2024. április 19. (péntek) -
Emma
napja Beszterce
8°C
1€
= 4.9764 lej
      
= 5.8125 lej
      
100HUF
= 1.2610 lej
      
1$
= 4.6687 lej
      

XVI. ZSELYKI FALUNAP

A Falunap 2001 óta különleges esemény Zselyk életében, hiszen a hagyományőrzést népszerűsítő kulturális műsoron, a szülőföld és a magyarság iránti érzület, a falusi világ megőrzését elmélyítő programokon, istentiszteleten túl, fontos helyet kap az ünneplés, az emlékezés, a találkozás, az elszármazott, illetve külföldre települt rokonok, barátok hazahívása. A rendezvény tartalmával a fiatalabb generációt szeretnénk megszólítani, hogy ne csak halljanak, hanem aktív tagokként részesei legyenek közös értékeink ápolásának, hagyományaink megőrzésének és átéljék, hogy a gyökerek mennyire fontosak az egyéni tudat és önazonosság megélésében.

Minden évben Zselyk faluközössége életében a Falunap jelenti az elszármazottakkal való találkozást és a valódi ünneplést. Évente ezen az eseményen csaknem 300 – 400 ember vesz részt, eljönnek határon túlról is a zselyki elszármazottak: Kanadából, Németországból, Magyarországról.

 Minden évben a Falunapnak tematikus jellege van, Zselyk történetéből, múltjából vett eseményekből merítve.

 Idei rendezvényünk ünnepi istentisztelettel kezdődött, ahol Tóth Zoltán Csaba helybeli lelkész, alesperes kiemelte az ünnep hármas jellegét, ugyanis ebben az esztendőben ünnepeljük a Reformáció 500 éves jubileumát, a zselyki egyházközség közel 460 éves és a templom 150 éves fennállását. Az istentiszteleten részt vett Simon László Fejér megye kormánymegbízottja (Magyarország), Horea Petrut sajónagyfalu község polgármestere, Antal Attila Beszterce városi tanácsos, az RMDSZ besztercei szervezetének képviseletében Parti János, valamint Marikucza Péter, a lajoskomáromi Történelmi Kör elnöke.

Az istentiszteletet követően szeretetvendégségre és Magyarosi Jolán fotókiállítására került sor, aki régi képeken bemutatta Beszterce – Naszód megye magyarlakta településeinek népviseletét és egyéb néprajzi jellegzetességeket.

A kulturális műsor keretében felléptek a csíkszentkirályi Vadrózsa Néptáncegyüttes, valamint a zselyki amatőr néptánccsoport.

 Az ünnep végén sor került a hagyományos zselyki bálra.

 Köszönetet mondunk az RMDSZ – nek, valamint a Communitas Alapítványnak, hogy támogatták programunkat.

 

Több képet>>> ITT <<< láthat az eseményről!