2024. április 26. (péntek) -
Ervin
napja Beszterce
7°C
1€
= 4.9765 lej
      
= 5.8018 lej
      
100HUF
= 1.2662 lej
      
1$
= 4.6373 lej
      

Gyülekezeti termet avattak Nagysajón

Ereje feletti munkát végzett, holland segítséggel, és megvalósításuk eredményének örvendezhetett a maroknyi, alig 150 lelket számláló, nagysajói magyar református közösség. Ünnepi, hálaadó istenisztelet keretén belül avatták- és szentelték fel a parókia megtoldásával épített, kivitelezett és felszerelt gyülekezeti termet, 2011. szeptember 25.-én. Igét hírdetett Nt.Gudor Lajos a Dési Református Egyházmegye esperese. Ezt követően, köszöntöt és ünnepi beszédet mondott Kenderesi István nagysajói református lelkipásztor, Sallai Márton volt nagysajói lekipásztor, a holland kapcsolat kezdeményezője. Továbbá Wouter Dirk de Graaf, a hollandiai Woerden Helpt Roemenie en Oekraine alapítvány elnöke, Iuga Olimpiu, Nagysajó polgármestere, Macarie Ion ortodox lelkész és Décsei Atilla a Beszterce – Naszód megyei RMDSZ elnöke.

Megvalósult a nagysajóiak álma, van gyülekezeti termük, ahol télen is melegben lehet megtartani az istentiszteleteket. A lépéseket, amelyek a segélyek mellett, a gyülekezet áldozatos és kitartó munkájával valósulhattak meg, Kenderesi István lelkipásztor vázolta : “2005 szeptembéreben egy holland házaspár, Wouter Dirk de Graaf es Marijeke Foor de Graaf, Nagysajóra látogattak el a Woerden Helpt Roemenie en Oekraine ( Woerden segíti Romániát és Ukrajnát) alapítvány képviselőiként. Megismerve a nagysajói református gyülekezetet, a községet és annak szükségleteit, 2006-ban az alapítvány felvette projektjei közé Nagysajó támogatását. Ettől az évtől kezdve több segélyszállítmány érkezett a településre. Az adományokban nem csak a református gyülekezet, hanem az egész község lakossága, az iskola, az orvosi rendelő, a postahivatal és a polgármesteri hivatal is részesült. A holland alapítvány 2007-ben jelezte szándékát, hogy finanszírozná a gyülekezeti terem, egy vendégszoba, a lelkeszi iroda és a fürdőszoba, a régi lelkészi lakáshoz való toldását. A parókiabővités tervét Székely Pál besztercei épitészmérnök, az egyházmegye műszaki előadója készítette el. Az gyülekezeti terem és a többi mellékhelység 2008–2009-ben készültek el, ezt követte a festés, és a lelkészi lakásban, valamint a gyülekezeti teremben a központi fűtés bevezetése. Ugyancsak ebben az évben a holland alapítvány nagy értékű ajándékot hozott a községnek. Egy kitünő műszaki állapotban levő tűzoltóautót, amelynél jobb akkor csak egy volt a megyei tűzoltóság felszerelésében. A következő évben került sor a templom megrongálodott tetőszerkezeténk, valamint a toronysipka bádoglemezeinek kicserélésére, és a templomfedél renoválására. A parókiabővítést kizárólag a holland testvérek finanszírozták, a többi munkálatokat, a holland támogatás mellett, a nagysajói gyülekezet adományaiból, áldozatos munkájával, valamint a polgármesteri hivatal, és a megyei RMDSZ közbenjárására, a művelődesi tárca által kiutalt összegekből, illetve a Dési Református Egyházmegye, a kolozsvári Bulgária-telepi és a monostori gyülekezet hozzájárulásával lehettett megvalósítani.”

Meg egy figyelemre méltó esemény történt ezen a napon Nagysajón. A község önkormányzata, ünnepélyes keretek között, díszpolgárává avatta Wouter Dirk de Graaf urat, a holland alapítvány elnökét és nejét Marijeke Foor de Graaf asszonyt az alapítvány munkatársát, elismerésként az évek folyamán Nagysajó községnék nyújtott segélyekért és támogatásokért.