2024. április 25. (csütörtök) -
Márk
napja Beszterce
9°C
1€
= 4.9763 lej
      
= 5.8067 lej
      
100HUF
= 1.2671 lej
      
1$
= 4.6386 lej
      

Tavaszi Fesztivál képekben

Zöld az erdő, zöld a mező, nyáron is lehet a tavasz menő!”

Vélték a szervezők, ugyanis jó időben, jó társasággal, évszaktól függetlenül megszervezésre került a Tavaszi Fesztivál vasárnap, június 23-án a Schullerwald erdőben. E jeles esemény a tizenkilenc éves múltnak örvendő Besztercei Majális megújult arculata, amely immár második alkalommal viseli a Tavaszi Fesztivál nevet. Szervezői a PRO HEREDITATEM egyesület, a Besztercei MADISZ, valamint az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei és városi szervezete. Támogatói és partnerei: Bethlen Gábor Alap, az RMDSZ által alapított Communitas Alapítvány, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat, Datura Egyesület, Beszterce város Polgármesteri Hivatala, Magyar Ifjúsági Értekezlet, Linsenmayer Personal.

Mint minden évben a szervezők idén is egész napos programról gondoskodtak a közel 700 résztvevő számára, amelyben újításokat is lehetett észlelni. Minden korosztály megkaphatta számára a legizgalmasabbat, hiszen a gyerekek örömére egy óriási gyereksarok mosolygott, ahol lehetett csúszdázni, szökni, szumó bajnokságot vívni, hintázni, és ha ez nem is lett volna elég, akkor ott volt az arcfestés, a cukorka, a bohóc, a formálható lufik és persze a közkedvelt mesefigurák Mickey és Minnie, akik alig várták, hogy a gyerekek a karjaikba szaladjanak egy fénykép erejéig.

A kulturális programot, a hagyományokhoz híven megyénk fúvószenekarai nyitották Cegőtelkéről és Zselykről. Ezek azok a meghitt pillanatok, amikor a különböző hangszerekből felcsendülnek az évszázadok óta ismert melódiák. Továbbá a néptánccsoportok kápráztatták el a résztvevőket, akik szívvel-lélekkel dobbantottak a Schullerwald erdő színpadán. Életre keltek a hagyományok, az értékeink a Tekei Tulipán néptánccsoport, a Magyrdécsei Cseresznyevirág néptánccsoport, a Besztercei Vadrózsa néptánccsoport, a Zselyki Hagyományőrzők csoportja, valamint a székelyudvarhelyi UIET néptánccsoportja által.

A programpalettán a besztercei óvodások szívmelengető műsora is szerepelt, ugyanis két gyönyörű előadást láthattak a jelenlévők a 6-os óvoda Szívecske csoportjának bemutatásában, akiket Pásztor Tünde és Lakatos Ildikó készített fel, valamint a 10-es óvoda apróságai Pásztor Ágnes koordinálásában.

A latin ritmus is érezhető és látható volt a parkerdőben a Bethlen táncol (Beclean Danseaza) által, Szakács Hunor és párja produkciójának köszönhetően. A Magyar Szülők Szövetsége országos és megyei elnökségének jelenlétében egész napos beszélgetések zajlottak a MSzMsz standnál Csíki Csengele, országos elnök és Móriczi Alíz, megyei elnök vezetésével, ahol főként a magyar oktatási kérdéseket kezelték prioritásként.

Ez alkalommal megszervezésre került az Eleven fiatalok néven ismert, székely-szórvány kapcsolatok ápolása program is, amely célja rámutatni a két régió szépségeire, erősségeire, új ismeretek szerezni. Ez alkalommal Sepsiszentgyörgyről érkeztek vendégeink, Antal Balázs, a HÁRIT ügyvezető elnökének koordinálásban, Székelyudvarhelyről, Imre Gábor, UIET elnök vezetésével és Medgyesről, Balázs Botond, a Medgyesi MADISZ elnökének irányításával. Szórványban nehéz megelőzni a többségbe való beolvadást, így a Besztercei MADISZ felvállalta ennek megelőzését és különböző programokat valósít meg.

A Tavaszi Fesztivál kapcsán felmerülő legfontosabb kérdés: Lesz-e gulyás? Volt! Idén mindenki hét különféle gulyásból választhatott, amelyek különböző receptek alapján készültek kora reggeltől, emellett bablevest és pörköltöt is kóstolhattak! Íme a választék:

  • Hagyományos- és babgulyást főzött Manci néni és Toók Katalin, a megyei Nőszervezet elnöke;
  • Két mennyei krumpli gulyással készült Zoltán Attila és Cete Mihály;
  • Káprázatos, igazi magyar ízeket érezhettek, ha megkóstolták az anyaországi vendégeink, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkező Papp Csaba és Baracsi Endre által elkészített gulyást;
  • A zselyki csapat egy különleges meglepetés pörkölttel készült;
  • A Beszterce-Naszód megyei Magyar Szülők Szövetsége egy ínycsiklandó bablevest főzött;
  • A székely-szórvány kapcsolat keretén belül a sepsiszentgyörgyi HÁRIT ifjúsági szervezet is egy sajátos recept alapján elkészült gulyással kedveskedett;
  • A besztercei MADISZ csapata, a tavalyi évhez hasonlóan, idén is az igazi magyaros gulyást készítette el;

Mindezek mellett egy színes vásár is fogadott mindenkit, ahova az ország különböző pontjaiból érkeztek magyar kézművesek: gyönyörű medálok, kitűzők, brossok Guther Gabriela készítésében, egyedi gyertyatartók, dekorációs elemek, amelyek Pásztor Ágnes alkotásai voltak, Magyarosi Jolán gyönyörű varrott dísztárgyai, gyékényből készült termékek Szilágyi Ilona és családja kézügyességének köszönhetően, festett dekorációs tányérok Laza-Kozma Enikő által;

Érdekes játékok, könyvek és népviseletek a székelyudvarhelyi Esz Da játékbolt jóvoltából; természetes kozmetikumok, balzsamok, szappanok, olajok a Herbio által; kézműves dekorációk a Timi Art House által; süthető gyurmából és gyöngyökből készült ékszerek Erdély Szeréna készítésében; Milla és az egyedi bőrékszerei; gyerekbarát stand a Simeon Egyesületnek köszönhetően, ahol mesés kesztyűfigurákat lehetett találni; minden stílushoz passzoló kreatív ékszerek, amelyeket az Írisz Bizsu készít; levendula csodák Felszegi Melinda és a Levendáriumnak köszönhetően; mesevilágot visszatükröző dekorációs elemek, játékok és kiegészítők a Mycreativeplace által; Továbbá helyben sült kürtöskalács különféle ízben kapható volt finom, házi fagylalt. Emellett munkahelylehetőségek és tengernyi jókedv.

A nap igazi újdonsága az íjászat volt, amelyet két oktatócsapatnál lehetett kipróbálni. A Torockói Íjász Szer nem csupán az oktatás részét biztosította, hanem az érdeklődők számára bemutatta a jurtát is, valamint a honfoglaláskori viseleteket. Ugyanakkor Simon Szabolcs és csapata Szászrégenből versenyekkel és játékokkal várta az érdeklődőket sport és hagyományos íjászat terén.

A Tavaszi Fesztivál ideje alatt megszervezett Mini Tavaszi Olimpia versenyeinek győzteseit Décsei Atilla, az RMDSZ megyei elnöke és Máthé Attila, Beszterce városi elnöke díjazta, akik ugyanakkor megköszönték a kulturális program fellépőinek is a műsort, valamint a szakácsok finom főztjeit. 

            Az est fénypontja a közismert művészek Homonyik Sándor és Vikidál Gyula, akik slágerei szinte minden eseményen felcsengenek, kétórás élőkoncertre vonzották nem csak a megyén belüli, hanem azon túli vendégeket is.

            A szervezők köszönik a magas jelenlétet, bíznak abban, hogy mindenki jól érezte magát és várnak vissza jövőre mindenkit, 2020. május 3-án.