2024. április 19. (péntek) -
Emma
napja Beszterce
2°C
1€
= 4.9763 lej
      
= 5.8158 lej
      
100HUF
= 1.2637 lej
      
1$
= 4.6625 lej
      

Ezüstfenyő díjat kapott Toók Katalin

Az RMDSZ idén 16. alkalommal díjazza azok munkáját, akik jelentős szerepet vállaltak a közösségi javak és a szülőföld visszaszerzésében, valamint a Szövetség programjának megvalósításában. Az Ezüstfenyő-díjat először 2002-ben adták át. Kelemen Hunor szövetségi elnök 23 személyt díjazott 2018. március 3-án, Marosvásárhelyen a SZKT ülése előtt. Beszterce-Naszód megyéből e rangos kitüntetést idén Toók Katalin, a Beszterce-Naszód megyei Nőszervezet elnökasszonya kapta. Őt kérdeztük, a több évtizedes szórvány magyarság szolgálatában tett munkájáról, a mostani munkásságáról és a frissen neki ítélt díjról.

Hány esztendeje vállal szerepet a Beszterce-Naszód megyei szórvány magyarság szolgálatában?

Maga az RMDSZ keretén belül, a rendszerváltás utáni közvetlen időszakban, idestova lassan 30 esztendeje. Ekkor indultunk el egy új úton, és akkor döntöttem el, hogy a magyarság oldalán, a magyarságért fogok tevékenykedni. A szórványsorsot mindig átéreztem, hiszen Beszterce-Naszód megye szülöttje vagyok. Már gyermekkoromban úgy neveltek, abban a letűnt rendszerben is, hogy a magyarságunkért ki kell állni és meg kell tartani azt, amiért elődeink harcoltak. A munkámból kifolyólag elég ismert voltam a városban és talán ez is közrejátszott abban, hogy többször is az RMDSZ jelöltje voltam a választásokon. Több ízben is részt vettem az RMDSZ kampányaiban, ebből többször kampányvezetőként is. Amikor sorsdöntő pillanatok voltak a Beszterce-Naszód megyei RMDSZ életében, akkor általában jelen voltam.

Beszterce-Naszód megyében elsőként alakult meg az RMDSZ Nőszervezete. Ez is az ön nevéhez fűződik.

Az alakuló gyűlésen engem választottak elnöknek, azonban az, hogy nálunk alakult meg elsőként az RMDSZ Nőszervezete, Décsei Atillának köszönhető. Az ő ötlete és közbenjárása kellett ahhoz, hogy Besztercén legyen az első alakuló gyűlés. Az viszont igaz, hogy a megyei Nőszervezetek közül én vagyok az első választott elnök.

Ki vagy mi ihlette, hogy idáig eljusson?

Elsősorban a tenni akarás és kötelességtudat. Mindig szerettem azt a munkát, amivel megbíztak, vagy amit rám bíztak és próbáltam ezt minél jobban véghez vinni. Ez hála Istennek legtöbbször sikerült is. Nem szerettem a félmércét soha, azt a munkát, amivel megbíztak minél igényesebben próbáltam elvégezni. Mostanában az ember életkora kezdi éreztetni a hatását és egyszer-egyszer a test elfárad, de amikor az akarat nagy, akkor a test is engedelmeskedik.

Mivel foglalkozik a mindennapi életben? Hogyan tudja ezt egyeztetni a különböző szervezetekben vállalt aktív munkával?

Vegyészmérnöki végzetségem van. Sok éven keresztül az iparban dolgoztam különböző beosztásokban. Szeretem a saját időmet magam beosztani. Amikor aktív szerepet kezdtem vállalni az RMDSZ-ben kevesebb szabadidőm maradt, de nagyon szerettem és mind a mai napig szeretek az RMDSZ keretén belül tevékenykedni. Jelenleg egy biztosító társaságnál dolgozom, ahol üzletkötőként kezdtem, most pedig egy 10 tagú csoport munkáját irányítom.

Mit jelent ön számára az ezüstfenyő díj?

Gondolom a közel 30 éves munka, eredményének és a kitartásomnak az elismerése. Én úgy vélem inkább a kitartás, mert nem túl sokan mondhatják el magukról azt, hogy az elmúlt 30 évben nem fordítottak hátat a szervezetnek, mert voltak viszontagságos idők is, de én megmaradtam.

Mennyire volt meglepve, hogy megkapta ezt a díjat?

Már a díj megalakulásakor játszadoztam a gondolattal, hogy én ezt a díjat megkaphatnám. Egy évvel ezelőtt úgy hozta a sors, hogy lemondtam annak az esélyéről, hogy én még ilyesfajta elismerésben részesüljek. De szintén a sors akarata, hogy nagy meglepetésemre idén a szervezet engem tartott erre a díjra érdemesnek. Ez a döntés amellett, hogy meglepett, nagyon jól is esett.