2024. április 23. (kedd) -
Béla
napja Beszterce
8°C
1€
= 4.9762 lej
      
= 5.7698 lej
      
100HUF
= 1.2629 lej
      
1$
= 4.6699 lej
      

Eddigi legsikeresebb majális!”

A Besztercei Majális ismét a Beszterce-Naszód megyei magyaroké!

 

„Eddigi legsikeresebb majális!”

 

vélik a szervezők és a résztvevők a május 18-án megszervezett XIV. Besztercei Majálisról, melynek helyszíne ez alkalommal a város gyűjtőtavának szabadidőparkja.

A napsütés uralma alatt megtartott egynapos program a hagyományoknak megfelelően a Zselyki fúvószenekar fellépésével startolt, ezt követően pedig a résztvevők kipróbálhatták az érdekesebbnél érdekesebb sportvetélkedőket és ügyességi próbákat. Itt megemlítendő a csapatverseny, ahova a szülő és gyereke nevezhetett be és eleget kellett tenniük a „Kettőnknek van egy lába”, „Körből körbe”, „Krumpli ültetés”, „Talicskázás” és a „Futás egy karikában” című próbáknak. Az egyéni versenyeknél volt futóverseny bólyák és akadályok között időre, twister, ugrókötelezés 2 perces időtartamon belül, aszfaltrajzverseny, aknamezők, dekázás és célbarugás a foci rajongóinak. A program végén a szervezők díjazták a vetélkedők legjobbjait éspedig Avram Julika az aszfaltrajzolás nyertese, aknamező nyertese Avram Mihály, a twister nyertese Berze Gyulia Arianna, a célbadobás nyertese Guther Norbert, a dekázás nyertese Máthé Attila, a futóverseny nyertese Kerekes Márk, az ugrókötél nyertese Becsky Kinga, a csapatverseny III. helyezete Czimbalmos Tímea és Szente Mária, II. helyezete Demeter Norbert és az apuka, I. helyezete Ferencz Luka és Arthur.

A természet ölében ünnepelve a XIV. Besztercei Magyar Majálist az ottlévőknek alkalmuk volt megtekinteni az őket körülvevő tájat, de a gyerekeknek is akadt tennivaló, hiszen a szervezők gondoskodtak a gyereksarok felállításáról, ahol különböző kézműves foglalkozásokon vehették részt arcfestéssel kiegészítve.

A kora délutáni órákban az esemény házigazdája Décsei Atilla, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezet elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd kihangsúlyozta, hogy „ismét a miénk a Besztercei Magyar Majális, hiszen magyar emberek magyar embereknek szervezik! Immár 14 éve szervezzük e rendezvényt, immár 25 éve az érdekvédelmi szervezetünk tesz a magyar közösségért!” – továbbá említést tett a május 25-én zajlandó Európai Parlamenti választásokról, „újabb mérföldkőhöz jutott a Beszterce-Naszód megyei szórványmagyarság. Újra bizonyítanunk kell, hogy bízunk az erdélyi magyarok képviseletében itthon és Brüsszelben. Mutassuk meg május 25-én, hogy él szórványban erős magyar közösség!”

Továbbá az esemény díszemeghívottjai is köszöntötték az ottlévőket: Pirtyák Zsolt, Lajoskomárom polgármestere (Magyarország), Román István, a testvérmegye, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tanácsának képviselője, Marikucza Péter, Lajoskomáromból, a határontúli kapcsolat kezdeményezője, Kiss András, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Civil Információs Centrum – Kelet – Magyarországi Fiatalokért Alapítvány képvselője.

Az esemény határon belüli meghívottja, Winkler Gyula, európai parlamenti képviselő is részt vett a XIV. Besztercei Majálison, aki üdvözlő beszédében kifejtette, hogy „a testvéretelepülés képviselői, az anyaországból érkezett vendégeink a finom gulyás, halászlé, vörös- és fehér bor mellett, a legfontosabb dolog, amit magukkal hoztak a barátság, a szeretet és a kinyújtott kéz, amelyet nekünk, a szórványban élő magyaroknak kinyújtottatok. Ezért mi nagyon hálásak vagyunk. Mindezek mellett el kell mondanunk azt is, hogy május 25-e nemcsak az erdélyi magyaroknak, nemcsak a bánsági, pártiumi vagy székelyföldi embereknek fontos, hiszen, ha a Kárpát-Medencét tekintjük, akkor fontos a magyar nemzeti képviselet szempontjából is.

 Május 25-én nemcsak azt döntjük el, hogy lesz-e erős erdélyi magyar képviselet az Európai Parlamentben, hanem azt is eldöntjük, hogy lesz-e erős magyar nemzeti képviselet, lesz olyan Kárpát-Medencei képviselet, amely a mi értékeinket viszi el Brüsszelbe, a mi hagyományaink szerint és a mi életünk mutassa meg Brüsszelbe. Erről is döntünk május 25-én és arról is, ha a hagyományainkat tiszteletben tartjuk, ha a család fontos számunkra, ha a keresztény értékrend szerint rendezzük életünket és fogalmazzuk meg értékeinket, akkor mindezeket együtt a kárpát-medencei magyar nemzet része képviselheti az Európai Parlamentben! Tudnunk kell azt, hogy nincs nagy és kis közösség, nincs fontos és kevésbé fontos közösség, csak magyar emberek vannak!

Mindezek mellett megemlítendő, hogy a gulyás és halászlé kedvelőinek alkalmuk volt megkostólni a finomabbnál finomabb ételeket, hiszen ez alkalommal is Szente Mária és csapata elkészítette a hagyományos gulyást, valamint a lajoskomáromi vendégek is kedveskedtek finomabbnál-finomabb magyaros ételekkel. Mindezekből több mint ötszáz adag fogyott el.

Az esemény szervezői az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete, a Pro Hereditatem Egyesület és a besztercei MADISZ eleget tettek tavalyi ígéretüknek, éspedig a Besztercei Majális ismét a Beszterce-Naszód megyei magyaroké, amit örömmel fogadtak a helyiek „nagyon kellemes érzés, hogy itt vagyok, egy olyan helyen ahol több száz ismerős arc vesz körül és magyarul beszélnek” – vélte egy résztvevő.