2024. április 20. (szombat) -
Tivadar
napja Beszterce
10°C
1€
= 4.9764 lej
      
= 5.8125 lej
      
100HUF
= 1.2610 lej
      
1$
= 4.6687 lej
      

Gálaest és aktuális kép Beszterce-Naszód megyében

Díszoklevéllel és kitüntetéssel ismerte el az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete a megyén belül működő helyi szervezetek képviselőinek eddigi tevékenységét november 10-én, az első alkalommal megszervezett Gálaest keretén belül, Sajóudvarhelyen.

A két napos esemény égisze alatt sor került pénteken, november 10-én egy Gálaest keretén belül megyénk RMDSZ önkormányzati képviselőinek, elnökeinek a kitüntetésére, a megyében élő magyarság sorsának jobbra fordulásáért, valamint hagyományaink ápolása céljából kifejtett tevékenységükért. Az ünnepi alkalmat Décsei Atilla, megyei elnök házigazdaként nyitotta meg, megköszönve mindenkinek az önzetlen munkát, valamint továbbá Bodor László, ügyvezető alelnök üdvözölte az egybegyűlteket. Ez alkalommal közel ötven személy részesült elismerésben. Az est hátralevő részében Málomi Laci és zenekara biztosította a jó hangulatot.

            Szombaton startolt az esemény második része, melynek célja, hogy a konkrétumok tudatosuljanak a jelenlegi helyzetekről, folyamatokról, a kifele való kommunikáció fejlesztése, az interetnikus feszültségek kezelése, a résztvevők tevékenységi ismereteinek bővítse, valamint a fiatalokat a közéleti szerepvállalásra buzdítani.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség számára fontos súllyal bír a Minority Safe Pack európai polgári kezdeményezés, és Beszterce-Naszód megyében is zajlik a papír alapú aláírásgyűjtés kampánya. A témát részletesen Bodor Lászlóaz RMDSZ Ügyvezető Alelnöke ismertette, aki ugyanakkor a kezdeményezés európai kampánykoordinátora is. Továbbá kifejtette a rendezvényszervezéssel kapcsolatos fontos tudnivalókat is.

            Továbbá ismert az a tény, hogy 2018-ban országgyűlési választások lesznek Magyarországon, ennek eredménye az erdélyi magyarok számára is meghatározó lesz. A voksoláson azok a magyar állampolgárok vehetnek részt, akik regisztrálnak a választásokra. A Minority SafePack aláírásgyűjtő kampány és a magyarországi regisztrációs kampány technikai részleteit és ennek fontosságát Jakab Adorjánaz Ügyvezető Elnökség munkatársa mutatta be.

            A leggyakrabban felmerült kérdés az ifjúság, a következő nemzedék. Oltean Csongor, a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnöke felvetette, hogy mennyire fontos bevonni a fiatalokat a helyi szervezetek életébe. „A mai fiatalok megítélése a politikusokról egy negatív képet sugároz. Ők a lopással, csalással azonosítják őket és tevékenységüket. Erre egy részleges megoldást nyújthat a fiatalok bevonása különböző események szervezésében, hiszen ezáltal egy más kép körvonalazódhat meg, együtt dolgozik, gondolkozik a fiatal és az idős generáció.” – részletezte a MIÉRT elnöke.

           

Az esemény házigazdája Décsei Atilla, megyei elnök összegzésként kihangsúlyozta „magas szintű fontosággal bír az, hogy megyeszinten olyan emberekkel dolgozzunk együtt, akiket ugyanazon cél vezérel: tenni a magyarság sorsának jobbrafordulása érdekében! Vigyáznunk kell azokra az értékekre, amelyeket elődjeinktől kaptunk, ápolnunk kell őket és megszerettetni, továbbadni mindezt a következő nemzedéknek, a fiataloknak!