2024. április 20. (szombat) -
Tivadar
napja Beszterce
0°C
1€
= 4.9764 lej
      
= 5.8125 lej
      
100HUF
= 1.2610 lej
      
1$
= 4.6687 lej
      

Fiatalok a természetben

Három napos ifjúsági tábor Magyarborzáson

 

Tizenegyedik alkalommal szervezte meg Beszterce-Naszód megyei ifjúsági szervezet, a besztercei Magyar Demokrata Ifjúsági Szövetség a Megyei Magyar Ifjúsági Tábort, ez alkalommal Magyarborzáson, július 18-20 között. Az eseményen közel ötven résztvevő volt jelen, megyénk 14 magyarlakta településéről: Beszterce, Bethlen, Tacs, Vice, Magyardécse, Magyarborzás, Baca, Felőr, Almásmálom, Árpástó, Mezőveresegyház, Szentmáté, Várkudu és Somkerék.

A rendezvény célja, hogy a Beszterce-Naszód megyei magyar ifjúság tudomást szerezzen hovatartozásáról, bekapcsolódjon a besztercei MADISZ által szervezett események lebonyolításába, hogy közösen tudjunk hozzájárulni megyénk kulturális szintjének és nemcsak fejlesztéséhez.  Igyekszünk szórvány megyénk minden magyarlakta településén megkeresni azon fiatalokat, akik hajlandók meghatározni a legfontosabb helyi igényeket, összefogni és megszervezni a helyi ifjúsági életet.” – ismertette Sipos Tímea, a besztercei MADISZ elnöke.

A fiatalok pénteken délután érkeztek, regisztráltak, felhúzták sátraikat és hamarosan startoltak az összerázó játékok, Chereches Emőke és Barta Zsolt felügyelete alatt. Munka után következett a kiérdemelt vacsora, majd nótázgatás, ismerkedés a négy méter magas tábortűz körül.

Szombaton reggel 11 órakor kezdődtek a programok. Az Ifjúsági Tábor meghívottja ez alkalommal Jakab Adorján, a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnökhelyettese, aki ismertette a fiatalok különböző tevékenységekbe való bekapcsolódásának fontosságát, előnyeit. Az előadás során a MIÉRT elnökhelyettese említést tett a parlament által nemrégiben megszavazott új önkéntességi törvényről, „az önkéntességi tevékenységet törvényes keretek között fogadják el szakmai tapasztalatként, ezáltal megkönnyítve a fiatalok munkavállalási lehetőségeit.” – fogalmazott Jakab Adorján, kihangsúlyozva tehát azt, hogy szakmai tapasztalatnak ismerik el a szakirányon belüli önkéntességet.

A köszöntők keretén belül a besztercei MADISZ elnöke, Sipos Tímea ismertette a XI. Ifjúsági Tábor célját és program menetrendjét, valamint azt, hogy miért jó az, ha minél több fiatal bekapcsolódik a besztercei MADISZ tevékenységeibe „a tábor egy lehetőséget nyújtott a fiataloknak, hogy elszakadjanak a modern technológiával körbenfont világtól és három napig a természet lágy ölében pihenjenek. Fontos az számunkra, hogy minél több lehetőséget megragadjunk, amely által egy helyen lehetnek magyar fiataljaink, ismerkedjenek, tevékenykedjenek. Különböző próbáknak eleget tettek, sportoltak, szórakoztak, új barátságok alakultak ki. Számunkra öröm az, ha búcsúzáskor azt mondják a fiatalok, hogy egy dolog nem tetszett a táborban, éspedig az, hogy véget ért. Ez azt jelenti, hogy megérte!

            Az előadások után kezdődtek a sportvetélkedők, amikor is sorshúzás alapján öt csoport alakult. Öt sportágban kellett teljesítsenek: futball, röplabda, tollaslabda, kötélhúzás és aknamező. A versenyzők a vetélkedők alatt szerzett pontok alapján 2 perces időelőnnyel indultak ebéd után a labirintusba, mely az Aranytojás nevet viselte. Tíz próbát kellett végigjárni és térkép segítségével. Elsőként agyafúrtnak kellett lenni és helyesen válaszolni Bíró Gyulának egy-egy találós kérdésre. Ha a csapat megadta a helyes választ továbbmentek, ahol az elsősegélynyújtásról hallhattak Szakács Evelintől. Ha a hallottakat helyesen gyakorlatba ültették indulhattak is tovább a harmadik ponthoz, ahol Chereches Emőke várta a csapatokat a Hernyótalpalásnál. Minden csapat egy feladatot talált ki a következő csapatnak, amit el is kellett végezni. Mindezek után bölcsességüket tették próbára, hiszen Máthé Szende és Székely Albert csak akkor engedte továbbmenni a csapatokat, ha helyesen válaszoltak öt kérdésre. Ha eddig nem sikerült összeszokni a csapatoknak, a következő próbát követően Debreczeni Csongor és Balog Beatrix szétválaszthatatlanokká varázsolta őket, hisz akadályokon keresztül összekötött lábakkal kellett továbbmenjenek a következő próbáig, ahol Barta Zsolt várta őket. Itt a képmutás mestereivé válltak, hisz minden csapat egy tagja kapott egy szót, amit úgy kellett mutogasson, hogy társai kitalálják azt. Továbbhaladva a gyerekor emlékei jelentkeztek, hisz Barta Robert és Zoltán Roland beavatták őket az Ország-Város nevet viselő játékba. Szakács Evelin és Chereches Emőke felmérték, mennyire kommunikál jól a csapat, hisz a Krokodil-Dundill próbán át kellett menni egy képzeletbeli folyón, melyben krokodilok tanyáztak öt kő segítségével úgy, hogy egy kő sem maradhat fedetlen, de ugyanabban az időben két személy nem állhat ugyanazon a kőn. Ha ez is jól sikerült Máthé Szende és Székely Albert már várta őket a Bizalom útnál, ahol egy személy bekötött szemmel végig kellett menjen a kijelölt úton társai irányításával. Minden próbánál úgy teljesített a csapat, hogy közben egy nyerstojásra is vigyáztak. Az utólsó próbánál egy fészket kellett építeniük bizonyos kellékekből, mint vatta, lufi, szórólap, ragasztószallag. Miután a fészek meglett a játékvezetők, Debreczeni Csongor és Balog Beatrix karmagassági távolságból leengedték a tojást a fészekbe és az ép kellett maradjon.

            Minden csapat sikeresen eleget tett a megpróbáltatásnak, de elsőként a BAJNOK csapat érkezett a célponthoz: Simon Ágnes, Orbán Katalin, Orbán Imola, Sipos László és Balog Alpár. Második helyen végzett a CSIPET-CSAPAT Rémán Erika, Gergely Brigitta, Szőllősi István, Balog Szilárd és Veres Levente. Harmadikként érkezett a NO NAME csapat Takács István, Zabolai Károly, Somodean Paul, Toth Henrietta Beatrix és Kiss Malvin. Negyedik lett a CELEBEK csapata Pap Ilike, Molnár Evelin, Füleki Szilvia, Darlati Beatrix és Mátyás Norbert. Ötödik helyen a NAFING csapat Fülöp Norbert, Fehér Izabella, Istrate Valentin, Salak Szabolcs és Székely Margit.

            Vasárnap, hazautazáskor a résztvevők a következőképpen vélekedtek az eseményről:

Előszőr vettem részt ebben a táborban és nagyon tetszett, főleg a társaság, az volt a legjobb. A programok is sikeresek voltak, nagyon élveztem azt, hogy sátoroztunk, végtére már senki nem tudta melyik sátorban alszik, összekeveerdtünk J. Szívesen részt vennék jövőre is, szóval várom a meghívást!” – Füleki Szilvia, Felőr.

 

Először veszek részt a táborban, nagyon-nagyon tetszett, jók voltak a játékok, a programok, szerintem csapatépítő munka volt mindenhol. Szívesen segítettünk Manci néninek a főzésben is. Legjobban nekem a labirintus tetszett, jó kis programok voltak és szívesen eljönnék jövőre is.” – Molnár Evelin, Felőr. 

 

Nagyon tetszett a tábor, de kár, hogy az időjárás nem tartott velünk, vagy nagyon meleg volt, vagy esett az eső. De kitartottunk!” – Takács István, Vice.

 

Szőllősi István, Vicéből érkezett résztvevő két szóban foglalta össze, hogy milyen élmény volt számára résztvenni a XI. Ifjúsági Táborban „Nagyon jó!”, és arra a kérdésre, ha részt venne-e jövőre is azt válaszolta, hogy kétségkivüli.  

 

Szép volt. Nagyon jól telt. Nagyon szerettem a labirintust, ahogy elvégeztük a különböző akadályokat. Nagyon jó volt, szerettem!” – nyilatkozta Székely Margit Almásmálomból, és arra a kérdésre, ha részt vennének-e jövőre is, Orbán ImolaSzékely Margit Almásmálomból és Pap Ilike Magyarborzásról határozott igennel válaszoltak.  

 

Az esemény szervezője a besztercei MADISZ. Támogatók: Beszterce-Naszód megyei Ifjúsági és SporthatóságCommunitas Alapítvány.

Fotókhttps://www.facebook.com/besztercei.madisz/media_set?set=a.8330712667036…