2024. április 19. (péntek) -
Emma
napja Beszterce
7°C
1€
= 4.9763 lej
      
= 5.8158 lej
      
100HUF
= 1.2637 lej
      
1$
= 4.6625 lej
      

III. MADISZ biciklitúra, az egészség megőrzése jegyében

Május 16-án került megrendezésre, a harmadik MADISZ biciklitúra. A túra melyen közel 50, 14 és 35 év közötti fiatal vett részt, végigjárta Beszterce városát és a környező településeket, hirdetve a sport fontosságát és az egészéges életmódot.

 

Napjaink rohanó világában, amikor egyre többen vagyunk kénytelenek, olyan életmódot élni melynek sajnos már nem igen része a mindennapi mozgás. Amikor az egészséges életmód a nemtörődömségnek és kényelemnek „köszönhetően” a háttérbe szorul, az egészség és az egészséges életmód kérdése egyre időszerűebbé válik. A rendszertelen táplálkozás mellett, a mozgás illetve a mozgás hiánya, egyre több úgynevezett „nép” betegségért felelős. A rendszeres testmozgás távol tartja a plusz kilókat, segít a stressz legyőzésében, jó közérzetet biztosít és hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. A sport nemcsak az egészség megőrzését szolgálja, de képes megelőzni bizonyos betegségek kialakulását és fontos szerepet játszik kezelésükben is. Ebből kiindulva, a Besztercei MADISZ szervező csoportja, Beszterce megye jogú város polgármesteri hivatalával karöltve, az egészség megőrzésé jegyében rendezte meg idén is a MADISZ biciklitúrát. Az eseményen melyet idén 3-ik alkalommal rendeztek, közel 50, 14 és 35 év közötti fiatal vett részt. Az túrázók a sétáló utcától indulva végig tekerték Besztercét, Aldorfot (Unirea) és Pintákot (Slătiniţa), érintve városunk „legzöldebb” pontjait is, a nagyparkot és a schullerwaldi park erdőt. Az első pihenőhely Pintákon volt, majd a meglepetés a második pihenőhelyen következett.

A kerékpár túra 2. megállójánál, Ianosi Levente, városunk élsportolója fogadta a résztvevőket. Ő már 13 éve, űzi a Bike-Trial kerékpáros sportot, melynek igazi szakértőjévé „nőtte” ki magát. Ezt mi sem bizonyítja jobban annál, hogy hazai szinten az első három sportoló közt van e területen, illetve nemzetközi szinten is helytálló eredményeket ért el. A 31 esztendős sportoló, lélegzet elállító bemutatójával és tehetségével nyűgözte le az őt figyelő lelkes csapatot. A résztvevők kérdésére Levente elmondta ő ezt a sportot azért szereti, mert mindig akad egy kihívás, aminek eleget kell tenni, így mindig van hova fejlődni és gyarapítani a tudást. Mint minden sport úgy ez is segít az összpontosítás megőrzésében és a stressz levezetésében egy nagyon egészséges módon. Levente mindenkinek ajánlja ezt a sportot, de főleg azoknak, akik szeretik a kihívásokat.

A kerékpár túra végével a fiatalok a besztercei Magyar Házban találkoztak, és fújták ki magukat.

Mint az ifjúsági szervezetnek az elnöke elsősorban az a célom, hogy minél több olyan eseményt valósítsunk meg, amely a fiatalok számára hasznos, ahol jól érezhetik magukat. A biciklitúra egyike ezeknek, hiszen amint azt az esemény jelmondata is sugallja, az egészséges életmódra buzdít! Nagy örömmel tölt el az, hogy van bennük akarat szervezni, bekapcsolódni és mindezt nagy izgalommal teszik/tesszük! A legfontosabb a csapatmunka. A mi esetünkben pedig van kivel és van kinek szervezni különböző tevekénységeket! Köszönet ez alkalommal is az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének, mely mindig felkarol bennünket, az Andrei Mureşanu Főgimnázium magyar szakos tanári kárának, akik ez alkalommal is részt vettek az eseményen és ennek a sikeres kivitelezésében, valamint a Besztercei Magyar Diák-tanácsnak, aki nélkül mindez szinte lehetetlen lett volna. Ugyanakkor köszönet jár támogatóinknak is Beszterce Város Polgármesteri hivatalának, a SC Teraplast Logistic SRL-nek, valamint a SC Ingro Consult SRL-nek, továbbá az RMDSZ által alapított Communitas Alapítványnak, akik az anyagi háttér biztosításában segítettek, és termesztésen minden kedves résztvevőnek, akiket mindig szívesen viss