2024. április 20. (szombat) -
Tivadar
napja Beszterce
1°C
1€
= 4.9764 lej
      
= 5.8125 lej
      
100HUF
= 1.2610 lej
      
1$
= 4.6687 lej
      

Gloria Victis 2019

Október 21-23. között Budapesten valósult meg a 27. Gloria Victis Programsorozat, melyen a besztercei Andrei Muresanu Főgimnázium diákjai is részt vettek

A Rákóczi Szövetség egyik legnagyobb rendezvénye minden évben a Gloria Victis programsorozat, amit az október 23-i nemzeti ünnephez kapcsolódva szervez meg. Az idei évben rekordszámú fiatal látogatott a magyar fővárosba, hogy együtt tisztelegjenek 1956 hősei előtt. A 3000 kárpát-medencei középiskolás és egyetemista 100 lengyelországi diákkal kiegészülve érkezett az ünnepségre. Az előző évekhez hasonlóan a besztercei Rákóczi Szövetség is jelen volt az eseményen.

A 14 diákból álló kis csoport, hétfő hajnalban indult el Besztercéről, Bethlen, Nagybánya és Máramarossziget érintésével Budapestre. A közel 12 órás út végén, Budapest központjában az Unió szállodában kerültek elszállásolásra. Az este budapesti sétával zárult mely érintette a Margit hídat, a rakpartot, valamint a Lánchídat.

A főbb események október 22-én kedden zajlottak. A kis csapat reggel meglátogatta a budai várat, utána a Magyar Nemzeti Múzeumot, majd fáklyás felvonuláson vett részt a többi, mintegy 3000 kárpátmedencei fiatallal. Az est a Bagossy Brothers Company erdélyi együttes felejthetetlen koncertjével zárult.

Október 23-án rövid búcsúzás után, a kiscsapat hazaindult, rengeteg szép élménnyel gazdagodva Erdélyország felé.

A Gloria Victis programsorozaton Dorloti Orsolya, Pásztor Lóránd Zsolt, Crisan Róbert Adalbert, Kiss Nórbert Csaba, Mátyás Edina, Varó Róbert, Székely Annabella, Mărcus Edina-Armina, Székely Anca-Franciska, Nagy Henrietta, Hunyadi Andrea, Szántó Sára Noémi, Székely Izabela Ariana és Gergely Kincső Zsuzsanna diákok vettek részt. A csoportvezető és helyi társszervező ez alkalommal is Parti János volt. Köszönetet mondunk a Rákóczi Szövetségnek, amely évről évre támogatja szórványmagyarságunkat és ezen belül a Beszterce-Naszód megyében lévő magyar oktatást. Külön köszönet jár Antal Attila tanár úrnak, az Andrei Muresanu Főgimnázium igazgatóhelyettesének, hogy megalapította évekkel ezelőtt a Rákóczi Szövetség helyi ifjúsági fiókját, valamint lehetővé tette és helyi szinten megszervezte e nagyszerű magyar identitást és történelmet erősítő eseményt.