2024. március 28. (csütörtök) -
Gedeon, Johanna
napja Beszterce
9°C
1€
= 4.9730 lej
      
= 5.8167 lej
      
100HUF
= 1.2583 lej
      
1$
= 4.6085 lej
      

Tekei Kulturális Magyar Nap

Több helyszínen került megrendezésre a Tekei Kulturális Magyar Nap szeptember 22-én. Ahogy azt megszokhattuk a tekeiektől, a program most is változatos, igényes és értékteremtő volt.

Vasárnap hálaadó istentisztelettel kezdődött a színvonalas esemény, melyet a tekei református templomban Nt. Székely József Botond, helyi református lelkipásztor hirdetett. Az istentiszteletet követően a résztvevők a tekei Magyar Házban folytatták a programot. Itt könyvkiállítással egybekötött „vásár” várta az érdeklődőket, amikor mindenki kedvére választhatott magának egy könyvet ajándékként. A tekei Magyar Ház 2018 októberében nyitotta meg kapuit, hogy a helyi magyar közösségnek legyen a „kulturális otthona”. Megnyitása óta helyi múzeum, könyvtár, kiállítóterem és gyakorló terem működik a tekei modern és magyar néptánccsoportnak.

Kora délután a helyi kultúrház épületében zajlottak tovább az események. A színültig megtelt terem színpadára elsőként Mihálci János, az esemény főrendezője és ötletgazdája, egyszersmind a tekei RMDSZ és a Pro Teke Egyesület elnöke lépett. Ő köszöntötte a résztvevőket, majd megköszönte a támogatóknak a segítséget, ismertette a programot és felkérte Décsei Atillát, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének elnökét, hogy szóljon az egybegyűltekhez. Beszédében a megyei szervezet elnöke megköszönte a meghívást majd elmondta, hogy „öröm számunkra minden olyan alkalom, amelyet magyar nyelven ünnepelnek Beszterce-Naszód megyében. Öröm a résztvevőknek is, hiszen az ilyen eseményeken találkoznak olyan személyek, barátok, ismerősök, akik rég nem látták egymást, öröm továbbá azért is, mert összehozza a különböző települések magyarságát.” Décsei Atilla megköszönte Mihálci Jánosnak és a tekeieknek a kitartást és fáradhatatlan munkát, amellyel ápolják a magyar nyelvet és kultúrát e vidéken.

A felszólalók után következett a nap fénypontja, a néptánccsoportok igényes és tartalmas előadása. Fellépett a Zselyki Hagyományőrző csoport Vajda Ilona és Pintér András vezetésével, a Besztercei Vadrózsa néptánccsoport Szilágyi Ilona és Simon Szabolcs vezetésével, a Kisfülpösi Verőfény Nagy Hajnal és Simon Szabolcs vezetésével, a Görgényüvegcsűri Csalogány Szász Teréz és Simon Szabolcs vezetésével, a Szászrégeni Vadrózsa Fábián András és Simon Szabolcs vezetésével, valamint a Tekei Tulipán Kiss Ilona, Mihálci János és Simon Szabolcs vezetésével. Az esemény ez közös ebéddel zárult.

A megyei RMDSZ részéről jelen voltak továbbá Toók Katalin, a megyei Nőszervezet elnökasszonya, Zoltán-Sipos Tímea, ügyvezető elnök, Máthé Lóránd és Parti János ügyvezető alelnökök.

Az esemény nem jöhetett volna létre a Bethlen Gábor Alap, Papp László és Papp Olimpia, Borsos László és Ildikó, Oltean Florin, valamint a Zaig család támogatása nélkül. Hálás köszönet Becsky Kingának a pályázat lebonyolításában nyújtott segítségért és mindazoknak, akik önkéntesen hozzájárultak az esemény megszervezéséhez.