2024. március 28. (csütörtök) -
Gedeon, Johanna
napja Beszterce
10°C
1€
= 4.9730 lej
      
= 5.8167 lej
      
100HUF
= 1.2583 lej
      
1$
= 4.6085 lej
      

Célkeresztben – Zoltán Attila

Neve: Zoltán Attila
Született: 1967. április 7.
Családi állapota: Házas, két gyerekes apa
Végzettsége:    Pékmester (szakiskola)
Foglalkozása: Gyorspostás
RMDSZ Tagság: 1997
Hobby: Sütés, főzés

A június 5-ei helyhatósági választásokon másodikként szerepel a besztercei tanácsosi jelölt listán. Bízik abban, hogy sikerülni fog idén egynél több magyar jelöltnek bejutni a helyi tanácsba. Megválasztása esetén minden erejével azon lesz, hogy a helyi magyar kisebbség ügyeit előre mozdítsa. A besztercei magyar kisebbség erejét az összefogásban látja. Hisz abban, hogy közös akarattal elérjük céljainkat, ha elég kitartóak vagyunk.

Mi késztette rá, hogy induljon a helyi tanácsosi székért?
Mint a Beszterce városi RMDSZ elnöke, kötelességemnek érzem, hogy kiálljak e megmérettetésen. Lassan húsz esztendeje vagyok az érdekszervezetünknek tagja. Ez idő alatt számos sikerben és kudarcban volt részem/ részünk egyaránt. Mi besztercei magyarok, nem engedhetjük meg magunknak a széthúzást, hiszen ha nem vagyunk egységesek, ha mi magunk nem állunk ki ügyeinkért, más nem fog. Főleg, hogy mi besztercei magyarok, többszörösen is kisebbségben vagyunk, nemcsak magyar mivoltunkban, de vallási mivoltunkban is. Emiatt példaértékű összefogásra van szükségünk, hogy elkerüljük a beolvadást.

Melyek az elképzelései, célkitűzései?

A szórványvidéken a két legerősebb megtartó erő az oktatás és az egyház, ahogy híres költőnk Reményik Sándor fogalmazta, „a templom és iskola”. Minden erőnkkel kiálltunk, és ezután is kiállunk e két intézmény mellett. Meg kell védeni a magyar osztályokat, segíteni kell a diákokat, szüleiket és a pedagógusokat. Minél több támogatást kell egyházainknak kiharcolni. Foglalkozni kell a vegyes családokban élőkkel, és oda kell figyelni a már meglévő magyar családokra. Minél több kulturális és iskolai rendezvényt kell biztosítani. Erősíteni kell úgy a székelyföldi testvéreinkkel, mint a magyarországi honfitársainkkal kapcsolatainkat iskola, városi és megyei szinten is. Végül, de nem utolsó sorban vissza kell csalogatni a fiataljainkat, hisz nincs olyan család vagy baráti kör, ahol valamelyik testvér, szülő vagy barát ne másutt keresné a kenyerét.

Mit üzen az olvasóknak?
Jöjjenek el szavazni, mert szavazni fontos! Véleményünket csak így fejezhetjük ki, csak így szólhatunk bele a körülöttünk zajló eseményekbe. Gondoljunk bele, milyen dühösek lennénk akkor, ha mások mondanák meg, milyen legyen a házunk belseje, hogyan rendezzük be a lakást, milyen ruhát vegyünk fel. Ugyanez történik a politikai szinten is, ha otthonunkban nem hagynánk, hogy mások hozzák meg helyettünk a döntéseket, miért hagynánk helyi vagy megyei szinten? Van, aki azt mondja, egy két szavazat nem számít, én azt mondom, csak az a szavazat nem számít, amelyet nem adnak le. Ha nem adsz egy esélyt magadnak, saját döntésednek, meggyőződésednek akkor igazán nem számít. Én mindenkit arra bíztatok, június 5-én jöjjön el szavazni, és szavazzon az RMDSZ-re, mert mi magyarok összetartozunk!