2024. április 20. (szombat) -
Tivadar
napja Beszterce
12°C
1€
= 4.9764 lej
      
= 5.8125 lej
      
100HUF
= 1.2610 lej
      
1$
= 4.6687 lej
      

Ifitábor kóstoló Magyarborzás – Kékes 2019. augusztus 5–9.

Miután kiderült, hogy azon a bizonyos nemzetközi vonat járaton, amire csak az utazás előtti nap lehet jegyet vásárolni, már állóhelyek sincsenek, leadtuk az SOS jelzést a barátaink, kollégáink felé. Bár a mondás úgy tartja, hogy fogkefét, nőt és autót nem szokás kölcsön adni, a barátság nevében, mégis került egy harmadik jármű, és így minden ifjú és szervező eljuthatott a táborhelyre, ami nem kevesebb, mint 220 km-re van Magyarborzástól.

Augusztus 5-én, hétfőn kora reggel indultunk el a sok-sok kanyarral, de csodálatos tájakkal is övezett útra. Déli órában értünk a panzióhoz. Egy kis falatozás, pihenés után, el is kezdődtek a programok.

Először is a napi előadás került terítékre, aminek témája Érzelmeink felismerése, kezelése volt. Interaktív játékokkal, feladatokkal színezett alkalmak voltak ezek. A szituációs gyakorlatok révén a fiatalok komolyan elmélyülhettek a témában. Megismerkedtünk a Pulyka-módszerrel, aminek a segítségével könnyen fel lehet vázolni az érzelmeinket, az azokat kiváltó okokat, illetve a reagálási lehetőségeket. Arról is szó esett, hogy a módszer önmagában nem elegendő, Isten segítségét kell kérnünk ahhoz, hogy bármilyen érzelmek is dúljanak bennünk, megfelelően kezelhessük azokat. Az idézett zsoltárok, bibliai részek rávilágítottak arra, hogy az érzelmek önmagukban véve nem bűnök, hanem jelzőfények. Ha sikerül beazonosítanunk őket és a kiváltó okokat, akkor sokkal hamarabb megoldhatjuk a problémát, mintha csak elnyomnánk őket.

Bár a tábor rövid volt (utazással együtt 5 nap), mégis sikerült sok újat tanulnunk. Az előadások előtt naponta két ifis éneket is megtanultunk. A következő napokon a hitmélyítés-önismeret részt délelőtti órában tartottuk. Ezt még megelőzte a reggeli torna, ami segített bemelegíteni bennünket fizikailag is az előttünk álló mozgalmas napra.

Délutánonként a magyarságtudat erősítésére törekedtünk. Baranta gyakorlatokat végezhettek a fiúk. Bár az első edzés komolysága, keménysége igen megijesztette őket, végül mégis nagyon élvezték, és jövőre is szeretnék, ha programban lenne. A barantával párhuzamosan bogozást, gyöngyfűzést tanulhattak a lányok. Gyönyörű virágtartók készültek! A legszebb, legpontosabb munkák, mint kiderült, éjfél körül születtek, ráadásul fiúk kezében, akik a baranta miatt csak később tanulhatták meg a bogozás fortélyait. Ezen kívül sport tevékenységek, ügyességi vetélkedők is voltak délutánonként.

Esti programként két alkalommal is szerveztünk kvízt: általános műveltségi-, illetve bibliaismereti vetélkedőket. Akinek még ezután is volt kedve, energiája közös programra, az megnézhette a Communitas Alapítványtól újonnan ajándékba kapott kivetítő révén A fegyvertelen katona, Apáca show és a Séta a múltban című filmeket. Ezek szintén hozzájárultak a keresztyén hit mélyítéséhez, tudniillik az első rámutatott arra, hogy mit jelent nehéz, sokszor lehetetlen körülmények közepette Istent és embertársainkat szolgálni; a második arra döbbentett rá, hogy Isten tisztelete, dicsőítése nem unalmas, sőt egész lényünkkel kifejezhetjük iránta való hálánkat; végül pedig arról győződhettünk meg, hogy a halálos betegség ellenére is lehet kitartó hitünk, tiszta lelkünk, Isten szerinti szeretetkapcsolatunk.

A tábor utáni első ifin morzsaszedegetés címen, teret engedtünk a visszajelzéseknek. Visszatekintettünk a táborra, összeírtuk a pozitív és negatív dolgokat és közben már előre is tervezgettünk: mi legyen mindebből jövőre, mivel pótoljuk stb.

A magyarborzási és kékesi ifisek valamint a szervezők nevében köszönjük a Communitas Alapítványnak, az RMDSZ vezetőségének, hogy ilyen szép összeggel támogatta kis közösségeinket. Isten áldását kívánjuk munkájukra, életükre!