2024. április 18. (csütörtök) -
Andrea, Ilma
napja Beszterce
5°C
1€
= 4.9754 lej
      
= 5.8294 lej
      
100HUF
= 1.2669 lej
      
1$
= 4.6739 lej
      

Székelyföldön járt a MADISZ!

 A Besztercei Madisz húsz fős csapata, október 27-én hajnalban, több napig tartó előkészület után elindult felfedezni Székelyföld, ezen belül pedig  Kovászna megye szépségeit, s az ottani vendégszerető embereket. A több órás út, jó hangulatban telt. 

A keleti Kárpátok tövében, égrengető bércek alján él egy maroknyi, törzs gyökeres magyar nép: szorgalmas, értelmes, ügyes, utánozhatatlan művésztehetség, századok óta bástyája történelmi hazánknak, mentővára az erdélyi magyarságnak, e mellett erős, mint a hegyláncolat, mely festői szép völgyeit, aranykalászos rónáit köríti. E nép a székely nép a föld pedig melyet belakja a Székelyföld. Dr. Hankó Vilmos szavai mind máig igazak, és időszerűbbek, mint valaha.

A kis csapat délelőtt érkezett, Kovászna megye megyeszékhelyére, Sepsiszentgyörgye. Itt Antal Balázs, a HÁRIT (Háromszéki Ifjúsági Tanács) ügyvezető elnöke és Béres Norbert, a KOVAKŐ (Kovászna Megyei Középiskolások Szövetsége) elnöke fogadta a besztercei küldöttséget, majd egy bőséges ebéd után a kis csapat elindult meglátogatni a szomszédos Hargita megyében lévő Szent Anna tavat. Az út gyönyörű lombhullató és örökzöld erdőségeken a Mohos Természetvédelmi Területen keresztül vezetett, és rövid gyaloglást követően, a csapat elé tárult a kialudt vulkáni kráterben több millió évvel ezelőtt keletkezett gyönyörű tengerszem, a Szent Anna Tó.

A tó megtekintése után, az utazók vissza siettek Sepsiszentgyörgyre, ahol meglátogatták a Székelyföldi Vadászati Múzeumot, szakszerű tárlatvezető kíséretében. Ezek után következett az esti program, a város központjában felállított színpadon lévő Bagossy Brothers Company koncertjével. A koncert után következett a MIÉRT iroda látogatása, melynek a Háromszéki RMDSZ ad otthont, majd ugyanitt filmvetítésre került sor. Az est éjjelbe nyúló szórakozással ért véget.

Október 28-án kezdődött az igazi gasztronómiai élmény. A XV. Háromszéki Kolbászparádé és Káposztafesztivál névre keresztelt gasztrófesztivál kolbásztöltő versenyére, regisztrált a Besztercei Madisz csapata is, mely CSIPET CSAPAT névvel vett részt e rangos eseményen. Itt 10kg, a szervezők által biztosított disznóhúsból kellett ínycsiklandozó kolbászt varázsolni a benevezett csapatoknak. Az eseményt csábító illatok, hagyományos és innovatív recepttel készített kolbászok, különleges asztali díszek, színes csapatok, jó hangulat és zenebona jellemezte. A versenyre 72 csapat nevezett be, Székelyföld, Románia és Magyarország számos településéről. A besztercei csapat derekasan helytállott a megmérettetésen, és az elsők között fejezte be, a kolbásztöltést. A verseny közben, a csapatokat bemutatták, így sokan a bemutatást követően meglátogatták a Besztercei Madisz asztalát és gratuláltak nekik, hogy ilyen messziről is eljöttek a sárkányölő Szent Györgyről elkeresztelt városba. Miután véget ért a verseny, kicsiny csapatunk megfázva de annál nagyobb lelki elégtétellel, elhagyta Sepsiszentgyörgy gyönyörű városát. A program következő helyszíne Kisbacon volt. Itt az utazók meglátogatták Benedek Elek nagy mesemondónk egykori kúriáját (Mari kúria), és az író dédunokája előadásban megismerték Elek apó élete és munkássága fontosabb alkalmait.

A székelyföldi utazás, bölöni (Bölön fürdő) fürdőzéssel zárult, melynek a gyógyhatású vize, „visszaadta” a csapat erejét. Segesvár és Marosvásárhely érintésével, haza fele vette az útját a Besztercei Madisz csapata, mely kissé fáradtan, de gyönyörű élményekkel gazdagodva tért haza Székelyföldről.

            A esemény megvalósításáért köszönetet mondunk a Kovászna Megyei Kulturális Központnak, a Communitas Alapítványnak, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének, kiváltképpen Décsei Atilla, megyei elnöknek és Oltean Csongor, Kovászna megye tanácsosának.

 

 

Több képet >>> ITT <<< láthat az eseményről!