2024. április 19. (péntek) -
Emma
napja Beszterce
7°C
1€
= 4.9764 lej
      
= 5.8125 lej
      
100HUF
= 1.2610 lej
      
1$
= 4.6687 lej
      

Népszámlálás 2011 – hogyan zajlik a népszámlálás?

Még alig egy hónap van hátra és megkezdődik a népszámlálás. A számlálóbiztosok egy 80-100 lakásból álló körzetet kapnak, ez azt jelenti, hogy nagyjából 250-300 személyt kell összeírjanak. Országos szinten több mint 100.000 kérdezőbiztos fog dolgozni.

A számlálóbiztosok már október 19-én bejárják a körzetüket és plakátokat, szórólapokat helyeznek el, így értesítve a lakosokat, hogy mikor fogják felkeresni őket. Az összeírók személyi igazolvánnyal és kitűzővel igazolják magukat. Amennyiben október 24-ig semmilyen formában nem jelentkezik a számlálóbiztos, azonnal jelezni kell a polgármesteri hivatalban, az RMDSZ zöld számán, vagy az RMDSZ területi felelőseinél.

Egy család lekérdezése általában 30-40 percig tart, népesebb család esetében akár egy óra is lehet. A válaszadóknak nincs előzetes tennivalójuk, viszont nem árt olyan adatokat előkészíteni, amelyekre rá fognak kérdezni. Tudnunk kell a személyi számot, illetve iskoláink, foglalkozásunk, munkahelyünk megnevezését románul.
Összeíráskor nem kell az összes családtagnak jelen lennie, egy személy is – nem feltétlenül a családfő – bediktálhatja a háztartásban élők adatait. Ne hagyjuk ki azokat sem, akik más városban tanulnak, vagy más országban dolgoznak. Az itthon élőket és az ideiglenesen távol (más településen vagy külföldön) tartózkodókat mindenképpen a P (persoane, személyek) piros színű űrlapra regisztráljuk. Olyan adatokról kell majd számot adni, mint az illető személy születési ideje, családi helyzete, előző lakhelye, állampolgársága, etnikuma, anyanyelve, vallása, iskolai végzettsége, foglalkozása, munkahelye. Fontos tudni, hogy az állandó lakosságról szóló statisztikákba azok fognak beleszámítani, akik a P űrlapon szerepelnek.
Ugyanígy fontos űrlap a G (gospodărie, háztartás), időrendben ez kerül először kitöltésre, ebben rögzítik a háztartáshoz tartozó személyek listáját, illetve a közöttük levő rokoni vagy egyéb kapcsolatokat.
Ezen kívül még minden házban kitöltésre kerül az LC (locuinţă, lakás) űrlap, amelyen a lakóhely típusára, tulajdonformájára, a szobák számára és felületére, felszereltségére, fűtési módjára, hőszigetelési megoldásokra, a lakás építőanyagára, építésének idejére kérdeznek rá.

www.nepszamlalas.ro honlapon a válaszadók és a kérdezőbiztosok is gyakorlati kisokost találnak, és hétköznap 10 és 18 óra között a 0800-802009 ingyenes zöldszámot is hívhatják az érdeklődők. Kérdezzen, adja tovább az információkat barátainak, rokonainak. Mert minden magyar számít