2024. március 19. (kedd) -
József, Bánk
napja Beszterce
5°C
1€
= 4.9715 lej
      
= 5.8088 lej
      
100HUF
= 1.2606 lej
      
1$
= 4.5614 lej
      

Visszatért a Farsang Cegőtelkére

Eredeti helyén került megrendezésre az idei télűző mulatság, Cegőtelkén, ahol az esemény több évtizedes hagyománnyal rendelkezik. A február 22-én megrendezett farsangbúcsúztatáson részt vett a falu apraja nagyja, volt maskarás felvonulás, élő zene, muzsikusok és fúvószenekar, lakodalmas jelenetek, bábuégetés, néptánc, farsangi fánk és palacsinta, valamint igazi farsangi bál is.

Az ősi tavaszváró ünnephez sok néphagyomány kapcsolódik, főként a farsang utolsó három napja az, amit leginkább kihasználtak a szórakozásra. Ebben az időszakban a bálok mellett voltak mulatságok külön a gyerekeknek, külön az asszonyoknak, a fiataloknál pedig ez az ismerkedés időszaka is volt.

A farsang vízkereszt napjától (január 6.) a húsvétot megelőző negyven napos nagyböjt kezdetéig, hamvazószerdáig tart. Régen a farsang volt a lakodalmak legfőbb időszaka. Ez minden évben mozgó dátum, a legkésőbbi időpontja március 10-re eshet. Mindig attól függ, hogy mikor van Húsvét vasárnapja. Hamvazószerda 2020-ban február 26-ra esik.

Idén, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete, a Besztercei MADISZ, a Pro Hereditatem Egyesület, a cegőtelki RMDSZ ,a cegőtelki Református Egyház és a cegőtelki Fúvószenekar a lakosokkal közösen újra felelevenítették a régi farsangi szokásokat és egy hangulatos télbúcsúztató és tavaszköszöntő ünnepséget szerveztek, a Megyei Kultúrközpont, a Beszterce-Naszód Megyei Tanács, a magyarországi Nemzeti Együttműködési Alap – Nemzeti Teheteség Program és Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, valamint a Communitas Alapítványnak támogatásával. Köszönet jár Nt. Pásztor Lóránd református lelkipásztornak és Dohotár Annamária RMDSZ-es önkormányzati képviselő jelöltnek, a szervezésben nyújtott segítségért.

A felvonulás a falu alsó részéről, a „tanya végéről” indult. Itt a Besztercei MADISZ Csipet-Csapat színjátszó csapat tagjai, a cegőtelki fúvószenekar, a zselyki Hagyományőrző csoport és a helyi lakosok felsorakoztak, majd Fekete Leo, vajdaszentiványi zenekarjának muzsikálására elindultak a falu felső felében levő kultúrotthonhoz.

Menet közben a színjátszó kör vidám, humoros lakodalmi jeleneteket adott elő, amelyeket az időközben a keresztútnál csatlakozó Besztercei Vadrózsa néptánccsoport és a Zselyki Hagyományőrző csoport, különféle néptáncokkal gazdagított. Emellett a közönség soraiból is akadtak olyanok, akik táncra perdültek Fekete Leo együttesének nótáira.

A cegőtelki kultúrotthon előtt, a hagyományokhoz híven a lakodalmi menet véget ért, az „ifjú párt” összeadta, annak rendje és módja szerint a pap és a polgármester, majd bábuégetés következett. Az idén Pistukát égették el Cegőtelkén, amely az idei telet szimbolizálta. Az időjárás mintha mindenről tudott volna, a legszebb arcát mutatta a farsangolóknak, hiszen egész szombaton hét ágra sütött a nap.

A Csipet-Csapat színjátszó csoport diákjai, akik az eseményen felléptek: cigányék sátora: Dunere Ana Maria, Pap Noémi, Dohotár Szidónia, Gönczel Roland és Salak Csaba. Kormosék: Darlaczi Eliza és Kerekes-Kis Dávid. Orvos bácsi: Palatkás Annamária. Öregasszony: Guther Andor. Özvegyasszony: Forrai Attila, avagy Julika. Özvegyasszony szeretője: Ṱimbalmos Tímea. Násznagy úr: Deiac Evelin. Násznagy asszony: Kántor Csaba. Vőfély: Orbán Leilla-Krisztina. Koszorúslány: Szilágyi Tamás. Plébános úr: Szőllősi Szilárd. Bíró úr: Tatár Melitta. Após: Szikszai Csaba. Anyós: Cete Szilveszter. Vőlegény: Szikszai Eliza, avagy Forró Gyula. Menyasszony: Székely Hunor, avagy Lusta Marcsa. A csapat felkészítője: Zoltán-Sípos Tímea.

A csipet-csapat színjátszócsoport olyan tehetséges fiatalokra támaszkodik, akik a magyar kultúrát és szokásokat mediatizálják, olyan településeken, ahol ritkán adódik lehetőség kulturális műsorok megtekintésére. Az EMMI és az NTP támogatásának köszönhetően a szervezet megvásárolhatta a szükséges kellékeket, díszleteket, elektronikai eszközöket.

A farsangi menet végén a kultúrotthon zsúfolásig megtelt a néptánccsoportok előadására. Az est egy hagyományos, jótékonysági, hajnalig tartó farsangi mulatsággal zárult, ahol a talpalávalót a Toto-Band biztosította, Ferenczi Arnold szervezésében.

Azok számára, akik idén nem tarthattak velünk a Farsangon, azt üzenjük, hogy ne szomorkodjanak, hisz terveink szerint jövőre is megrendezzük a télűző mulatságot.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1794549537347144&type=3