2024. április 23. (kedd) -
Béla
napja Beszterce
8°C
1€
= 4.9762 lej
      
= 5.7698 lej
      
100HUF
= 1.2629 lej
      
1$
= 4.6699 lej
      

Tacsi gyékényfonók napja 2017

A tacsi falunapok alkalmával kilencedik alkalommal került megrendezésre    2017 július 29-én a Tacsi gyékényfonók napja elnevezésű kulturális műsor.

Hagyományőrző faluként szükségét láttuk annak, hogy ünnepi keretbe foglaljuk mind a mai napig fennmaradt kézművességet, a gyékényfonást.

Istentisztelettel kezdődött a rendezvény, majd ezt követte a szabadtéri színpadon megrendezett kulturális műsor, amelyen részt vettek a következő tánccsoportok: a váraljai Árvalányhaj, a csíkszentkirályi Vadrózsa, a görgényüvegcsűri Csalogány, a tekei Tulipán, az almásmálomi Almavirág és a besztercei Vadrózsa tánccsoportok.

Nagy taps és öröm közepette fogadta a tacsi nézőközönség a fent említett tánccsoportok előadását, hiszen ez az egyedüli alkalom, amikor élő és igencsak színvonalas előadást láthatnak a színpadon.

Ezzel egy időben meg lehetett tekinteni a tacsi kézművesek által készített kosárkiállítást, melyen vásárlásra is volt lehetőség.

Igen csak fontos a tacsiak számára ez az esemény mert amellett, hogy hazajönnek az elszármazott falubeliek, megemlékezünk a templom, a parókia és az orgona szenteléséről is.

Az ünneplés záró akkordjaként, reggelig tartó nyári bállal zárult az egésznapos rendezvény.

Az eseményt a Tacsi Gyékényfonók Egyesülete szervezte, támogatók voltak: Galacfalva polgármesteri hivatala, a Beszterce-Naszód megyei Művelődési Központ valamint az RMDSZ által alapított Communitas Alapítvány.

Szilágyi Ilona

programfelelős