2024. április 25. (csütörtök) -
Márk
napja Beszterce
7°C
1€
= 4.9761 lej
      
= 5.7878 lej
      
100HUF
= 1.2649 lej
      
1$
= 4.6567 lej
      

Sikeres Gazdafórum Beszterce-Naszód megyében

Május 25-én, a Bethleni Református Parókia adott otthont annak a gazdafórumnak, amelyet a megyei RMDSZ elnöke, Décsei Atilla kezdeményezésére – a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete helyi szervezetének segítségével szerveztek a gazdák tájékoztatása, a térségben felmerülő termelési-értékesítési gondok megbeszélése és megoldások keresése céljából.

A rendezvényen részt vett Sebestyén Csaba, az RMDSZ parlamenti képviselője egyben az RMGE országos elnöke, Bajzáth András megyei RMGE elnök, Máthé István Bethlen alpolgármestere, valamint helyi szakemberek a Kifizetési Ügynökség, a LAM Alapítvány, pályázatíró és tervezéssel foglakozó cégek részéről.

Décsei Attila, Beszterce-Naszód megye RMDSZ elnöke köszöntötte a meghívottakat és a megjelent, kilenc-tíz település gazdáit(Almásmálom, Árpástó, Bethlen, Beszterce, Cegőtelke, Retteg, Felőr, Magyardécse, Magyarnemegye, Teke), majd elmondta, hogy az RMDSZ kiemelten kezeli a mezőgazdaság és vidék problémáit. A mai gazdafórum is azt a célt szolgálja, hogy a legtöbb információhoz jussanak a gazdák a támogatások és pályázási lehetőségek területén, megoldást találjanak a gazdák számára a termelési és értékesítési gondok megoldására, hiszen a környék jó mezőgazdasági potenciállal rendelkezik, amelyek sajnos kihasználatlanok, hiszen az olyan országszerte ismert termékek is mint a „besztercei szilva”, vagy „décsei csersznye”  értékesítési problémákkal küszködnek.

Sebestyén Csaba parlamenti képviselő a politikai és szakmai érdekvédelem összehangolásának fontosságáról beszélt, valamint a gazdák összefogásának fontosságáról, nemcsak a termékértékesítés, piaci előkészítés és értékesítés megoldására, hanem a Közös Agrárpolitika és ennek hazai alkalmazásának „gazdabarát” alakítása érdekében is. A képviselő tartalmas bemutatót tartott a jelenleg kiírt Nemzeti Vidékfejlesztési Program pályázatairól, főleg a kis- és középgazdaságok által megpályázható intézkedéseket részletezve és arra bíztatva a jelenelevő  termelőket, hogy meg kell próbálni minden eurócentet megszerezni a gazdaságunk és a vidék fejlesztése érdekében.

Az előadások utáni szabad beszélgetések során felmerült a gazdakörök újraszervezésének, szövetkezetek, termelői csoportok alakításának szükségessége, valamint a „Gazdafórumok” rendszerességgel történő szervezésének fontossága.