2024. március 28. (csütörtök) -
Gedeon, Johanna
napja Beszterce
9°C
1€
= 4.9730 lej
      
= 5.8167 lej
      
100HUF
= 1.2583 lej
      
1$
= 4.6085 lej
      

Ezüstfenyő díjas Dr. Illyés István

A „szülőföld visszaszerzéséért” és az RMDSZ programjának megvalósításáért folytatott munkájuk elismeréseként a területi szervezetek javaslatai alapján 2012-ben 24 személynek adományozták a 2002-ben alapított Ezüstfenyő-díjat. Besztercéről Dr. Illyés István részesült a kitüntetésben.

Dr. Illyés István, nyugalmazott radiológus főorvos, mind szakmai, mind közéleti és politikai tevékenysége során – a rendszerváltás előtt is, de főleg azután – a Beszterce-Naszód megyei magyarság ügyét szolgálta. Alapító tagja a Beszterce-Naszód megyei, illetve a besztercei RMDSZ-nek, valamint több megyei és városi civil szervezetnek, és aktív résztvevője ezen szervezetek tevékenységének. Egyházi téren is, a besztercei római katolikus főesperesség és egyházkerület vezetőségi tagja és támogatója, de a többi történelmi egyház ügyét is felvállalta politikai és közéleti tevékenysége során.

2006 és 2008 között a Besztercei városi szervezet elnöke.
2004-től 2012-ig Beszterce város tanácsának rangidős tagja.
2008 és 2012 között a Beszterce-Naszód megyei MÖT elnöke, valamint az RMDSZ ügyvezető elnökségének tagja.

Élettapasztalatából, szakmai tudásából, józan és megfontolt életfelfogásából kiindulva, számos – a magyarságot, vagy a politikai és a közéletet érintő problémában – talált megoldást. Ezek mellett kiállt, és megvalósította őket. Mindezek a Beszterce-Naszód megyei szórványban élő magyarság érdekeit szolgálták. Városi tanácsosi mandátuma idején a legtöbb javaslatot, tervezetet nyújtotta be, amelyek városfejlesztési és városrendezési indítványok voltak, nem felejtve el a magyarság művelődési rendezvényeinek, oktatási intézményeinek és vallási felekezeteinek anyagi támogatását sem.

Az Ezüstfenyő-díjat, amelyre Dr. Illyés Istvánt javasolta a Beszterce-Naszód megyei RMDSZ, úgy lehetne minősíteni, mint életműdíjat egy olyan embernek, aki tevékenysége során minden területen a magyar közösség érdekeit szolgálta: felelősen, megfontoltan, érdektelenül, példaképül szolgálva a következő generációk számára.