2024. április 19. (péntek) -
Emma
napja Beszterce
7°C
1€
= 4.9763 lej
      
= 5.8158 lej
      
100HUF
= 1.2637 lej
      
1$
= 4.6625 lej
      

„Ahogy az elmúlt száz évben együtt éltünk, a következő száz évben is együtt kell élnünk!”

Ülésezett a Megyei Küldöttek Tanácsa Besztercén, Hegedüs Csilla, kultúráért felelős ügyvezető alelnök

Kiírták a 2018-ban tartandó RMDSZ megyei elnökválasztás szervezési feltételeit és kritériumait a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Beszterce-Naszód megyei szerveztének szervezési és működési szabályzata VI. fejezete 32 pontjának 2. bekezdése értelmében összehívott Megyei Küldöttek Tanácsának (továbbá MKT) ülésén pénteken, február 9-én a Besztercei Magyar Házban.

Az ülésen elhangzott Décsei Atilla megyei elnök 2017-es évre szóló elnökségi beszámolója, amely egy átfogó képet nyújtott a szövetség kulturális, politikai és gazdasági tevékenységéről. Ugyanakkor napirenden volt az elmúlt év pénzügyi beszámolója, a megyei elnökválasztás szervezési feltételei és kiírása, és az MSPI aláírásgyűjtés kiértékelése.

Borsos K. László, MKT elnök ismertette időrendben, hogy melyek azok az eljárások, amelyeknek eleget kell tenni az elnökválasztásig. „A megyei elnök a szervezet legfőbb képviseletét látja el, mandátuma 4 év, ugyanúgy, mint a megyei szervezet döntéshozó, végrehajtó és ellenőrző testületeinek mandátuma.” – ismertette az MKT elnöke. Az MKT április 14-re tűzte ki a megyei elnökválasztást. A megyei elnököt név szerinti titkos szavazással a Megyei Küldöttgyűlés választja meg.

Az ülésen jelen volt Hegedüs Csilla, szövetségi ügyvezető alelnök, aki többek között a 2018-as év fontosságáról, érdekességeiről és terveiről számolt be.

2018 nagyon érdekesen indult. Mindannyian tudtuk, hogy nem lesz egy könnyű év. Az ország 100 éves fennállását ünnepli. Mi, magyarok nagyon sok mindent tettünk az elmúlt 100 évben, hogy az ország fejlődni tudjon. Célunk az, hogy megmutassuk mindenkinek, hogy mennyi mindent mutatott fel az erdélyi magyarság az elmúlt 100 évben, de főként az, hogy kialakuljon egy reális párbeszéd a kisebbség és a többség között. Olyan programokat tervezünk idénre, amelyek segíteni tudják ezt a párbeszédet, mert úgy ahogy az elmúlt száz évben együtt éltünk, a következő száz évben is együtt kell élnünk és nyilván, hogy nem közömbös az sem, hogy hogyan.

Továbbá részletesen is ismertette, az RMDSZ által kezdeményezett programcsomagot is, 1000 év Erdélyben, 100 év Romániában címen.

A projektnek lesznek kulturális részei, lesznek a román többséggel való kommunikációs részei. Ugyanakkor olyan emberek példáira is fel akarjuk hívni a figyelmet, mint például Szabó Katalin, olimpiai bajnok, erdélyi magyar, aki 5 olimpiai éremmel gazdagította Romániát. Azt akarjuk, hogy ismerjék el, hogy mi államalkotó tényezők vagyunk!” – fejtette ki Hegedüs Csilla.

Az ügyvezető alelnök ismertette az MSPI aláírásgyűjtési kampány fázisait, kivitelezésének előnyeit, valamint azt a helyzetet is felvázolta, hogy mire számíthat az európai őshonos kisebbség, ha nem sikerült kigyűjteni az egy millió aláírást.

Ha nem gyűjtjük össze a szükséges egy millió aláírást, ha nem tudjuk megmutatni, hogy 50 millió Európában élő nemzeti kisebbség képes egy millió álírást összegyűjteni, akkor mindenki minket fog sajnálni, és azt fogják mondani, ha ezt se tudtátok megcsinálni, akkor mit akartok tőlünk? Mi pedig tudjuk, hogy ezekkel az aláírásokkal állítjuk fel azt a szövetséget, amely még egyszer ki fogja kényszeríteni azt, hogy az Európai Bizottságon törvény szülessen nyelvi jogainkról, amely véd bennünket, nemzeti őshonos kisebbségeket, hogy anyanyelvünket használhassuk, megóvjuk kulturális örökségünket, stb.” – véleményezett H.CS.