2024. április 20. (szombat) -
Tivadar
napja Beszterce
13°C
1€
= 4.9764 lej
      
= 5.8125 lej
      
100HUF
= 1.2610 lej
      
1$
= 4.6687 lej
      

Hol vagytok temesvári magyarok? című riportkötet besztercei könyvbemutatója margójára

Szép számmal jelentek meg az érdeklődők, vasárnap, február 12-én este, a besztercei Magyar Ház Wass György termében, a „Hol vagytok temesvári magyarok?” című riportkötet könyvbemutatóján. A nótaesttel egybekötött könyvbemutató résztvevőit a házigazda, Plesch Katalin, a besztercei EMKE elnök asszonya köszöntötte. Ezután Rácz Éva a MÚRE elnöke, a moderátor szerepet is vállalva bemutatta az alkalomra érkezett társ szerző munkatársait. Besztercére a közel két tucat szerzőből a MÚRE elnöke mellett eljött: Bakó Zoltán (Vásárhelyi Hírlap), Bodolai Gyöngyi (Népújság), Bögözi Attila (Erdélyi Riport) és Szucher Ervin (Krónika). A nagyvárosi szórvány-magyar életet bemutató vaskos kötetben a szerzők több szemszögből vizsgálták a temesvári magyar közösséget. Volt aki egyházi perspektívából, mások oktatási, kulturális, művészeti vagy társadalmi szempontból „elemezték” a Béga folyó menti város magyar lakosait. A bemutatón többek között megtudhattuk, hogy honnan ered a Béga folyó neve, mint ahogyan fény derült arra is, hogy Temesvár napjaikban már nem az a multikulturális és „soknyelvű” város, mely mindmáig sokunk tudatában élt. „A teljesség igénye nélkül, de a hitelesség igényével igyekszik ez a könyv megmutatni legalább néhány vonását e város arcának, Temesvár sokarcúságának” – írja a kötet előszavában Szűcs László, a kötet szerkesztője. A nagyváradi Europrint kiadó gondozásában megjelent több mint 450 oldalas hiánypótló, a nagyvárosi szórvány sava-borsát bemutató kötet, a 2016. július 8–10. között megszervezett temesvári MÚRE-riporttábor hozadéka. Az erdélyi és vajdasági újságírók tollából származó riportok, reális képet adnak, napjaink nagyvárosi szórvány életéből. A temesvári magyarok, múltjáról és jelenéről, mint ahogyan bánatairól és örömeiről is.

A könyvbemutató záró akkordjaként Zoltán Kriszta diáklány, Botos Elvira és Szőke Kálmán zenei kíséretében, közel másfél órás nótaesttel kedveskedett a jelenlevőknek, akik csakhamar maguk is bekapcsolódtak a nótázásba.

Az eseményt a besztercei Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület valamint a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) szervezte, a Beszterce-Naszód megyei RMDSZ, valamint a Comm