2024. április 24. (szerda) -
György
napja Beszterce
11°C
1€
= 4.9762 lej
      
= 5.7698 lej
      
100HUF
= 1.2629 lej
      
1$
= 4.6699 lej
      

Székelyföldi Fiatalok Besztercén

Székelyföldi fiatalok látogattak Besztercére május 25-27 között a Székely-Szórvány partnerség keretén belül. A fiatalok megismerkedtek Besztercével és környékével, városunk és megyénk történelmével, valamint életre szóló barátságot kötöttek az itteni fiatalokkal. A HÁRIT kis csapata részt vett a Besztercei Tavaszi Fesztiválon is, ahol különleges recept alapján gulyást főztek a résztvevőknek.

 „A legjobb barátságok közös érdekeken és egy közös jövő alakításán alapulnak.”Maurice Druon idézete tökéletesen szemlélteti a székely-szórvány kapcsolatot. A partnerség célja megismertetni a szórványban élő magyarokat, azokkal a hazánkban élő magyar testvéreinkkel, amelyek tömb magyarságban élnek. Az elmúlt év őszén a Besztercei MADISZ fiataljai látogatták meg Székelyföldet és megismerkedtek az ottani fiatalokkal és környezetükkel.

 Pénteken hajnalban futott be a besztercei pályaudvarra az a vonat, amely a HÁRIT fiataljait hozta Sepsiszentgyörgyről. A 10 fős csoport három napos kirándulásra érkezett Besztercére, a Besztercei MADISZ meghívására.

 A fiatalok a szálláshely elfoglalása után, meglátogatták a Besztercei Magyar Házat, amit városlátogatás követett, Parti János vezetésével. Vendégeink meglátogatták Beszterce nevezetességeit és múzeumjait.

 Az est folyamán a Tavaszi Fesztiválra hangolódva, az Eight PuB-ban Dj Pici szórakoztatta hajnal hasadtáig a közönséget, amely sepsiszentgyörgyi, medgyesi és besztercei fiatalokból állt. A három napos eseményt megtisztelte jelenlétével Oltean Csongor, a MIÉRT elnöke is.

 A szombati nap a kirándulásé és ismerkedésé volt. Délelőtt a besztercei „Szásztemplom” tornyát látogatták meg a székelységből érkezett testvéreink. Ezek után az egyesített sepsiszentgyörgyi és besztercei csapat ellátogatott a bányakői Dracula kastélyhoz, majd megcsodálták a festőin szép környezetben elhelyezkedő colibițai tavat, ahol a bátrabbak csónakáztak és vízi bicikliztek is a tavon. A délután közös pizza és sült jégkrém fogyasztással folytatódott a borgóprundi Rustic pizzériában. Az est közös futball nézéssel és társasjátékkal ért véget a Besztercei Magyar Házban.

 A vasárnap a Tavaszi Fesztiválé volt, vendégeinkhez csatlakozott a HÁRIT (Háromszéki Ifjúsági Tanács) ügyvezető elnöke Antal Balázs is, így teljes csapattal és közös erővel fiataljaink nekiálltak a gulyásfőzéshez, amelyet különleges recept alapján készítettek el majd osztottak szét a fesztiválon résztvevők között.

 Az UFO UPDATE fergeteges koncertjét követően fiataljaink, kissé fáradtan, de annál nagyobb jókedvvel és élményekkel gazdagodva visszaindultak Sepsiszentgyörgyre.

 Az eseményt a Besztercei MADISZ szervezte. Köszönetet mondunk az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének és elnökének Décsei Atillának, valamint Oltean Csongornak, a MIÉRT elnökének és Antal Balázsnak, a HÁRIT ügyvezető elnökének, hogy segítségükkel és támogatásukkal megszervezhettük e háromnapos „barátságokat kovácsoló” eseményt. Támogatta: a Bethlen Gábor Alap és a Communitas Alapítvány.