2024. március 28. (csütörtök) -
Gedeon, Johanna
napja Beszterce
10°C
1€
= 4.9730 lej
      
= 5.8167 lej
      
100HUF
= 1.2583 lej
      
1$
= 4.6085 lej
      

A Zselyki Egyházközség Emlékkönyve (1880-1950) besztercei könyvbemutatója

Nagyon nagy érdeklődés fogadta „A Zselyki Egyházközség Emlékkönyvének (1880-1950)” bemutatóját, melyet december 13-án tartottak a besztercei Magyar Ház Wass György termében. A színültig megtelt terembe a városi érdeklődőkön kívül nagy számmal érkeztek zselykiek vagy onnan elszármazottak. Olyanok is akadtak, akik igencsak megadták az alkalomhoz való tiszteletet és magukra öltötték Zselyk színpompás népviseletét, ezzel is növelve az esemény rangját. E mellett szintén növelte az esemény „fényét” Szabados János úr a Zselyki Egyházközség felügyelője, aki Benedek Elek, Honvágy című költeményét szavalta el az egybegyűlteknek. 

A kötetet bevezető tanulmánnyal és jegyzetekkel közreadta NT. Tóth Zoltán Csaba zselyki evangélikus lelkipásztor. Az eseményen további két meghívott előadó is jelen volt, név szerint Szilágyi Zoltán nyugalmazott történelem tanár, aki a könyv történelmi hátterére mutatott rá, és történelmi szemszögéből mutatta be a kötetet, valamint NT. Benkő Tímea teológiai tanár a kötet szerkesztője, aki röviden ismertette gondolatait a megjelent könyvről. Végezetül Tóth Zoltán Csaba olvasott fel a könyvből megmosolyogtató idézeteket, amely egyúttal kiváló lezárása is volt az eseménynek. Remélhetőleg az elkövetkező időszakban, e hiánypótló nagyszerű kötetnek lesz majd folytatása is.

E nagyszabású könyvbemutató nem jöhetett volna létre Plesch Katalin házigazda, a besztercei Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület elnöke, valamint a Zselyki Evangélikus-Lutheránus Egyházközség lelkipásztora Nt. Tóth Zoltán Csaba közbenjárása nélkül. Köszönet illeti továbbá a Magyar Ház munkatársait a szervezésben nyújtott segítségért és minden résztvevőt, aki ellátogatott ezen alkalomra.

Több képet >>> ITT <<< láthat az eseményről!