2024. március 19. (kedd) -
József, Bánk
napja Beszterce
5°C
1€
= 4.9715 lej
      
= 5.8088 lej
      
100HUF
= 1.2606 lej
      
1$
= 4.5614 lej
      

Örvendj Ég, Örvendj Föld tizenötödik alkalommal

Advent második vasárnapja előtt egy nappal, Mikulás járás másnapján, december 7-én immár tizenötödik alkalommal került megrendezésre a besztercei kultúrpalota épületében, a Beszterce-Naszód megyei magyarok hagyományos karácsonyi ünnepsége az „Örvendj Ég, Örvendj Föld”. Az eseményen megyénk 11 településéről, 23 csoport összesen, 529 gyermekkel és ifjúval szerepelt, 47 felkészítő és kísérő jelenlétében, ahol a nap folyamán több, mint 900 ember vett részt.

„Harang csendül,

Ének zendül,

Messze zsong a hálaének,

Az én kedves kis falumban

Karácsonykor

Magába száll minden lélek.”

Ady Endre híres költeménye a Karácsony, az ebből vett idézet, mely minden évben aktuális az adventi várakozás, a karácsony közeledtével, visszarepít minket gondolatban az elmúlt idők vidéki karácsonyaira. A megfakult emlékek, melyek mindig nagy szertetettel elevenednek fel mindenki emlékezetében örömmel töltenek el mindannyiunkat. A vidéki kánták és hagyományok december 7-én elevenedtek fel a besztercei kultúrpalota színpadán, ahol a szombati nap folyamán közel ezer ember volt kíváncsi a Beszterce-Naszód megyei magyarság karácsony váró ünnepségére. Beszterce, Bethlen, Sófalva, Teke, Szentmáté, Újős, Tacs, Magyarborzás, Várkdu, Cegőtelke és Magyardécse településekről érkeztek kántások.

Az ünnepi megnyitón a felszólalók rendjén Décsei Atilla, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének elnöke szólalt fel elsőként, őt Emil Radu Moldovan, Beszterce-Naszód Megyei Tanácsának elnöke követte. Megyénk magyar közösségének jó barátja, Baracsi Endre, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye önkormányzatának alelnöke és Sztolyka Zoltán, Rozsály község polgármestere, valamint Benedek Zakariás, parlamenti képviselő is megosztotta az egybegyűltekkel ünnepváró gondolatait. Megtisztelt jelenlétével Beszterce megye jogú város alpolgármestere, Cristian Niculae is.

Az ünnepséget elsőként a besztercei Andrei Mureșanu Főgimnázium előkészítő, I. és II. osztályok csoportja „Táncoló hóemberek” című előadása nyitotta meg, Bálint Éva, Bocskai Tünde és Carabian-Dénes Ágnes vezetésével. Őket a besztercei Andrei Mureșanu Főgimnázium III. és IV. osztályosok csoportja – Örvendező gyermeksereg, „Karácsonyi dalok” előadása követte. A csapatot Veér Ildikó és Jakab Ibolya készítette fel.

Tekéből Szente Mária és Mihálci János vezetésével érkezett a Hópelyhek csoport, amely a „Volt a Mikulás” című előadását mutatta be. A színpadot ezután rengeteg kis élő hóember lepte el, a besztercei 6-os számú napköziotthon, Szívecske csoportja. „Hó-hó-hóemberek” című előadása szórakoztatta az egybegyűlteket, felkészítőjük Pásztor Tünde és Lakatos Ildikó óvónők voltak.

A kis óvodásokat a sófalvi Örömöt hirdetők csoportja, „A két ünnep között” című előadásával követte. Felkészítőik Nt. Szabó Lehel, tiszteletes úr és Simion Krisztina.

A bethleni Hófehérke óvoda – Napsugár csoportja „Karácsonyi varázs” című előadásával érkezett. Az apróságok felkészítői Liber Judit, Szántó Katalin és Miklós Magdolna voltak. Őket a besztercei kultúrpalota hatalmas színpadán a besztercei 10-es számú óvoda „Szivárvány csoportjának táncos műsora követte, melynek a „Táncoló Télapók varázslatos karácsonyi hangulatban” címet kapta. Felkészítőjük Pásztor Ágnes, óvónő.  

Gergely Arnold zenetanár vezetése alatt következett a besztercei Andrei Mureșanu Főgimnázium gimnazista csoportjának karácsonyi műsora.

Szentmátéból a kis óvodások is eljöttek a karácsonyváró műsorra, ők a „A kis Jézus megszületett, örvendjünk!” című műsorukkal örvendeztették a közönséget. Felkészítőjük Mikle Imola.

A színpad elsötétedett. Az újősi Református Fiatalok, félhomályban elektromos mécsesekkel előadott keresztyén műsora találóan, „Nézz a fényre” címet kapta. A csoportot Nt. Szakács Zsolt készítette fel. Az újősi csoport után következett a besztercei 6-os óvoda, Napsugár csoportja a „Decemberi álom” műsorral. Felkészítőik Aczél Alíz és Gorboi Enikő.

Az esemény fényét a Lotus Dance Studio csoport emelte Show Tánc című előadásukkal. Felkészítőjük Antal Annamária.

Szatmári karácsonyi népdalokat is hallhattak azok, akik szombaton a kultúrpalotába látogattak a szentmátéi I., III., V., VI., és VII. osztályos tanulók csoportjának előadásában. A szentmátéi csoportot Darlaczi Enikő, Nagy Laura és Lakatos Imre készítette fel. Az Örvendj ég, Örvendj föld karácsonyváró eseményről nem hiányozhatott a tacsi vallásórások és kátésok csoportja sem. Ők a „A négy gyertya történetét” adták elő. A csoportot Nt. Székely Szabolcs és Székely Ilona Laura készítette fel.

A besztercei 13 óvoda Napocskák csoportja is velünk együtt várja a karácsonyt. Szikszai Szilvia-Tünde és Nagy Zita-Erzsébet vezetésével a „Fehérkarácsony” című táncos-énekes összeállításukat adták elő.

A magyarborzási kisiskolások sem maradtak le, ők az „Adventi hírnök” című előadással kedveskedtek a hallgatóságnak. A csoportot Tóth Erika Enikő készítette fel. A programban a következő csoport a besztercei Andrei Mureșanu Főgimnázium líceumi csoportja karácsonyi műsora következett, Gergely Arnold tanár úr vezetésével.

Várkudu is képviseltette magát az eseményen. A Mákvirág csoport „Itt van a szép, víg Karácsony” előadásával, felkészítőjük Liber Brigitta.

Cegőtelke szokásához híven igényes és tartalmas előadással készült a karácsonyra. Előadásuk címe „Jézus jön”, felkészítőik pedig Dohotár Ildikó, tanítónő és Gergely Beatrix, óvónő. Magyardécséből is érkeztek fellépők, a „Décse hírnökeit” csoport, akiket Dénes Ilona Klára készített fel. Műsoruk címe „Jöjjetek hívek”.

Végül de nem utolsó sorban, a 2019-es Örvendj Ég, Örvendj Föld karácsonyváró eseményt a besztercei Vadrózsa néptánccsoport kis-közép és nagy korosztálya zárta, vastapsok közepette. A besztercei Vadrózsa néptánccsoportokat Simon Szabolcs, néptáncoktató és Szilágyi Ilona készítette fel.

Az ünnepi esemény a történelmi egyházaink képviselőinek, főtiszteletű Geréd Péter, besztercei római-katolikus főesperes-plébánosnak, nagytiszteletű Lőrincz Attila, besztercei református lelkipásztornak és nagytiszteletű Kelemen Sándor, baptista lelkipásztornak áldásával, majd a „Csendes éj, szentséges éj” és a „Mennyből az angyal” közös eléneklésével zárult. Az énekeket Gergely Arnold, zenetanár kísérte.

E nagyszerű, tizenötödik alkalmát elérő hagyományőrző ünnepség nem jöhetett volna létre a Bethlen Gábor Alap, Beszterce-Naszód megyei Kulturális Központ, Beszterce Város Polgármesteri Hivatala, Communitas Alapítvány, Hargita megye tanácsa, Szabolcs-Szatmár -Bereg Megyei Önkormányzat, Magyar Ifjúsági Értekezlet, RMDSZ Ügyvezető Elnökség, Benedek Zakariás, parlamenti képviselő, RMDSZ Nőszervezet, Koinónia Könyvkiadó Kolozsvár és a Gold Plast KFT támogatása nélkül. Köszönet jár továbbá az esemény társszervezőinek, Kovászna Megye Tanácsának és a Kovászna Megyei Művelődési Központnak.

A 2019-es Örvendj Ég, Örvendj Föld karácsony váró esemény házigazdái Király Ashley és Orbán Attila voltak.

Az esemény szervezői az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete, a Pro Hereditatem Egyesület és a besztercei MADISZ, akik nevében köszönetet mondunk azoknak a lelkipásztoroknak, pedagógusoknak és gyerekeknek, akik a megye minden pontjáról eljöttek, hogy együtt ünnepeljük a karácsonyt.