2024. március 28. (csütörtök) -
Gedeon, Johanna
napja Beszterce
11°C
1€
= 4.9730 lej
      
= 5.8167 lej
      
100HUF
= 1.2583 lej
      
1$
= 4.6085 lej
      

IV. Alkotótábor a Magyar Házban

Június 26-án vette kezdetét a két héten át tartó, kisiskolás gyerekek számára rendezett, kreatív tábor a Magyar Házban, melyet lehetne akár nyári hagyomány őrző tábornak is nevezni. A táborban magyar nyelvünket, hagyományainkat, értékeinket, kultúránkat és történelmünket népszerűsítették képzett oktatók két héten keresztül, a gyerekek körében. A tanuláson, táncon és kézműves foglalkozásokon kívül persze a mozgásban, játékban és rengeteg szabadtéri foglalkozásban sem volt hiány.

A negyedik alkalommal megrendezett „Alkotótábór a Magyar Házban” nevet viselő rendezvény, idén 30 kisiskolásnak nyújtott, tanulási és szórakozási lehetőséget. Ebben az évben, tavalyi évhez képest, nem volt korosztályra felosztva a társaság, ami azt jelentette, hogy minden korcsoport együtt táborozhatott. Ezt ellensúlyozandó, az oktatók 3 csoportba osztották a táborborozókat, így alakult meg a három csoport, melyeket színek alapján különböztettek meg egymástól. Nagyon találó módon választották ki a színeket is, eszerint alakult meg a Piros, Fehér és Zöld csapat. Minden csapat kapott egy-egy csapatkapitányt is maga mellé, akik idén MADISZ önkéntesek és hajdani táborozók voltak. A csoportok, maguk választották ki ezek után a kabala figuráikat. A zöldek egy sárkányt, a fehérek egy lufit míg a pirosak egy tűzvillámot. A csoportokra való osztásnak, a versenyszellem erősítése és az operatívabb „munka” megosztás miatt volt szükség. A szakképzett oktatók által tartott műhelyek nagy sikernek örvendtek a gyerekek körében. Volt agyagozás, melyet Csillag Tímea naszódi tanítónő oktatott, s melyen a gyerekek megtanultak agyag figurákat készíteni és belekóstoltak a korongozás művészetébe. Köztudott, hogy vidékünkön a tacsiak a legjobb gyékényfonók, így nem csoda hát, hogy a gyékényfonás rejtelmeibe, egy vérbeli tacsi kézműves, Szilágyi Ilona kalauzolta el a kíváncsi kisinasokat. Az üvegfestés egy gyönyörű, nem mindennapi és nehezen elsajátítható művészet, ennek világába Cormos-Bogdan Ottilia üvegfestőművész vezette be a táborozókat. Habár az origami művészete nem hagyományos magyar érték, de világszinten elismert és szeretett művészet, így ez sem maradhatott ki a tábor programjából, Pásztor Ágnes tanítónő oktatása mellett. A magyar népzene és néptánc kultúránk gerincét képezik, így a táborozók a tábor egész ideje alatt neves, több tíz éves tapasztalattal rendelkező oktatóktól tanulhattak. Első héten a sepsiszentgyörgyi Virág Endre a Háromszék táncegyüttes egykori meghatározó táncosa, több gyerekegyüttes vezetője és néptáncoktatója, második héten pedig a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes tagjai Kósa Mária Gabriella és Kelemen Szilveszter foglalkozott a gyerekekkel. Ezáltal a táborozók, nem csak népdalokat de néptáncokat is elsajátíthattak a két hét során. A délutánok nagyrésze Antal Annamária testnevelés és táncoktató tanár vezetése mellett zajlottak. Volt modern tánc, rengeteg sport, játék, séta és még úszás is a Casa Ema úszóközpontban. A különböző tevékenységek a Magyar Ház udvarán, a városi Nagy Parkban, mások pedig a Schullerwaldban kerültek megrendezésre. Idén a gyerekek a népmesék rendjén, Mátyás királyról szóló meséket hallgattak és láttak, amelyeket a tábor végén Antal Ibolya és Pásztor Ágnes tanítónők felkészítése mellett elő is adtak. Előző évekhez hasonlóan, idén is teljes ellátás volt a tábor ideje alatt. Mindennap, a nyolc óra alatt a reggelit, uzsonnát és ebédet a tábor szervezői biztosították, a táborozók részére.

A két hétig tartó alkotótábor pénteken, július 7-én ért véget a Magyar Ház udvarán. Ekkor kiállították a gyerekek által készített alkotásokat majd egy színjátszóelőadás keretén belül a gyerekek előadtak Mátyás Király-ról szóló két ismert mesét, „Az igazmondó juhász” és az „Egyszer volt Budán kutyavásár” történetet. Ezután a két hét alatt tanult néptáncokat egy csokorba kötve, Szilágyi Ilona vezetésével táncolták el a szép számmal összegyűlt szülőknek, nagyszülőknek és hozzátartozóknak.

Az előadás végezetével Décsei Atilla a Beszterce-Naszód megyei RMDSZ elnöke, méltatta a kisdiákokat és szervezőket, majd minden résztvevőnek oklevelet adott át, a megyei RMDSZ és a Pro Hereditatem Egyesület nevében. Az esemény fő szervezője Zoltán Sípos Tímea elmondta: „Nagy öröm számunkra, hogy két hétig élettel tölthettük meg a besztercei Magyar Házat. Örömünkre szolgál továbbá, hogy e két vakációs hét tanító és szórakoztató jellegű volt 30 gyerek számára. Köszönet ezért főként a szülőknek, hogy megadták nekünk a lehetőséget, hogy együtt fedezzünk fel új dolgokat a gyerekekkel, valamint támogatóinknak, hiszen nélkülük mindez nem jöhetett volna létre! A tábor utolsó napján a gyerekektől kapott tanácsokat és véleményeket is feldolgozzuk és jövőre erre alapozva szervezzük majd át a tábort, hiszen a lényeg, hogy mindannyian jól érezzük magunkat! Köszönet az oktatóknak a hathatós munkáért, a Besztercei MADISZ fiataljainak a kitartásért és az önkéntes munkáért! Egy újabb sikeres eseménynek lehettünk tanúi!”

Idén sem maradt el az a hagyomány, hogy az előadásra meghívottakat megvendégeljék. Ez alkalommal 200 darab „miccset” és 4 kg kolbászt sütött, három önkéntesünk Décsei Atilla, Popa András és Zoltán Roland. Az udvaron felállított asztalokon, mindenki kedvére falatozhatott, e finom „csemegékből”.

Ezen oktató jellegű esemény-sorozat nem jöhetett volna létre nagylelkű támogatóink nélkül, köszönet hát Beszterce város Önkormányzatának, valamint az RMDSZ által alapított Communitas Alapítványnak a támogatásért. Köszönet jár a szervező Pro Hereditatem egyesületnek is. A sikeres táborozás titka a nemcsak a megfelelő anyagi háttér, hanem a jó csapat, a jól elvégzett közös munka öröme, ezért köszönet az oktatóknak, az önkénteseknek, a MADISZ önkénteseinek és az RMDSZ iroda munkatársainak.

 

Több képet >>> ITT <<< láthat az eseményről!