2024. április 26. (péntek) -
Ervin
napja Beszterce
14°C
1€
= 4.9765 lej
      
= 5.8018 lej
      
100HUF
= 1.2662 lej
      
1$
= 4.6373 lej
      

Emléktáblát avattak Széki Gróf Teleki Ferenc tiszteletére

Beszterce-Naszód megye egyetlen magyar akadémikusára emlékeztek meg Paszmoson és Tekében. A megemlékezés keretén belül, emléktáblát helyeztek el a tekei római katolikus templom belsejében.

Emléktáblát avattak a tekei római katolikus templomban. Széki Gróf Teleki Ferencre emlékeztek vasárnap szeptember 3-án, Paszmoson és Tekében, a helyi egyházak, a Beszterce-Naszód megyei RMDSZ és a helyi és megyei magyarság képviselői, valamint a székelyudvarhelyi 150 éves férfi kórus. A megemlékezés Paszmoson kezdődött ahol a jelenlevők megtekintették az egykori teleki birtok részét képező paszmosi kastélyt és ennek kertjében a 611 éves mocsári tölgyet, történelmi szemléltetések közepette. A megemlékezés a tekei római katolikus templomban folytatódott, ahol ünnepi szent mise keretében, a székelyudvarhelyi 150 éves férfi kórus előadása után Ft. Msgr.Geréd Péter pápai káplán, szentszéki tanácsos fő esperes-plébános, és Plesch Katalin a Besztercei EMKE elnöknője, lerántották a leplet a fekete emléktábláról. A széki gróf Teleki Ferenc tiszteletére állított és felszentelt plakett, a tekei katolikus templom falán került elhelyezésre. A születési hely és idő valamint az elhalálozási hely és idő mellett, a táblán megemlítésre került továbbá, hogy 205 éve,1812-ben fedezte fel az egyszerűbb használatú szögmérőt valamint 160 éve, 1857-ben, post mortem, megjelent a Gedichte verseskötete Döbrentei Gábor gondozásában.

Széki Gróf Teleki Ferenc költő, matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia egykori tiszteletbeli tagja, akit kortársai csak „paszmosi Kazinczy”-ként emlegették, 1785 április 4-én született Besztercén, majd 1831 december 16-án Paszmoson hunyt el ahol sírja is található. A most elhelyezett tábla méltó emléket állít Beszterce-Naszód megye egyedüli magyar akadémikusának.

   Az ünnepélyes tábla avatás után a jelenlevőket díszebédre hívták el a szervezők. Az eseményt szervezte a Besztercei EMKE, a Besztercei Római-Katolikus főesperesség, a tekei római-katolikus plébánia, valamint az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete. Az eseményt támogatta a Besztercei EMKE, a Besztercei Római-Katolikus főesperesség, a tekei római-katolikus plébánia, Dr. Kántor Erzsébet, a Beszterce-Naszód megyei Kulturális Központ valamint az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete. Külön köszönet illeti a székelyudvarhelyi 150 éves férfi kórust, az ünnepségen nyújtott szolgálatukért.

 

További képekért kattintson >>> IDE<<<