2024. május 02. (csütörtök) -
Zsigmond
napja Beszterce
22°C
1€
= 4.9764 lej
      
= 5.8180 lej
      
100HUF
= 1.2774 lej
      
1$
= 4.6500 lej
      

Lezárult a II. „Jelen, múlt, jövő…” honismereti tábor Gyergyószárhegyen

5 fiatal búcsúzott július 11-én Gyergyószárhegyen a II. „Jelen, múlt, jövő…” tábortól és indult ki-ki a maga hazájába, a magyarországi Hajdú-Bihar megyébe, Besztercére és Székelyföldre, tele tarsollyal. Hargita Megye Tanácsa Összetartozunk közösségépítő programjának megfelelően a táborozók olyan tevékenységeken vettek részt, olyan történelmi helyeket látogattak meg, amelyek mind az összetartozást építik, annak érzését erősítik. A három különböző kultúrkörből meghívott gyerekek Gyergyószárhegyen, a Csíki Székely Múzeumban, Orbán Balázs sírjánál, Korondon, Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson, Alfaluban, Ditróban és a Gyilkos-tónál gazdagodtak újabb élményekkel, szakavatott idegenvezetők és a Dancurás Hegyimentő Egyesület segítségével. Nem hiányzott a szabadidős tevékenység sem Kisné Portik Irén néprajzkutató és Kassay Noémi gyógypedagógus vezetésével, amikor a helyi kézműves-mesterségek és különböző közösségépítő csapatjátékok uralták a Scola Vendégház ebédlőjét.

Mindenképp a tábor egyik fénypontja volt a vasárnapi huszárbemutató, lovaglás és íjazás a Földváry Károly Hagyományőrző Egyesület és a gyergyói barantások segítségével, amelyet bográcsozás koronázott olyan módon, hogy még a futó zápor sem ijesztette el a nyereg vagy az üst mellől a gyerekeket. Az élmények és visszajelzések leltára készült el utolsó este, amelyek kézzelfogható eredménye most a Vendégház ebédlőjét díszíti, a már ott lévő klasszikus képzőművészeti alkotásokkal összhangban.

A reggel korán induló autóbuszok nemcsak a táborozó diákokat szállították haza, hanem a besztercei „A jövőnk tőlünk függ!” című hasonló tábor székelyföldi résztvevőit is Besztercére röpítették, ahol ismét sűrű program fogadja majd a 15 besztercei és 16 gyergyói-medencei gyereket a Gyergyószárhegyi Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa és a Beszterce-Naszód Megyei RMDSZ szervezésében. A program szakszerűségét a marosvásárhelyi Kulcs Egyesület szakemberei és helyi, besztercei önkéntesek biztosítják. Meglátogatják a környék történelmi helyeit (Beszterce, Bethlen, Cserhalom, Cegőtelke, Tacs, Óradna, Borberek), és egyebek mellett részt vesznek olyan csoportjátékokon, mint Beszterce ostroma, Országépítés és Törvénykezés, közös műalkotás létrehozása.