2024. március 19. (kedd) -
József, Bánk
napja Beszterce
7°C
1€
= 4.9741 lej
      
= 5.8166 lej
      
100HUF
= 1.2574 lej
      
1$
= 4.5861 lej
      

Újabb kétnyelvű helységnévtáblák kerültek helyre

Leszerelték a kétnyelvű helységnévtáblákat a 2019-2020 között zajló útburkolat javító munkálatok során, a 172E jelzésű megyei útszakaszon (DJ172E), Szentmáté és Mezőveresegyháza között. Az idei átadásnál viszont, csak egynyelvű helyiségnévtáblákat helyeztek vissza. Ezt a mulasztást Décsei Atilla, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének elnöke vette észre, aki az érintett települések RMDSZ elnökeivel egyeztetve, azonnal intézkedett ezügyben.

A megyei szervezet nevében kérvényt nyújtott be az illetékes hatóságokhoz, folyamatosan egyeztetve ezekkel, ameddig a kialakult helyzet megoldásra talált. Így ismét kétnyelvűek a helységnévtáblák a Szentmáté-Mezőveresegyháza immár felújított útszakaszon.

Emlékeztetjük kedves olvasóinkat, hogy a román törvénykönyv kimondja, hogy azokon a településeken, ahol a kisebbség aránya eléri, illetve meghaladja a 20%-ot, a helységnévtáblákat kötelező kiírni a román megnevezés mellett az adott kisebbség nyelvén is.

A fenti példa is bizonyítja, hogy az RMDSZ őrködik a magyarok sorsa felett. Ezért, ha bármely hátrányos megkülönböztetés éri a Romániában élő magyarságot, kész felvenni a harcot minden törvényes úton. Az RMDSZ immár 30 éve a magyarok oldalán, a magyarokért dolgozik.