2024. május 02. (csütörtök) -
Zsigmond
napja Beszterce
22°C
1€
= 4.9764 lej
      
= 5.8180 lej
      
100HUF
= 1.2774 lej
      
1$
= 4.6500 lej
      

Hármas összefogás eredménye a közös nyaralás

Közel ötven Hargita és Beszterce-Naszód megyei gyerek fürdőzik ismét Hajdú-Bihar megye termálvízről híres településein július 18–24. között.

A befogadó települések – Hajdúszoboszló, Hajdúnánás, Berettyóújfalu, Balmazújváros és Derecske – szeretettel és gazdag kulturális programmal várják a székelyföldi és szórványbeli gyerekeket, akik érdemkirándulásként részesülhetnek a nyaralásban. A gyerekeket azon települések iskolái választották ki érdemeik szerint, amelyek aktív részt vállaltak és vállalnak a továbbiakban a két megye közti nemcsak formális, hanem egyre több tartalommal feltöltött kapcsolat ápolásában: Csíkdánfalva, Csíkszentdomokos, Székelyudvarhely, Székelykeresztúr, Nagygalambfalva, Korond, Parajd, Gyergyóalfalu, Gyergyócsomafalva, Gyergyószárhegy és Gyergyóremete.

Mindezt a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ kapcsolta Hargita Megye Tanácsa Összetartozunk közösségépítő programjához, így a besztercei szórvány arra érdemesült diákjai is részesei lehetnek a lehetőségnek, amelyet Hajdúnánás Önkormányzata ajánlott fel nekik, míg a helyi szervezést a Beszterce-Naszód megyei RMDSZ vállalta.

A működő hármas kapcsolat, a szórvány, a székely tömbmagyarság és az anyaországi megye együttműködése jó példája annak, hogyan teremthetünk lehetőséget egymás kultúrájának, habitusának kölcsönös megismerésére, egymáshoz közelítésére.