2024. március 29. (péntek) -
Auguszta
napja Beszterce
10°C
1€
= 4.9730 lej
      
= 5.8167 lej
      
100HUF
= 1.2583 lej
      
1$
= 4.6085 lej
      

Első Ifjúsági Karaván 2012

 A besztercei MADISZ az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának támogatásával hét faluban szervezte meg az első Ifjúsági Karavánt: Teke, Cegőtelke, Mezőköbölkút, Újős, Kékes, Magyarborzás és Magyarnemegye, július 23-29 között, ahol különböző programokkal szórakoztatta a kicsiket és nagyokat is egyaránt. A projekt célja az volt, hogy promoválja a magyar kulturákat és szokásokat, olyan településeken, ahol ritkán adódik lehetőség kulturális műsorok megtekintésére.

A MADISZ karaván stábja a programokat falulátogatással kezdte, amikor a házigazdák elvitték őket és beavatták a falu érdekességeibe. Mezőköbölkúton megtekintették a tatárlyukakat, amelyhez Nagy Sándor házigazda a következő történetet fűzte: a 17. századi tatárjárás idején, a köbölkútiak kivonultak a falu fölé emelkedő Horpos tetőre, ahol föld alatti lyukakat ástak. A mai napig fennmaradó legenda szerint 24 korsó alakú lyuk volt a földbe ásva, és ezeket a jónéhány méterre süllyesztett gödröket befedték gerendákkal, majd földdel. A lyukak között amolyan folyosószerű volt, át lehetett menni közöttük. Magyarborzáson a helyi református lelkész, Lukács Dániel, rövid faluismertetőt tartott és megmutatta a templom régiségeit. Magyarnemegyén pedig megtekintettük az 1914-1918-as világháborúban, a hazáért elesett magyarnemegyei hősők emlékezetére emelt műemléket.

A közös program mindennap 16:00 órakkor kezdődött, amikor két órán keresztűl főleg a gyerekeknek akadt tennivaló. Ilyenkor zajlódtak a kézműves műhelyek, azaz rajzolás, színezés, papírhajtogatás, gyöngyfűzés, gyékényfonás, néptánctanítás és népi játékok. Mindenki oda mehetett, ahova neki jobban tetszett, hisz minden műhelynél mindig két felelős ült, sőt több műhelyet is ki lehetett próbálni. A gyerekek nagy élvezettel kezelték a feladatokat, sokan ajándéknak szánták a kifestőst, ezért igyekeztek azt a lehető legjobban kiszínezni. Kislányok és kisfiúk gyöngyből ajándék karkötőket, nyakláncokat készítettek, vagy gyékényszivet, angyalkákat. Sokan büszkén álltak fel a műhelytől egy papír hattyúval vagy virággal, ami az iróasztalukon foglal majd helyet.

Miután a felelősök elpakolták eszközeiket, olyan percek következtek, amikor a zene és a tánc harmóniája találkozott. Színpadra lépett a besztercei Vadrózsa néptánccsoport, majd ezt követően modern táncokat is láthattak a jelenlévők, hisz a fiatalok zumbával és szalszával szórakoztatták őket.

A film kedvelők elvárásainak is eleget tett a besztercei MADISZ, hisz azokon a településeken ahol igényt tartottak rá, filmet vetítettek, Mezőköbölkúton és Cegőtelkén. Mindezek után a helybéliekkel együtt Újősben és Mezőköbölkúton, felmentek a szervezők a tábortűz melege mellett harmónikus dalokat énekelni, gitár kísérete mellett. Ahol nem adódott lehetőség tábortűzre, a helyszínen énekeltek Kertész Réka (hang) és Gergely Arnold (gitár).

A nap élő esti nótákkal zárult a Dupla D együttesnek köszönhetően, akik a jó kedv mellett, kitűnő hangulatot varázsoltak a táncparketre. Az est a karaván himnuszával kezdődőtt, majd az együttes nótáival mindenkit táncolni csalogatott.

 „E karaván úgy született, hogy nemcsak a városban, hanem olyan településeken is kell szervezkedni, ahol kevés kulturális megnyilvánulás van. Jól érintett minket a helyiek viszonyulása bizonyos településeken, hogy mennyire lelkesen és őszinteséggel fogadtak minket. Ugyanakkor a karaván nekünk is hasznos volt, ugyanis a MADISZ csapatát is jobban összeforrta. Emellett, meg szeretném köszönni a megyei RMDSZ és a helyi RMDSZ képviselőinek a támogatását. Reméljük, hogy a jövőbe nézve több településen is megvalósíthatunk hasonló jellegű rendezvényeket.” – jelentette ki Ferenczi László, a besztercei MADISZ elnöke.

       „A karaván lebonyolítása nem volt könnyű munka. Nagy fába vágtuk fejszénket, de a 25 fiatalnak és a kitartó vezetőségnek köszönhetően egy újabb sikeres rendezvénnyel büszkélkedhetünk. Ugyanakkor köszönettel tartozunk mindazon helyi szervezőknek is, akik mozgosították helyi szinten a fiatalokat és idősebbeket is, hisz nélkülük nem lett volna kinek bemutatni a programjainkat” – nyilatkozott Sipos Timea, az Ifjúsági Karaván programfelelőse.