2024. április 24. (szerda) -
György
napja Beszterce
8°C
1€
= 4.9761 lej
      
= 5.7878 lej
      
100HUF
= 1.2649 lej
      
1$
= 4.6567 lej
      

Húsvéti zsongás a Besztercei Magyar Házban

Legnagyobb keresztyén ünnepünk, a Húsvét. Ekkor emlékezünk meg a megváltó Jézus Krisztus-ra, aki Nagypénteki kereszthalála után harmadik nap feltámadt, és megváltott minden embert a bűn rabigájából, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett.

Az idők során, számos hagyomány bontakozott, ki a húsvétvárással vagy magával a Húsvéttal kapcsolatban. Vidékünkön is elterjedt a tojásfestés, locsolkodás vagy a szász testvéreinktől örökölt hímes tojásokkal feldíszített fa. Ezekre a hagyományokra emlékeztek kicsik és nagyok egyaránt a Besztercei Magyar Házban április 10-én. A szervezők mindenki számára készültek elfoglaltsággal. A kisebbek, megismerkedtek a tojás írás művészetével, melyet Mayla Júlia óvónő mutatott be, egy népmese kíséretében, melyet mindenki nagy figyelemmel hallgatott. Ezután a legkisebbek, szétszéledtek a Magyar Házban és annak udvarán, hogy megkeressék a húsvéti nyuszik által számukra elrejtett csokitojásokat. A nagyok ez alatt megtanulták, hogyan is kell forró viasszal és kesicével, hímes tojást rajzolni. A keresgélést követően, húsvéti kézmunka következett úgy a kicsik, mint a nagyok számára is. Színes tojástartók, hímestojások és húsvéti koszorúk kerültek ki az apró kezek közül, hála a jól képzett felnőtt segítségeknek. A nap végén mindenki, boldogan vihette haza, a maga által készített hímes tojását, húsvéti kosárkáját, tojástartóját vagy koszorúját.

Az eseményt a Besztercei Nőszervezet, Besztercei MADISZ és az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete szervezte a Communitas Alapítvány támogatásával. Hálás köszönet az önkéntes tanügyi kádereknek: Mayla Júliának, Pásztor Ágnesnek és Szente Máriának valamint az RMDSZ munkatársainak Popa Tímeának és Zoltán Sipos Tímeának, akik nélkül az esemény nem jöhetett volna létre.