2024. március 19. (kedd) -
József, Bánk
napja Beszterce
7°C
1€
= 4.9741 lej
      
= 5.8166 lej
      
100HUF
= 1.2574 lej
      
1$
= 4.5861 lej
      

Mezőgazdasági Fórum Besztercén

A romániai magyarság szülőföldön maradásának és megélhetési biztonságának egyik legfontosabb feltétele a fenntartható gazdasági fejlődés és munkahelyteremtés hosszútávra szóló alapjainak létrehozása. Ezt felismerve született meg 2016-ban évben egy gazdaságfejlesztési stratégia, amely első lépésként a Maros megyei, azon belül is a Maros-mezőségi magyar lakta területek gazdasági megerősítését szolgálta. E sikeres kezdeményezés október 8-án elindult Kolozs és Beszterce-Naszód megye kiszemelt településein is.

Október 9-én este 18:00 órától az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének székházában hatalmas érdeklődés mellett a Pro Economica Alapítvány munkatársai, bemutatták azon pályázati felhívásaikat, melyek a mezőgazdasági erőgépek és kapcsolható eszközök, mezőgazdasági tevékenységekhez szükséges felszerelések, valamint tenyészállatok beszerzésének támogatására igényelhetők.  A mezőgazdasági fórumot Décsei Atilla az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének elnöke nyitotta meg, aki köszöntötte az egybegyűlteket majd elmondta: „Nagy örömömre szolgál, hogy itt Besztercén rendezhetjük meg e fórumot, mely nagy segítséget jelenthet a megyénkben lévő gazdáknak, s melyre ilyen szép számban egybegyűltünk.” Az elnök úr reményét fejezte ki, hogy jelen pályázati lehetőség, segít majd a magyar gazdák fáradalmas helyzetén, és segítséget nyújt a fiatal gazdáknak és családjaiknak a röghöz kötésében Beszterce-Naszód megyében.

A kezdeményezésre magán és jogi személyek egyaránt pályázhatnak, az alapítvány által kiszemelt településekről. A pályázat 75%-os vissza nem térítendő támogatást ad, melynek mértéke nem haladhatja meg a 67.500 lejt. A kiszemelt települések Beszterce-Naszód megyéből a következők: Almásmálom, Árpástó, Kékes, Magyarborzás, Mezőveresegyháza, Magyardécse, Mezőköbölkút, Szászzsombor, Szentmáté, Újős és Vice.  E településekről a gazdáknak minél hamarabb regisztrálniuk kell az alapítvány honlapján (www.proeconomicaalapitvany.ro),  legkésőbb november 7-ig, hogy pályázataikat elbírálják. Bővebb tájékoztatásért rendelkezésükre állnak az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének munkatársai a 0263/236105 telefonszámon, valamint a Pro Economica Alapítvány munkatársai a +40 (365) 455 358, +40 (365) 455 359 telefonszámokon illetve a www.proeconomicaalapitvany.ro honlapon. A rendezvényt az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete a Pro Economica Alapítvánnyal szervezte.