2024. március 28. (csütörtök) -
Gedeon, Johanna
napja Beszterce
9°C
1€
= 4.9730 lej
      
= 5.8167 lej
      
100HUF
= 1.2583 lej
      
1$
= 4.6085 lej
      

Nagyszerű Humorest Besztercén

Április elsején a humor, a móka és a nevetés töltötte be a besztercei kultúrpalota dísztermét, ahol a Szomszédnéni Produkciós Iroda két humoristája másfél órán keresztül szórakoztatta a nagyszámban összegyűlt közönséget. Az eseményen jelen volt Oltean Csongor, a MIÉRT elnöke, aki egyszersmind az RMDSZ Európai Parlamenti választásokon induló képviselőjelöltje.

Hagyomány szerint, április elseje a bolondok napja. Ekkor a szokások szerint az emberek lóvá teszik ismerőseiket, barátaikat vagy éppen családtagjaikat. Franciaországból ered ez az szokás. Ott ugyanis április elsején kezdődött az újév. Ekkor ajándékokat adtak egymásnak. Egy 1564-es rendelet azonban január elsejére tette át az év kezdetét. Az ajándékozás szokása megmaradt, de innentől kevésbé költséges, inkább vicces ajándékokat adtak. Április bolondja az a személy, akit elsején tréfásan rászednek. A gyerekeket is gyakran ugratták, boltba küldték hegedűbillentyűért, trombitahúrért vagy esernyőmagért. A másik népi megfigyelés szerint az április bolondos hónap, hiszen ekkor gyakorta megváltozik az időjárás. Egy nap alatt a meleg kellemes időből a természet képes áttérni a hűvös, esős olykor havas időre.

Az esemény két politikai felszólalással kezdődött. Elsőként az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szerveztének elnöke, Décsei Atilla, mint házigazda és mint megyénk egyedüli magyar európai parlamenti képviselő jelöltje szólalt fel. Az elnök úr köszöntötte az egybegyűlteket majd elmondta: „Nincs alkalom, hogy ne ragadjuk meg az összefogasra való felhívást, ami lassan közhellyé válik, ám annál nagyobb súlya van. Csak együtt, hangunkat hallatva, tudjuk erőnket is megmutatni! Választások küszöbén állva el kell mondjuk azt, hogy egy újabb feladat előtt állunk! Ha tenni akarunk, csak akkor tudunk, ha képviselve vagyunk ott, ahol a döntések születnek. Döntések, sorsunk jobbra fordulásáról, érdekeinkről! Nem szabad hagyni, hogy mindezt mások tegyék helyettünk! Mi céltudatosak vagyunk! Tudjuk mi a dolgunk! Tudjuk, hogy milyen feladatot szánnak az erdélyi magyarok az RMDSZ-nek az Európai Unióban! Hálásak vagyunk az összegyűlt aláírásokért. Beszterce-Naszód megyében 3451 aláírást gyűjtöttünk, ami megerősítette bennünk azt a tudatot, hogy az eddigi munkánk nem volt hiába való, ez azt bizonyítja, hogy választóink továbbra is bíznak, támogatják az érdekvédelmi szervezetünket! Kitartanak a megmaradás, a biztos jövőt szolgáló elvek és értékek mellett!” Décsei Atilla végezetül hozzátette: „Most viszont arra kérjük Önöket, hogy május 26-án szavazatukkal támogassák a tulipánt!

A felszólalók rendjén következett Oltean Csongor, a MIÉRT elnöke, aki az idei Európai Parlamenti választásokon a negyedik helyen szerepel az RMDSZ választási listáján. A fiatalok jelöltje köszöntötte az egybegyűlteket, valamint külön köszöntötte a fiatalokat, a Besztercei MADISZ tagjait. A MIÉRT elnöke felszólalásában elmondta: „A magam és a Szövetség nevében megköszönöm, azt a 3451 aláírást, amellyel a Beszterce-Naszód megyében élő magyar emberek támogatták az RMDSZ listáját az EP választásokon való induláshoz. Hálás vagyok érte, hiszen az elmúlt két évben megtapasztalhattam testközelből, hogy ámbár kevesen vannak magyarok ebben a megyében, annál erősebb és összetartatóbb közösséghez tartoznak. Pont emiatt jövök minden alkalommal szívesen Besztercére, hiszen jó látni azt a motivációt, amellyel a besztercei fiatalok szervezkednek, közösséget építenek és nap mint nap állják a sarat. Gratulálok ehhez a munkához!” Továbbá az elnök úr kifejtette „Ha a fiatalokról beszélünk, azt hiszem pont jó helyen járok ma este, hiszen bátran mondhatom el, hogy a Besztercei MADISZ tevékenysége az egyik legaktívabb és legszínesebb a MIÉRT tagszervezetei körében.  Mi sem jobb bizonyíték erre, mint az a tény, hogy szinte az összes aktív fiatalt, önkéntest személyesen is volt lehetőségem megismerni. Arra kérem Önöket, segítsék a munkájukat továbbra is.  Nekünk azon kell dolgozni, hogy minél több fiatallal megértessük: az Európai Unió elsősorban róluk szól.”

A felszólalások után következett az est fénypontja, a Szomszédnéni Produkciós Iroda, avagy Bálint Ferenc és Tóth Szabolcs előadása. Besztercén ilyen magas színvonalú, komikus összeállítás még élőben sosem volt bemutatva, mint idén, április elsején. A nézőközönség az előadás elejétől a végéig hahotázva hallgatta a két előadó remekebbnél remekebb vicceit és poénjait. Az emlékezetes stand-up előadás végezetével, ahogy napjainkban nevezik a komédia ezen műfaját, a résztvevők edzett arcizmokkal és az elhangzottaktól feltöltött jókedvvel tértek haza.

E kiváló előadást az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezte, a Besztercei MADISZ, valamint a Pro Hereditatem Egyesület szervezte. Az eseményt az RMDSZ által alapított Communitas Alapítvány és az Ügyvezető Elnökség támogatta.