2024. április 25. (csütörtök) -
Márk
napja Beszterce
6°C
1€
= 4.9761 lej
      
= 5.7878 lej
      
100HUF
= 1.2649 lej
      
1$
= 4.6567 lej
      

Valósággá vált Mesevilág

Valósággá vált Mesevilág

 

Gyermekeink a jövő, ezért érdemes velük foglalkozni, őket támogatni és ünnepelni. A Besztercei MADISZ idén gyermeknapra nagyszabású eseménysorozatot rendezett, Beszterce-Naszód megye négy településén. A kulturális műsor magába foglalta a MADISZ színjátszó csoportja, a Csipet-Csapat, és tánccsoportja, a Szelfie előadásait. Emellett a települések magyar óvodái játék adományban is részesültek.

Május 26-án Árpástón rajtolt a Besztercei MADISZ mesés előadássorozata, amelyet gyermek nap alkalmából indított a Beszterce-Naszód megye magyar fiataljaiból álló szervezet. Elsőként az „előhad” a helyi magyar óvodát látogatta meg. Ők főként új játékokat kaptak, de a Szívtől-Szívnek jótékonysági program keretén belül gyűlt játékokat is elosztották. Az árpástói kultúrotthon, mely otthont adott az eseménysorozat első fellépésének, színültig megtelt kicsikkel és nagyokkal egyaránt. Elsőként a Csipet-Csapat Színjátszó csoport lépett fel. Ők a Grimm testvérek két meséjének színpadra adaptált változatát mutatták be: Holle Anyó és Koppciherci, avagy Riki-roki-rokka Pál történetét. Ezek után következett a Szelfie tánccsoport előadása. Ők hét igényesen kiválasztott, gondosan megtervezett koreográfia szerint latino, retro, rock & roll, zumba, keringő, török és cigány zenére is táncoltak. Az előadás végén, minden jelenlevő gyermek egy édes kis meglepetés csomagban részesült. E mellett rengeteg képet is készíthettek, az előadás szereplőivel és olyan rajzfilmből jól ismert figurákkal, mint Scooby Doo vagy a  Bolondos Dallamokból (Looney Tunes) ismert Szilveszter macska.

A Mesevilág „története” a bethleni Grigore Silaşi általános iskola dísztermében folytatódott, vasárnap május 28-án. A program meggyezett az árpástóival, az óvodákba a szünnapra való tekintettel a MADISZ munkatársai, június 8-án jutottak el. Habár zuhogó esőben, érkeztek a bethleni magyar óvoda épületéhez, bent hatalmas öröm és üdvrivalgás fogadta őket. A kisgyermekeknek és óvónőeiknek igazi meglepetés volt a játék és ajándékcsomag. Elég csak egy Róbert nevű kisfiú szavait idéznem „Ez a mai, a legjobb nap!”

Az igazi vizsga Besztercén következett! Az impozáns besztercei Kultúrpalota épülete színültig megtelt május 29-én, hétfőn. Az előadás itt is hatalmas sikert aratott, úgy a gyerekek mint a felnőttek körében egyaránt. A legkisebbek elvoltak bűvölve a színes jelmezek és kellékek láttán, a táncok és a táncosok pedig mindenki figyelmét megragadták, kortól függetlenül. Itt is az előadás végeztével édes ajándékcsomagokkal távoztak a legkisebbek. Az emlékképekről nem is beszélve, hisz hosszú percekig tartott az előcsarnokban a fényképek készítése a mese- és rajzfilm hősökkel. Természetesen a besztercei magyar nyelvű óvodás csoportok sem maradtak játékok és ajándékok nélkül. Őket az előadás utáni napokban keresték fel a MADISZ-osok.

A gyermeknapi rendezvénysorozat Szentmátéban ért véget június 4-én, Pünkösd első napján. A nap, a helyi magyar óvodai csoportok látogatásával vette kezdetét, akiket oktatóik külön erre az eseményre behívtak az új óvoda épületébe. Az ajándékok átnyújtása után, az előadássorozat a szemközti új Művelődési központban vette kezdetét. Érdemes megjegyezni, hogy az átadás után, ez volt az első rendezvény, amelyet itt rendeztek. A hatalmas épület csarnoka csakhamar megtelt emberekkel, és megkezdődött a színjátszó és táncos előadás, melyet itt is csakúgy, mint az első három helyszínen nagy szeretettel, sok tapsal és örömmel fogadtak. Mátéban sem maradt el az édes kis ajándékcsomag és fényképkészítés, azonban ezzel nem ért még véget a nap. Mivel az utolsó helyszíne a sorozatnak Szentmáté volt, úgy illett, hogy megfelelő befejezése legyen az eseménynek. A szervezők ezért bállal kedveskedtek a mátéiaknak, akik szép számmal el is jöttek a táncos mulatságra. A talpalávalót a SELENA együttes húzta egészen hajnalig.

            A belépés mindegyik nap eseményére (ezalól a szentmátéi bál sem kivétel) ingyenes volt.  

Köszönet jár a MADISZ elnöknőjének Zoltán-Sipos Tímeának, hogy időt és energiát nem kímélve, létrehozta és koordinálta ezen eseménysorozatot. A MADISZ tagjainak, akik a legjobbat kihozva magukból, pozitívan teljesítettek végig, valamint Décsei Atilla-Lehel,  megyei elnök úrnak, aki mindenik eseményen személyesen is jelen volt és támogatta e nemes és kiváló kezdeményezést.

Külön köszönet jár Budai Dániel, árpástói RMDSZ elnök úrnak, aki lehetővé tette az árpástói szereplést. Máthé István, bethleni alpolgármesterúrnak és Oláh János, igazgatóúrnak, hogy lehetővé tették a bethleni szereplést. Antal Attila, Beszterce város RMDSZ-es tanácsosának, aki nélkül az eseménysorozat és a besztercei szereplés nem jöhetett volna létre, továbbá Kotfász Tibor, szentmátéi RMDSZ elnök úrnak, aki nélkül sem az előadás sem pedig a bál nem valósulhatott volna meg Szentmátéban.

Az előadássorozat melyet a Besztercei MADISZ szervezett nem jöhetett volna létre támogatóink nélkül. Köszönet a támogatásért Beszterce város Polgármesteri Hivatalának, a SC Teraplast Logistic SRL -nek, a Sc Ingro Consult SRL-nek, a Communitas Alapítványnak és az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének.