2024. április 26. (péntek) -
Ervin
napja Beszterce
5°C
1€
= 4.9763 lej
      
= 5.8067 lej
      
100HUF
= 1.2671 lej
      
1$
= 4.6386 lej
      

Reformáció 500 Sajószentandráson

Ez az én parancsolatom, hogy szeressétek egymást, a miképpen én szerettelek titeket.” Jn. 15,12.

Reformáció 500 Sajószentandráson

  1. október 31. – Luther Márton (Martin Luther) ezen a napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi Schlosskirche (vártemplom) kapujára, mely reformok sorozatát eredményezte az élet minden területén.

Luther fellépése átalakította Európa korabeli vallási térképét, megújította a hit világát. A reformátor gondolkodása azonban messze túlnyúlik a teológia határain. Luther és a későbbi reformátorok, illetve a reformáció hatása a politika, a gazdaság, a zene, a jogtudomány, az anyanyelv és a modern természettudomány kibontakozása, illetve átalakulása terén is tetten érhető.

A reformáció nem pusztán a 16. század emléke. Egy közös örökség mindannyiunknak, melynek nélkülözhetetlen eleme a megújulás. A reformáció 2017-es jubileuma arra keresi a választ: milyen szerepet játszanak a reformáció értékei a mai korban? Hogyan tudunk belőlük meríteni?

Ez alkalom méltó megünneplésére került sor június 25-én vasárnap, a Sajószentandrás-i református templomban. Ez alkalomból a Sajószentandrási Egyházközséget, meglátogatta a Székelyudvarhely II. Református Egyházközség testvérgyülekezet, annak kórusa, lelkipásztorai, számos fiatalja és gyülekezeti tagja. Jelen voltak ezen az ünnepi alkalman a Sajóudvarhely-i Református Egyház és a Magyarberéte-i Református Egyház gyülekezetei is.

A esemény délelőtt 11 órakkor Isten tisztelettel kezdődött, melyen a Székelyudvarhely II. Református Egyházközség nyugalmazott lelkipásztora Nt. Hegyi Sándor hirdette az igét. Ezt követően a vendég testvér egyházközség kórusa szolgált Szakács Annamária vezetésével. Az énekek között Felek Ibolya, Reményik Sándor, „A legszebb szó” című költeményét szavalta el. Ez után Bereczki Zsolt a Székelyudvarhely II. Református Egyházközség lelkipásztora, „Vissza a forráshoz” című történelmi előadás keretén belül, ismertette röviden a reformáció történelmét, a kezdetektől napjainkig, rátérve az erdélyi reformátorokra és reformációra. Az előadás után, Oláh János sajószentandrási kis gondnok, köszöntötte a vendégeket és egybegyülteket. Ezek után a Sajószentandrási Egyházközség lelkipásztora Nt. Molnár Helén megköszönte a lelkipásztorok és a Székelyudvarhely II. Szombatfalva kórusa szolgálatát, majd a János Evangéliuma 15,12 -vel búcsúzott:” Ez az én parancsolatom, hogy szeressétek egymást, a miképpen én szerettelek titeket.”

            A megemlékezés végezetével a Sajószentandrási Református Egyházközség templomkertjében, két tuját ültettek, mely a két egyházközség közötti testvériséget, együttműködést, összetartást és jövőt szimbolizálja.

            A Reformáció 500 keretén belül szervezett esemény, szeretetvendégséggel zárult, a helyi kultúrotthon épületében. 

Több képet >>> ITT <<< láthat az eseményről!

REB-17-PROG-0314 azonosítószámú támogatás beszámolójához