2024. április 19. (péntek) -
Emma
napja Beszterce
4°C
1€
= 4.9763 lej
      
= 5.8158 lej
      
100HUF
= 1.2637 lej
      
1$
= 4.6625 lej
      

Kezdődik az iskola

Kilenc évvel ezelőtt látott napvilágot az a projekt, amely minden iskolakezdéskor mosolyt tud csalni az előkészítős diákok arcára. Az Iskolatáska program keretén belül minden iskola küszöbét először átlépő diák, aki magyar nyelven kezdi el tanulmányaikat Beszterce-Naszód megyében, alaptanszerekkel felszerelt iskolatáskát kap ajándékba.  

Az iskolakezdés nem egy olcsó mulatság a szülők számára, hiszen egy kisgyerek beiskolázása nem kis anyagi résszel jár. Ebben próbált idén is segítséget nyújtani az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete, amikor a helyi szervezetek, önkormányzati képviselők, s az ügyvezető elnökség támogatásával 52 darab alaptanszerekkel felszerelt iskolatáskát nyújtott át.

Szeptember 10-én hallhatták először a 2018/2019-es tanévben a gyerekek a csengő hívogató szavát, és ugyanezen a napon kapták meg a színes kis táskákat minden településen. Idén Beszterce, Bethlen, Cegőtelke, Felőr, Magyardécse, Apanagyfalu, Retteg, Szentmáté és Vice települések büszkélkedhetnek a tudás rejtelmeit felfedezni kívánkozó, előkészítő osztályos gyerekekkel. Idén szeptember 10-e arról is szólt, hogy az erdélyi magyarság japán sztrájkkal kezdte az iskolai évet, amely Besztercén is látható volt, ugyanis pár nappal ezelőtt sürgősségi rendelet született arról, hogy a román nyelv és irodalom tantárgyat a 0-4. osztályos tanulók kizárólag szakképzett román nyelvtanároktól tanulhatják. A pedagógusok nagy reményeket fűznek ahhoz, hogy a sztrájk eredménye ezen rendelet mielőbbi eltörlése lesz.  

Besztercén az iskolatáskákat Décsei Atilla, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének elnöke, Antal Attila, városi tanácsos, Máthé Attila, Beszterce város elnöke, Zoltán-Sipos Tímea, ügyvezető elnök és Máthé Loránd, ügyvezető alelnök adták át. A megyében pedig a helyi RMDSZ elnökei, tanácsosai juttatták el mindenkinek.