán Csaba evangélikus lelkipásztor hirdetett. Ezt követően a falu apraja nagyja átvonult a helyi kultúrotthonba, ahol elkezdődött a helyi gyerekek népdalversenye. A gyerekek helyi és a környékről származó népdalokat adtak elő, mely végén a zsűri a legjobb 3 versenyzőt díjazta. A gyerekek versenye után, következett a hagyománzos zselyki kolbásztöltő verseny, a nap egyik fénypontja. A helyi szőlösgazdák bormustrája zárta adélutáni programot.

 A kolbászkészítő versenyen 7 csapat vett részt, amelyek zselyki  és lajoskomáromi valamint a környező településekről érkezett fiatalokból álltak össze. A legjobb kolbászt a Vadászok csapata készítette,amelyért elismerő oklevél járt.

Az est a szokásos bállal ért véget, melyen a  résztvevők hajnal hasadtáig ropták a táncot a Csigás Banda által húzott muzsikára.

Az eseményt a Pro Zsely Egyesület és a Zselyki Evangélikus Egyház szervezte. Támogatók a Bethlen Gábor Alap és az RMDSZ által alapított Communitas Alapítvány.