2024. március 28. (csütörtök) -
Gedeon, Johanna
napja Beszterce
11°C
1€
= 4.9730 lej
      
= 5.8167 lej
      
100HUF
= 1.2583 lej
      
1$
= 4.6085 lej
      

Nótás Magyar Est Rettegen

Nótás Magyar Estet tartottak Rettegen, melyen több mint 50 helyi lakos vett részt. Az eseményen a talpalávalót a magyardécsei Csigás banda húzta.

Legyen hü a nemzet önmagához; még mindent meg lehet menteni. Veszve csak azon nemzet lehet, amely lemondott önmagáról. Kossuth Lajos szavait alighanem példaként vette a rettegi RMDSZ elnöke Füstös Attila is, aki a Szamos-menti szórványtelepülésen, régmúlt idők óta nem látott hangulatos, magyar estet szervezett a helyi református lelkészi hivatallal karöltve.

November 4-én szombaton, 18:00-tól tartották meg Rettegen, a helyi RMDSZ és a helyi Református lelkészi hivatal rendezésében, a Rettegi Nótás Magyar Estet, a református közösségi teremben. Az eseményen több mint 50-en voltak jelen Rettegről és a hozzá tartozó Baca településről. Az eseményt Nt.Bányai Csaba helyi református lelkész, a Dési egyházmegye esperese áldásával nyitották meg. Jelen volt még Dr.Kocsis András, egykori RMDSZ megyei elnök, Daróczi Gábor bacai RMDSZ elnök, Kovács Zsolt ügyvezető alelnök, Cocoș Vasile Retteg község polgármestere valamint a megyei RMDSZ megbízásából Szakács Hunor somkeréki elnök és Parti János ügyvezető alelnök. A megyei RMDSZ részéről Parti János a helyiszervezetekért és egyházakért felelős ügyvezető alelnök köszöntötte az egybegyűlteket majd elmondta: ”Mindig örömömre szolgál, olyan eseményre ellátogatni, melynek az a célja, hogy összefogja a helyi közösséget. Egy olyan rendezvény melyen, anyanyelvükön szórakozhatnak az egybegyűltek nagy kincs manapság a szórványban, ezért minden elismerésem és köszönetem a rettegi RMDSZ elnökének Füstös Attilának és Nt. Bányai Csaba református lelkipásztornak, akik ezt lehetővé tették.” Az ünnepségen, az enni és innivalóról sem kellett a jelenlevőknek gondoskodni, hiszen a résztvevők számára ez biztosítva volt, hála Füstös Attila rettegi RMDSZ elnöknek, aki az esemény megteremtője és eszmei kitalálója. A jókedvű muzsikát hajnalig a Csigás Banda húzta. 2017-ben ez volt eddig Rettegen a legnagyobb magyar jellegű esemény. Bízunk benne, hogy a következő időszakban is részeseivé lehetünk minél több olyan a magyarságot összekovácsoló eseménynek, melyet helyi szinten rendeznek Beszterce-Naszód megyében.