2024. április 25. (csütörtök) -
Márk
napja Beszterce
11°C
1€
= 4.9761 lej
      
= 5.7878 lej
      
100HUF
= 1.2649 lej
      
1$
= 4.6567 lej
      

Politikai arc mögött – Décsei Atilla

  Décsei Atilla 1978. november 4-én született Besztercén. A 33 éves fiatal jelölt idén megméretteti magát az helyhatósági választásokon, hisz első helyen szerepel a megyei tanácsos listán. Immár 10 éve működik az RMDSZ terén, mégis a politikus szerep mögötti emberről nem került sok információ a felszínre.

Atilla Besztercén született, de a családi fonal szerteágazik a megyében. Apai nagyapja nagysajói, nagyanyja zselyki származású, anyai nagyapja a székelyföldi Atyháról származik, nagyanyja Mezőveresegyházról. A gyerekkorának nagy részét Nagysajón töltötte, ahol segített a szülőknek, nagyszülőknek a mezőn, a szőlősben és a gyümölcsösben is, főleg amikor szilvaszedésről volt szó. A nyári kaszálás idején nagyon szeretett a fa árnyékába meghúzódni, ahol jobb étvággyal fogyasztotta a házi paradicsomot és szalonnát. De szívesen érdeklődött bármilyen munka iránt. Akkoriban rájött, hogy a mesterséget lopják, nem pedig tanulják, éppen ezért akármit csinált a nagyapja, azonnal utánozta, ha verte a kaszát, rögtön Atilla is megpróbálta, de gyakran az lett a vége, hogy elcsonkította. Mindig jelen volt, ha a házhoz mesteremberek jöttek, az ezektől tanultakat mai napig is gyakorlatba ülteti. Esténként a faluban, a kispadon ülve várta a tehéncsordát, ahol ezek érkezése előtt már kikészítette a vízzel tele vödröt, hogy a Viola tehénnek legyen mit inni.

Egyetemista korában, Kolozsváron, amennyiben az idejéből kitelt, összeültek a barátokkal, beszélgettek, olvastak, és mivel abban az időben kezdett lendületbe lépni a számítógép, azt is nagy kíváncsisággal tanulmányozták.

Szívéhez legközelebb az akvarisztika áll, emiatt a horgászatnak sok figyelmet szentel. Amikor egy kis ideje akad, szívesen elmegy halászni. Gyerekkorában alkalomadtán meglógott a kapálásból is a kutyájával, hogy kifogjon pár halat a vízből.  

2005-ben megnősült Móriczi Enikővel, és ebből a házasságból két gyereke született. Jelen pillanatban van egy 5 éves kisfia, Norbert és egy 2 éves kislánya, Eliza. Habár mindenki azt mondja, hogy a lánya nagyon hasonlít rá, mégis a kis Eliza inkább anyásabb típusú, Norbert viszont mindig az édesapjával szeretne lenni. Emiatt Atilla már mostantól megpróbálja fiának mindazon tapasztalatokat átadni, amiket ő eddig szerzett. Gyakran járnak együtt halászni. Nyáron, főleg hétvégenként, segítenek apósának Szentmátéban, a méhészetben. Bármilyen kulturális rendezvényen kell részt vegyen, mindig kisfiával megy. Lassan-lassan már kislányának is megmutatja életének ezen oldalát. Szereti a családi kirándulásokat. Nagy élmény volt számára, de főleg a kislányának, amikor idén először szánkózott.  Atilla nem korcsolyázott már 15 éve, de nem felejtette el és a télen sikerült az 5 éves kisfiának is megmutatni, hogyan kell. Felesége is úgy beszél róla, mint egy olyan ember, aki imádja a gyerekeket, és mindig abba jár, hogy a lehető legjobb jövőt biztosítsa nekik. „Atti olyan ember, aki ha valaminek nekikezd, addig nem hagyja magát, míg el nem éri a kitűzött célt. Aprólékosan végez el mindent. Szeret hosszú távon gondolkozni, de minden döntéshozatal esetében mások véleményét is kikéri. Otthon a család az első, nem beszélünk politikáról.

Az Iskolatáska program indítója, de előtte 2010-ben a felőri Szórványtengelyen beszéltek a hátrányos helyzetben levő gyerekek segítése érdekében, hogy mindegyik kapjon egy teljesen felszerelt iskolástáskát. Abból a gondolatból kiindulva, hogy egy kisgyerek nem tudja megérteni, más gyereknek miért van és neki miért nincs, pályázatok, helyi és megyei tanácsosok valamint tisztségbe jutott személyek támogatásával sikerült az összes gyereknek, aki magyar iskolába iratkozott, egy csomagot adni még iskolakezdés előtt. Figyelemre méltó a felőri kisgyerek szomorú helyzete, akinek karitatív módon sikerült egy bizonyos összeget juttatni a család segítségére.

Midőn alkalma volt megismerni a megyében levő magyarlakta településeket, nagyobb figyelmet szentelt a Beszterce-Naszód megyei magyarság helyzetének, és munkájából látszott, hogy szereti is amit csinál.

Fontos, hogy bármilyen közösségnek legyen egy képviselője, úgy helyi szinten, mint megyei valamint országos szinten. Ha a képviselet az Önkormányzatban megvan, akkor az esély is, hogy vigyázzunk saját közösségünkre és fel tudjuk hívni a figyelmet arra, hogy mi is létezünk. Mi is, mint magyar lakósok, ugyanolyan adófizetői vagyunk az államnak, és elvárjuk, hogy községeink, egyházaink, iskoláink támogatásban részesüljenek. Ha erős képviseletünk van, akkor kimagasló eredményeket tudunk elérni, mint a vicei iskola jogi személyiségének kiharcolása. Ez nem két ember jóvoltából sikerült, hanem mert ezelőtt négy évvel az emberek megbíztak szavazataikkal. Ha nem lett volna képviselet nem lehetett volna elérni. Összefogásra van szükség, hiszen csak ez által lehet magyar közösségünk érdekeit képviselni, mert ha nem vagyunk benne a döntéshozó szervezetbe, mások is dönthetnek érdekeinkről, de nem biztos, hogy az a magyarok számára megfelelő.”- jelentette ki Décsei Atilla, megyei tanácsos jelölt.