2024. április 20. (szombat) -
Tivadar
napja Beszterce
3°C
1€
= 4.9764 lej
      
= 5.8125 lej
      
100HUF
= 1.2610 lej
      
1$
= 4.6687 lej
      

Képviselői iroda Besztercén – Új elnök az MKT élén

A 2013-as évi első rendes ülését tartotta meg a Beszterce-Naszód megyei RMDSZ döntéshozó testülete, a Megyei Képviselők Tanácsa, folyó év február 9-én, a Református Gyülekezeti Központ aulájában. Az országos szervezetet Máté András Levente, képviselőházi frakcióvezető és egyben a Kolozs megyei RMDSZ elnöke képviselte.
Az ülés napirendi pontjai között szerepeltek az ügyvezető elnökség tevékenységi beszámolója, pénzügyi beszámoló és tisztújítás.
Az ügyvezető elnökség tevékenységi beszámolója kapcsán Décsei Attila, a megyei szervezet elnöke elmondta: “Mindez a közös munka eredménye, úgy a ifjúsági szervezet, a MADISZ mint a helyi szervezetek segítségével. Viszont meg kell jegyeznünk, nem a csata utáni pihenőidőszakban vagyunk, hiszen megannyi teendő és munka vár ránk az elkövetkezendő periódusban. Folytassuk azt amit a szervezetben való belépéskor elvállaltunk a Beszterce-Naszód megyei magyarság érdekeinek a képviseletét.“
Máté András Levente képviselőházi frakcióvezető hozzászólásában elmondta:
„A parlamenti választások után, de azok előtt is, Décsei Atilla elnök úrral sokat beszéltünk arról, hogyan tovább és hogyan lehetne megoldani azt , hogy képviselők szenátorok vállaljanak fel munkát más megyében is. Ott ahol RMDSZ van, ott ahol szavazatot kaptunk és nincsen képviselet. Az elnök úr felkért engem, hogy vállaljam el Beszterce –Naszód megyét. Nagyon jó az együttműködésem az elnök úrral, rengeteget kommunikálunk, főleg amikor országos döntésekben ott vagyunk és szavazni kell. Mondtam, hogy örömmel vállalom és szívesen eljövök Önökhöz. Kolozs megyében is elnök vagyok. Elég nagy a megye, sok helyen kell ott legyek, de ígérem Önöknek, ahogy az időm engedi itt leszek. Próbálunk fogadóórákat szervezni és természetesen ha rendezvényeikre hívnak meg és nem vagyok elígérkezve máshova akkor ott is meg fogok jelenni. Arra kérem majd Önöket, mindenhol mondják el, hogy az RMDSZ –re leadott szavazat nem egy elveszett szavazat, mert sokan úgy értelmezik. A jövőben megpróbálok minél többször itt lenni, próbálok segíteni mindenben amiben lehet. Éljünk ezzel a lehetősséggel és arra kérem, legyenek ebben partnerek és mondják meg az embereknek, hogy tájékoztatni fogjuk mikor van fogadóórám és ha van kérdésük jöjjenek el. Szakmám szerint ügyvéd vagyok, elég sokan fordulnak hozzám jogi problémákkal is. Emellett Besztercén is vannak nagyon kedves és jó, magyar kollégák. Éljenek ezzel a lehetősséggel és köszönöm szépen hogy itt lehetek.”

Mindezek mellett a legfontosabb napirendi pont az MKT elnökének a megválasztása volt. A leköszönő elnök, Antal Attila a tavaly év végén nyújtotta be lemondását a tisztségről, azzal indokolva, hogy időközben a besztercei Andrei Muresanu Főgimnázium aligazgatójának lett kinevezve, ez viszont összeférhetetlenségben van az MKT elnöki tisztséggel. Antal Atilla beszédében megköszönte a testület tagjainak a közreműködést, megemlítve hogy tovább kívánja folytatni a munkát az érdekvédelmi szervezet keretén belül.
Ezt javaslattételek követték, az új elnök személyét illetően. Egy javaslat hangzott el a magyardécsei RMDSZ elnöke Füstös Elemér, Fehér Gábort árpástói önkormányzati képviselőt javasolta, aki vállalta a jelölést. Habár ellenjelölt nem volt, de az alapszabályzat előírásának eleget téve, a küldöttek titkos szavazással választották meg az elnököt. Urnazárás és szavazatszámlálás után a következő eredmény körvonalazódott. Fehér Gábort 50 küldött támogatta, volt egy ellen és két érvénytelen szavazat is. Az MKT ülését az újonnan megválasztott elnök zárta, megköszönve a bizalmat, bízván abban, hogy a döntéshozó testület munkája ugyanolyan eredményes lesz, mint eddig.