2024. március 19. (kedd) -
József, Bánk
napja Beszterce
-0°C
1€
= 4.9715 lej
      
= 5.8088 lej
      
100HUF
= 1.2606 lej
      
1$
= 4.5614 lej
      

#COVID-19 A megelőzés a leghatásosabb kezelés!

Nem tudom, ti hogy vagytok ezzel, de engem nagyon meglepett és továbbra is meglep ez az egész tömeghisztéria ami a SARS-CoV2 vagy egyszerűbben nevezve, koronavírus miatt alakult ki.

Elgondolkoztató az, hogy egy ismeretlen járvány mit képes művelni az emberi fajból, mennyire túlreagálunk olyan esetet, amelyben a pánik elkerülése és a józan ész megőrzése jelentheti a különbséget a „lenni vagy nem lenni” között. S mi több, egy felelősségteljes viselkedés nemcsak magunknak, hanem környezetünknek, szeretteinknek is védelmet nyújthat. Egy közösség ereje az összetartás, a szolidaritás és az egymásra vigyázás: ha a közösségben mindenki ezt elfogadja, és alkalomadtán egy cseppel is hozzájárul a kiszolgáltatott közösségi tagok védelméhez, akkor az a közösség bármilyen fenyegetéssel szembenézhet.

Ami a koronavírust illeti, kevésben különbözik a hasonló vírusoktól, de veszélyessége abban rejlik, hogy nagyon kevés idejük volt a kutatóknak kivizsgálni ezt a törzset. Mindemellett, jelenleg még nincs teljesen tisztázva az, ahogyan az állatoktól az emberi fajra átterjedt. Ezért van az, hogy sok, helyenként teljesen abszurd információ kering róla és időbe kerül, míg az ember meggyőződhet arról, hogy az információforrás hiteles-e vagy sem.  

Az interneten egy kattintásnyi távolságra vannak az egyszerű, világos, de főleg szakszerű forrásokra támaszkodó információk, könnyű megkeresni őket. Fontos, hogy higgyünk ezeknek a forrásoknak és rövid ideig hagyjunk fel a sajtó mindentudó cikkeinek feltétel nélküli elsajátításával: ebben az esetben is, mint sok más hasonlóban, az egyszerű a nagyszerű !

Hogyan terjed a koronavírus?  Az nCoV rövidítéssel jelzett koronavírus légzőúti vírus, amely rendszerint fertőzött személlyel való kapcsolat útján terjed, amikoris a még egészséges személy belélegzi a fertőzött személy által, köhögés, tüsszentés vagy beszéd közben kibocsájtott mikroszkopikus folyadékcseppeket. Ezért fontos, hogy amikor tüsszentünk vagy köhögünk, zsebkendővel védjük az orrunkat, szájunkat, amit majd azonnal kidobunk. Emellett, mossunk minél gyakrabban kezet!

A vírus, akár néhány óráig is megmarad különféle felületeken, emiatt fontos, hogy naponta fertőtlenítsünk olyan felületeket, amiket sok ember érint (pld. ajtókilincs).    

Hasonlít a szokványos influenzához (gripa), vagyis a koronavírussal fertőzött személynél megfázás tünetei állnak elő: köhög, láz, orrfolyás. Nehéz megkülönböztetni őket, csupán a tünetek alapján.  

Inkubációs periódus, vagyis a fertőzés és a tünetek megjelenése közötti időszak kb. 12 nap, de lehet rövidebb is.

Fertőzhet a tünetmentes személy is, vagyis megfertőzhet egy olyan személy is, akinél a tünetcsoport még nem jelent meg.  

Kiket érint súlyosan ez a fertőzés? Az idős személyek vannak leginkább kitéve a koronavírus fertőzés legsúlyosabb formáinak és azok, akik krónikus betegségekben szenvednek (cukorbetegség, különféle szív- és tüdőbetegségek stb.)

A legfontosabb tudnivaló az, hogy a megelőzés a leghatásosabb kezelés!  

Ezért:

  • mossunk minél gyakrabban kezet!
  • tisztítsuk és fertőtlenítsük alkoholalapú vegyszerekkel a gyakran használt felületeket! NEM jelentenek veszélyt a külföldről jött csomagok, levelek stb.
  • csak akkor használjunk védőmaszkot, ha hűlés tüneteit észleljük vagy, ha beteg emberek közelébe kell mennünk!
  • kerüljük a kapcsolatot olyan emberekkel, akik utaztak az elmúlt 14 napban külföldön!
  • kerüljük a kapcsolatot olyan emberekkel, akiknél tünetek jelentkeznek!
  • ne érintsük orrunkat, szájunkat, arcunkat, csak akkor, ha kezünket tisztítottuk!
  • ne szedjünk gyógyszert, csak orvosi javaslatra!
  • fontos tudni, hogy a háziállatok NEM jelentenek veszélyt, nem terjesztik a koronavírus fertőzést!

Én azt kívánom, hogy mindannyiunk megtarthassuk egészségünket, ezért használjuk ki ezt az időt okosan:

! Maradj otthon, olvass könyvet, moss kezet !

#maradjotthon

#olvasskönyvet

#mosskezet