2024. április 19. (péntek) -
Emma
napja Beszterce
9°C
1€
= 4.9764 lej
      
= 5.8125 lej
      
100HUF
= 1.2610 lej
      
1$
= 4.6687 lej
      

XVII. Besztercei Majális

A megszokottaktól kissé eltérően, idén június 11-én került megrendezésre a besztercei közösség hagyományosan tavasszal megrendezett ünnepe. Az időjárás idén azonban eléggé csapadékban gazdaggá alakította az április-májusi hónapokat, emiatt a szervezők kénytelenek voltak, kissé nyárba tolni az eseményt.

A 17-ik alkalommal megrendezett ünnepség helyszíne idén is a besztercei gyűjtő-tó melletti magánterült volt. Vasárnap, már kora reggel, a gulyásfőzők elfoglalták „állásaikat”, hogy időben készen legyen a nagyközönség számára az igazi magyar eledel, melyről úgy tartják, hogy magyar embernél jobban senki sem tud elkészíteni. A MADISZ önkéntesek ez alatt az idő alatt felállították, a különböző aktivitások helyszínéül szolgáló sátrakat. Sem napsütésből, sem pedig jókedvből nem volt hiány az idei majálison. Mint hagyományosan lenni szokott, úgy idén is a gyerekek és felnőttek a szabad aktivitásokon kívül, vetélkedőkön is részt vehettek. Idén kilenc versenyszámban mérhették össze erejüket és ügyességüket a versenyzők. A zsákba-ugrás versenyszámban és az ugrókötelezésben Costin Hanna bizonyult a legügyesebbnek, a tollaslabdát Chis Róbert nyerte. A célbadobásnál, a gyermek kategóriában Rémán Patrik, míg felnőtt kategóriában Rémán Erhard diadalmaskodott. A table játék versenye idén igen hosszúra sikeredett, annak köszönhetően, hogy rengetegen iratkoztak fel rá. Végül kemény versenyben Kántor Józsefnek sikerült győznie. A sörivás kategóriában is akadt szépszámmal versenyző, azonban a múltévi bajnoknak, Guther Norbertnek idén is sikerült a leggyorsabb sörivó címét megtartania, hisz ellenfelei idén sem „bírtak” vele. Az aknamező versenyen Guther Andor és végül, de nem utolsó sorban: a futóverseny, a bóják és akadályok versenyszámban Czimbalmos Róbert vihette el a díjat.

Aki nem versenyzett, annak sem kellett unatkoznia. A gyerekeknek külön gyereksarkot rendeztek be a szervezők. Itt arcfestés mellett, rajzolhattak, festhettek. Külön erre a célra felállított házikóban labdázhattak is a legkisebbek. A nagyobbak és felnőttek számára labdajátékok, kártya, table, sakk és póker is rendelkezésre állt. Mindenki megtalálhatta a számára legjobban tetsző foglalkozást.

Idén sem maradt senki éhen, hiszen négy üstben főztek gulyást. Szente Mária és Toók Katalin, segítségeikkel, egy üstben babgulyást, egy másikban pedig hagyományos krumpligulyást főztek. Zoltán Attila, a helyi RMDSZ részéről egy üstöt és a Besztercei Magyar Iparosok Közművelődési Egyesülete pedig szintén egy üst krumpligulyást főzött. Mint minden évben, úgy idén is a jelenlevők számára ingyen volt elérhető e mennyei étek.

A kulturális programok kezdetén fellépett a 10-es óvoda magyar csoportja, a „Süni Csoport”, vezető óvónőjükkel Pásztor Ágnessel. Őket az ünnepi beszédek követték. Előszőr helyi érdekszervezetünk drága barátja és régi ismerőse Baracsi Endre, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye közgyűlésének alelnöke szólalt fel és köszöntötte az egybegyűlteket majd elmondta, mindig öröm számára a besztercei magyarság körében lenni. Őt Décsei Atilla-Lehel a Beszterce-Naszód megyei RMDSZ elnöke követte, aki köszöntötte az egybegyűlteket és az anyaországi vendégeket, majd elmondta, 17 esztendeje szervezi meg a helyi magyarság, az RMDSZ és szervezetei támogatásával, e rangos eseményt, majd hozzátette ez egy igazi multikulturális rendezvény, amelyet a jövőben is megrendezünk.

A kulturális program, a Szilágyi Ilona által vezetett Besztercei Vadrózsa néptánccsoport, kalotaszegi táncával folytatódott. Ezután Szakács Hunor és társa, modern, latin táncbemutatóval kápráztatta el a jelenlevőket, a Joy Dance Studio közreműködésével. A műsor, a Vadrózsa néptánccsoport Sajó-menti táncaival ért véget.

Az díjak és oklevelek ünnepélyes átadása után, melyen a vetélkedők győzteseit jutalmazták, következett az est fénypontja a SELENA együttes koncertje, amely lezárta a XVII. Besztercei Majálist.

Az idei majálist, amelyen a tavalyinál is több volt a résztvevő a Beszterce-Naszód megyei RMDSZ, az RMDSZ Beszterce városi szervezete, a Besztercei MADISZ és a Láncszem Nőegylet szervezte. Az eseményt, a PRO HEREDITATEM egyesület, a Besztercei Magyar Iparosok Közművelődési Egyesülete, a Bethlen Gábor Alap és az RMDSZ által alapított Communitas Alapítvány támogatta.