2024. március 28. (csütörtök) -
Gedeon, Johanna
napja Beszterce
10°C
1€
= 4.9730 lej
      
= 5.8167 lej
      
100HUF
= 1.2583 lej
      
1$
= 4.6085 lej
      

Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny országos szakasza Beszterce 2017

  Besztercén került megrendezésre április 20-23. között a „Mikes Kelemen” Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny döntő szakaszának. A versenyen 17 megyéből 143 diák vett részt. Az eseménynek a besztercei „Andrei Mureşanu” Főgimnázium adott otthont.

               Rangos esemény vette kezdetét Beszterce városában április 20-án. Tizenegy esztendő után, ismét abban a megtiszteltetésben részesülhetett az észak erdélyi város, hogy ő rendezhette meg a „Mikes Kelemen” Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgy verseny országos szakaszát. Tizenhét megyéből (Arad, Bákó, Beszterce-Naszód, Bihar, Brassó, Bukarest, Fehér, Hargita, Hunyad, Kolozs, Kovászna, Máramaros, Maros, Szatmár, Szeben, Szilágy és Temes), 143 diák mérte össze tudását, ismerkedett meg Besztercevidéke szépségeivel, új barátságokra és ismeretekre tett szert, valamint együtt örvendett az elért sikereknek. 

A rendezvényen jelen volta Király András oktatásügyi államtitkár, dr. Nagy Éva a kisebbségi államtitkárság kabinet vezetője, dr. Fazakas Emese, a  „Babeş–Bolyai” Tudományegyetem Bölcsésztudományi Karának, Magyar Nyelvi és Általános Nyelvészeti Tanszékének tanára- a versenybizottság elnőke továbbá Décsei Atilla – Lehel, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei elnöke.

 

A pénteki versenyzés után, a diákok és a kísérő tanárok Besztercével ismerkedtek az „Andrei Mureşanu” Főgimnázium diákjainak vezetésével, melyet dr. Fazakas Emese előadása követett. Másnap a kirándulás következett Beszterce-Harina-Árokalja-Cegőtelke-Bethlen útvonalon. Harinán megcsodálhatták a román stílusban épült templomot, Árokalján a Bethlen grófok csodálatos hagymakupolás kastélyát, Cegőtelkén a cserhalmi ütközet színhelyén állított emlékműnél, hajtottak fejet a Szent László magyar lovag királyunk tettei előtt, majd Vörösmarty Mihály mellszobrát koszorúzták meg. A következő állomás a bethleni lovarda volt, minekutána az 1333-ban épült somkeréki templom látogatásával végződött Besztercevidéke gyors, ám tartalmas megismerése.  Vasárnap az esemény a díjkiosztóval végződött. Díjakat és dicséreteket adott a Nemzeti Oktatási Minisztérium minden évfolyam legjobb diákjainak. Ugyanakkor Beszterce város Polgármesteri Hivatala, az országos RMDSZ és az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete, a Communitas Alapítvány, Datura Egyesület, Bocskai Alapítvány, Pro Zselyk Alapítvány, Beszterce Művelődési Alapítvány, a bukaresti RMDSZ Nőszövetsége és Benedek Zakariás RMDSZ-es képviselő Szórvány különdíjait adott Szeben, Fehér és Beszterce-Naszód megye legjobb a versenyzőinek.

Beszterce-Naszód megye Müller Ágnes VIII. osztályos tanuló révén egy dicsértében és három különdíjban részesült, míg Uhelszki Krisztina X. osztályos tanuló révén két különdíjban részesült. Köszönet nekik és felkészítő tanárnőjüknek Sztankovszky Enikő Zsuzsának, hogy ez által is megmutatták, a szórványban is lehet dicséretes és helytálló eredményeket elérni.

A díjazottak részletes listája a mikes.cnam.ro honlapon található meg.

A díjak átadása után. Beszterce városa átadta, a stafétát jelző zászlót Fehér megye küldöttének. 2018-ban ugyanis a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium-ban ad otthont, a „Mikes Kelemen” Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny országos szakaszának.

Az eseményt támogatta a Beszterce városa Polgármestri Hivatala, a Communitas Alapítvány, a besztercei Datura Egyesület, a Bocskai Alapítvány, a Pro Zselyk Alapítvány, a Besztercei Madisz, a besztercei Kulturális Egyesület, cegőtelki Közösség, a Teraplast, a Romfulda, a Transilvania Print, a Metropolis Szálloda, a Mr.Stone, a Chiuloasa, a Fishermans és a Kriterion Kiadó.

Ezeken kívül számos megyei pedagógus és magánszemély hozzájárulása segítette a ren