2024. április 19. (péntek) -
Emma
napja Beszterce
2°C
1€
= 4.9764 lej
      
= 5.8125 lej
      
100HUF
= 1.2610 lej
      
1$
= 4.6687 lej
      

Sógor Csaba Besztercén: „Egy értékteremtő közösség vagyunk”

Aktuális kisebbségvédelmi kérdésekről értekezett Sógor Csaba Besztercén 

 Aktuális európai témákról beszélgetett Sógor Csaba európai parlamenti képviselő a besztercei lakosokkal április 5-én, az RMDSZ megyei székházában. Ezzel egyidejűleg a kulturális örökség európai évéhez kapcsolódóan bemutatta a szecessziós építészetet népszerűsítő kiállítást is.  

A fórumbeszélgetés egy aktuális és nagy fontossággal bíró témával startolt, avagy az európai polgári kezdeményezés – idegen nyelven a Minority SafePack kisebbségvédelmi csomag – aláírásgyűjtési kampányának és jelenlegi stádiumának ismertetésével. A képviselő elmondta, az aláírásgyűjtés sikeresen lezárult, az európai őshonos nemzeti kisebbségek elvégezték dolgukat, az EU különböző tagállamaiból összesen 1 215 879 aláírás gyűlt, ebből 303 695 aláírás érkezett Romániából. „Jó egy ilyen sikeres kezdeményezés részesének lenni és jó látni a romániai magyarok összefogását. Mindenkinek köszönjük, aki aláírt és komolyan vette ezt a törekvésünket. Most az Európai Bizottságon a sor, hogy lépjen és javasoljon törvénykezdeményezést az őshonos nemzeti kisebbségek védelmében” – fogalmazott Sógor Csaba, EP-képviselő. Décsei Atilla, megyei elnök üdvözlő beszédében ismertette, hogy az országos csomaghoz Beszterce-Naszód megye 3552 aláírással járult hozzá.

A beszélgetés helyszínét, az elsősorban nemzetközi közönség számára készült, a Magyar szecessziós építészet Európában című kiállítás díszítette, amely az EP-képviselő szervezésében több helyen került már bemutatásra, legelőször Brüsszelben. „Azért fontos egy ilyen kiállítás, mert ez rámutat arra, hogy bennünket, kisebbségben élőket, és velünk együtt a több mint 50 millió európai őshonos nemzeti kisebbséget nem lehet figyelmen kívül hagyni, nem lehet elhallgattatni, hiszen vannak értékeink, amelyekkel Európát gazdagítjuk, ezért fontos, hogy elismerjenek, megbecsüljenek és támogassanak bennünket. Ez a kiállítás is arra emlékeztet, hogy nem csak jogainkért síró, panaszkodó, a Bizottságot és a többségi ország kormányait bíráló közösség, hanem egy értékteremtő közösség vagyunk” –  fejtette ki a képviselő.

Továbbá ismertette azt is, hogy a kiállítás ötlete egy építészeten tanuló korábbi gyakornokától ered, aki látta a Kárpát-medencei kiállítást, amely a szecesszióról szólt és ahol mi, magyarok csak a budapesti Iparművészeti Múzeummal voltunk jelen, amit az egész világon ismernek, így fogalmazódott meg egy átfogó, a Kárpát-medencei magyar szecessziós építészet egészére kiterjedő tárlat létrehozásának ötlete. A képviselő érdekességként elmondta azt is – ha már Brüsszel volt a téma – hogy ott inkább a magánépületeken látszik az új stílus megnyilvánulása, míg Magyarországon elsősorban a középületeken.   

A fórumbeszélgetést egy történelmi vetélkedő előzte meg Magyar sorsunk Európában címmel, melynek témái voltak: a honfoglalás, a Rákóczi-szabadságharc, valamint Magyarország az EU-s csatlakozás után. A versenyre 32 diák nevezett be négy fős csapatokban. A főnyeremény az EP-képviselő által felajánlott brüsszeli tanulmányút volt, amelyet eredményeik alapján Darlaci Zoltán, Móriczi Sándor, Salak János és Gönczel Roland nyertek el. A meghívót tartalmazó borítékot a diákok személyesen vehették át Sógor Csabától.

A telt házban zajló esemény zárógondolataként megfogalmazódott: a besztercei lakosok nem először és remélhetőleg nem utoljára láthatják vendégül Sógor Csaba EP-képviselőt, aki felajánlotta, hogyha a hatáskörébe tartozó gondok és problémák merülnek fel, akkor a beszterceiek is forduljanak hozzá bizalommal.