2024. április 27. (szombat) -
Zita
napja Beszterce
6°C
1€
= 4.9765 lej
      
= 5.8018 lej
      
100HUF
= 1.2662 lej
      
1$
= 4.6373 lej
      

Református gyülekezetek kórusainak találkozója Rettegen

„Énekeljetek új éneket az Úrnak, énekelj az Úrnak, te egész föld! Énekeljetek az Úrnak, áldjátok nevét, hirdessétek szabadítását minden nap! Beszéljétek el dicsőségét a nemzeteknek, csodáit minden népnek! Zsolt.96,1-3

Ezzel az igével vette kezdetét a Dési Református Egyházmegyébe kebelezett gyülekezetek kórusainak találkozója , 2011 szeptember 24-én Rettegen, a rettegi református templomban. Ez Ige alapján hírdette Isten lgéjét Bányai Csaba rettegi lelkipásztor,aki igehírdetésében rámutatott az egyházi éneklés fontosságára.

“ Az éneklés az élő Istennel való találkozás. Mert mit mondunk el énekkel? Azt, amit még vagy már nem tudunk szavakba önteni. Amihez több kell, mint egyszerű beszéd. Ahol az érzéseinket, indulatainkat is bele szeretnénk vinni a mondandónkba. Énekünkbe belefér hálaadás, magasztalás, Isten dicsőítése, imádása. De belefér bűnvallás, panaszének, bánat, harag, sóhaj. Sőt belefér tanítás, hitvallás. Hangos ujjongás éppúgy, mint halk, csendes suttogás.” -fogalmazott a lelkipásztor.

Istentisztelet után sorra felléptek a kórusok: Baca, Bálványosváralja, Dés, Felőr, Retteg, Szentmáté, Sófalva. Élmény volt hallgatni az új énekeket de azokat is amiket megújult örömmel énekeltek el az ismertek közül. Külön örömöt jelentett Szentmáté és Sófalva egyházközségek kórusainak fellépése , akik most vettek részt először ilyen találkozón, de becsületükre legyen mondva odatették magukat és semmiben sem maradtak el a többiektől. A résztvevő kórusok vezetői emléklapot vehettek át a rendezvény végén. Az együttlét szeretetvendégséggel zárult. A helyi kultúrotthonban megterített asztalnál mintegy 185 atyafi foglalhatott helyet. A rendezvény sikeréhez a lelkület mellett kellett az anyagi hozzájárulás is, ezért illesse közszönet a Dési Református Egyházmegyét, a Communitas Alapítványt, valamint a helybeliek szorgos és adakozó készségét, akik felejthetetlenné tették ezt a napot számunkra.