2024. március 29. (péntek) -
Auguszta
napja Beszterce
13°C
1€
= 4.9730 lej
      
= 5.8167 lej
      
100HUF
= 1.2583 lej
      
1$
= 4.6085 lej
      

Gyerekzsivaj a Magyar Házban

Első alkalommal szervezett Nyári tábort a besztercei Magyar Házban a Pro Hereditatem Egyesület 9 évet betöltött gyerekek számára július 1-11 között. Az eseményre 27 különböző korosztályú gyermek jelentkezett, akiket az igen színes program vonzott, hiszen szakképzett oktatóktól különböző kézműves mesterséggel ismerkedhettek meg.

A program minden napja reggeli összerázóval indult, ahol különböző népi játékokkal találkoztak a gyerekek. Még az első nap egy nagyon elterjedt háziipari ág érdekességeit ismerték meg a gyerekek, a gyékényfonást, Szilágyi Ilona tacsi gyékényfonótól. A gyékényből a tábor több napján is különböző dísztárgyakat fontak. A hímzés-varrást Szente Máriától sajátíthatták el, ennek szüleménye egy ügyes kis könyvjelző lett. Az ősrégi, Ázsiából származó technikát is megtanulták, a nemezelést, Both Zsuzsa kolozsvári kézművestől. A nemezlésről tudni kell, hogy egy olyan technika, amely által számos ruhát és használati tárgyat készítenek. A gyerekek szívesen fogadták a módszert és mindenki elkészítette a saját maga kis dísztárgyát. A program része volt a gyöngyfűzés is, amikor is mindenki karkötőket, nyakláncokat készíthett, Kelemen Anna mérai kézművestől. A résztvevők, az előbb említett kézműves segítségével és irányításával megismerkedhettek a népi bútorfestészet vonzalmaival is, hiszen ez egy nagyon gazdag, átláthatalanul szerteágazó, tájegységenként változó motívumokkal, de minden egy-egy ősi magból, ősi eredetből indul ki. Mindezek mellett a gyerekek bekapcsolódhattak a néptáncokba, népi játékokba és a dramatizálás szépségébe, hiszen egy igen szép népi balladát ismerhettek meg, a Görög Ilona balladáját, Antal Ibolya nyugdíjas tanítónő irányításával. A programban szerepelt a mézeskalács készítése is, melyből a gyerekek elkészíthették első mézeskalács mesefiguráikat is. S lévén, hogy a vakációs hangulatot a szervezők igyekeztek megtartani, a gyerekek programjába szabadidős tevékenységeket is beiktattak a szervezők, így vízi játékokba, kinsckeresésbe és falmászásba is jeleskedhetettek a résztvevők, Sárkány Kinga felügyelete alatt.

A nyári tábor utolsó napján a gyerekek lázas készülődésben voltak, a közös gúlyás elkészítése mellett az kéthetes tábor kézműves termékeiből készült kiállításra, valamint a Görög Ilona ballada bemutatására is rá kellett hangolódni. A Magyar Házból Beszterce Főteréig a táborban résztvevők gyerekek népviseletben, népdalokat énekelve vonultak fel, ahol rövid időre kiállították munkáikat, valamint a szülők, nagyszülők, hozzátartozók gyönyörűségére tiszta gyermekhangok töltötték be a borús délutánt Beszterce Főterén.

Az este közös estebéddel zárult a Magyar Ház kiállítótermében, amikor is jelen voltak a szülők és a házigazdák is, Plesch Katalin, a besztercei Pro Hereditatem Egyesület  elnökasszonya, Décsei Atilla, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének elnöke és a tábor szervezői.

A nyári tábor elsődleges célja, hogy a gyerekeknek lehetőséget kínáljunk a hasznos időtöltésre, megismertessük velük a népi mesterségek fortélyait, visszavezessük őket a hagyományainkhoz, gyökereinkhez. Közel két hétig megpróbáltunk úgy élni mint a nagycsaládosok, mindent megosztottak, tapasztalatot is, hisz a nagyobbak segítettek a kicsiknek, minden tevékenységbe be kellett kapcsolódniuk, úgy az tízórai előkészítésébe, mint a rendrakásba, takarításba. Én nagyon remélem, hogy az itt tapasztaltakat, tanultakat hazaviszik otthonaikba, s félretéve a számítógépet, okostelefont, otthon továbbfejlesztik a táborban szerzett ismereteiket. A visszajelzések, nagy örömünkre, rendkívül lelkesítőek, remélem jövőre ismét megszervezhetjük a nyári tábort.” – részletezte Becsky Kinga, az esemény egyik programfelelőse.

Az esemény támogatója Beszterce város Polgármesteri Hivatala és a Communitas Alapítvány.

Résztvevő gyerekek: Avram Mihály, Becsky Bálint, Berze Gyulia, Both Bence, Costin Hanna, Cozan Cristina, Czimbalmos Izabella, Deák Evelin, Décsei Norbert, Fazakas Emőke, Ferenczi Luca, Guther Andor, Horváth Henrietta, Horváth Szilárd, Hunyadi Andrea, Iuhas Patrick, Iuhas Richard, Lakatos Andrea, Magyarosi László, Meherean Ingrid, Sabau Dan, Soós Loránd, Tóth Attila, Tóth Kinga, Uhelszki Péter, Zahan Norbert, Zoltán Dónáth.